A BMW gyár főnöksége megtiltotta a dolgozóknak, hogy törökül beszéljenek

views
0

Kavarodás a BMW-nél: Ahogyan arról a Bild újság is beszámolt, az egyik főnök megtiltotta a török származású német kollégáknak, hogy a műszakjukban törökül beszéljenek, de nem csak munka közben, hanem a szünetekben is. Korábban ugyanis érkeztek már panaszok pletykálkodásokról.

  • A török-tilalom a munka- és pihenő helyiségekre lett volna érvényes
  • A főnökség ezzel akarta a rosszindulatú pletykákat megelőzni
  • A személyzeti osztály reagált

A német autógyárnál, a BMW-nél az egyik részlegen török nyelv tilalom lépett érvénybe a kollégák között. Az egyik részlegvezető a gépkocsi előkészítő központban, Garchingenben, Münchennél, kb. 20 török származású németet osztott be egy műszakba, ezután megtiltotta nekik, hogy törökül beszéljenek. Ez a tilalom a szünetre is érvényes volt. A műszakvezető egyedül a német nyelv használatát engedélyezte.

A pihenő helyiségekben többször is előfordult, hogy törökül pletykálkodtak más nemzetiségű kollégákról. Ez az intézkedés ezt gátolta volna meg.

A személyzeti osztály a dolgozók oldalára állt

Mivel, hogy az érintett dolgozók nem akarták ezt a szabályt elfogadni, úgy gondolták, ez már érzésük szerint a diszkrimináció határait súrolta, ezért panaszt adtak be.

A személyzeti osztály a munkavállalók oldalára állt és megvizsgálták az esetet. “A cég nem írja elő a dolgozóinak, hogy milyen nyelven beszélgethetnek egymással” – mondta a vállalat szóvivője Jochen Frey. Ettől függetlenül azt leszögezte, hogy a munkabeli utasítások mindenki számára érthetően, németül kell, hogy történjenek.

 

FORRÁS: https://www.focus.de/finanzen/news/vorfall-in-garchinger-abteilung-vorarbeiter-verbietet-mitarbeitern-in-muenchener-bmw-werk-tuerkisch-zu-reden_id_10471224.html

Vélemény, hozzászólás?