Jegyőrület a Deutsche Bahn-nál. Érvényes jeggyel utazók is jobb, ha odafigyelnek!

Mi minden történhet meg velünk a Deutsche Bahn-nál utazáskor? Két különböző megtörtént esetet mesél el a SAT1 reggeli műsora.

60 EUR büntetés, habár volt érvényes jegyük. Hogyan lehetséges ez?

Bajorország, Bayerische Oberlandbahn, Lenggries városka

Az első eset főszereplője egy 17 éves lány, Isabel, aki hétvégente édesanyját látogatja meg és 3 éves kiskutyáját Gigit is mindig magával viszi a vonaton. Elmesélése alapján, mint sok kiskutya gazdi is, leüléskor az ölébe veszi a kutyusát és miután Gigi megnyugodott legtöbbször az ölében fekszik és el is alszik. Minden alkalommal, mint ahogyan március 2-án is, egy személyre szóló jegyet vásárolt az automatából, a lány tudja, hogy az ellenőrzés szinte soha nem marad el ezen a szakaszon. Ezen a napon azonban a kalauz egy második jegyet is szeretne látni, mégpedig a kutyájét. Szerinte ugyanis Gigi túl nagy ahhoz, hogy jegy nélkül utazzon. De mit is jelent a túl nagy? “Nagyobb, mint egy házimacska“, szól a magyarázat, és az ellenőr már állítja is ki a 60 Euros müntetésről szóló papírt.

A SAT1 reportere összehasonlitotta Gigit egy házimacskával, lemérte centiméterrel mindkettőt, hogy vajon tényleg nagyobb e a kutya, mint egy házi macska, ahogyan azt a jegyellenőr állította. Nagy meglepetésre azonban a macska magasabb és hosszabb is volt pár centiméterrel, mint Gigi, a kiskutya.

Tehát, ha ezt a magyarázatot vesszük, a 60 Euros büntetés nem volt helyénvaló, ill. jogos.

München

A második eset főszereplője egy 28 éves fiú, Simon. Ő március végén vásárolt magának egy napijegyet az automatából és kezeltette is, vagyis dátumos pecsét került a jegyre. Két megállót utazik, amikor jön a jegyellenőr. Simon megszakítja a zenehallgatását, odaadja az érvényesített jegyét a jegyellenőrnek, akinek erre az a válasza, hogy ez a jegy nem lett érvényesítve. A fiú erre összezavarodik, mivel biztos volt benne, hogy kezeltette a jegyét, majd megnézte ő is. Kiszálltak a jegyellenőrrel és a jegyellenőr azt mondta, hogy most 60 EUR büntetést kell fizetnie.

Miután elváltak útjaik, a fiú mégegyszer megnézi a jegyet közelebbről. Ekkor látja, hogy nagyon is kezelve lett a jegy, csak a tinta nem látszódik rajta, de a nyomtatás jelei jól mutatják a dátumot, ha nagyon közelről megnézi. Simon elmondása szerint nagyon megkönnyebbült, mikor ezt észrevette, hogy nem ő tévedett és, hogy mégsem kell befizetnie a 60 EUR büntetést, hiszen érvényes jeggyel utazott, a hiba az automatában volt, amivel kezeltette, hiszen abból fogyott ki a tinta.

Simon erre felhívja a Deutsche Bahn-t és levelet is ír, de semmi válasz. Végül a SAT1 riporter megkeresésére nyilatkozott az ügyben az illetékes, miszerint: “Az utasnak kell gondoskodnia arról, hogy a jegye megfelelően legyen érvényesítve“. Simon csalódottan mondja, hogy egyfajta merevséget, makacsságot lát a Deutsche Bahn részéről és hiányolja, hogy valaki, akár személyesen is, foglalkozna az ügyével.

Gigi, a kiskutya esetében sem történt semmi előrelépés az ügyben. Az anyuka szorgosan telefonálgatott és írta a leveleket a Deutsche Bahnnak, de csakis elutasításba ütközött. Miután a SAT1 riportere is felkeresi a bajor illetékeseket az ügyben, ott már senki nem tud arról, hogy az lett volna a gond, hogy a kutya volt túl nagy. Hirtelen az lett az érvelésük, hogy “a kutya nem volt egy megfelelő szállítóeszközben szállítva.

Ezzel az érveléssel jogilag már semmi esélyük nincs a Deutsche Bahn ellen, hiszen valóban nem volt benne egy dobozban a kutya, ami adott esetben nagyon kényelmetlen és nehéz cipelni is, mondja a 17 éves Isabel.

Sajnos egyik esetben sem mutatott méltányosságot a Deutsche Bahn az utasokkal szemben, pedig mindkét utas inkorrektnek tartotta az eljárást és igazságtalannak. Mindketten fel vannak háborodva és szemtelenségnek tartják a Deutsche Bahn részéről, amit műveltek és ahogyan eljártak.

Ha Veled is történt már kellemetlen eset a Németországi vasút-nál, ill. tömegközlekedésben, regisztrálj az oldalon és írd le a hozzászólásba.

 

FORRÁS VIDEOVAL:

https://www.sat1.de/tv/fruehstuecksfernsehen/video/deutsche-bahn-ticket-irrsin-clip?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=social_post&utm_campaign=fruehstuecksfernsehen&utm_content=deutsche-bahn-ticket-irrsin-clip&fbclid=IwAR0y55DP6pi-ponXo6q9nDRP60TOoRZEwlBKNTbFadjSBKvNF3lk5iS4EG8

 

 

Vélemény, hozzászólás?