Munkaajánlatok szállással Németországban – 1. rész Munkakeresés Németországban

Sokan keresnek szállással munkát Németországban. Milyen okai lehetnek:

  • Még Magyarországon tartózkodik a munkakereső
  • Németországban vagy környékén van, de nem vett még ki lakást. (okok lehetnek: nomád élet, nehéz lakást találni, drága egy lakás fönntartása és ezt inkább megspórolja, sok a gond a lakásbérléssel – ismerni kell az itteni szokásokat, vendégmunkás a munkakereső)
  • Rokonoknál, ismerősöknél húzta meg magát ideiglenesen
  • Munkáltatója ad szállást, ha onnan lépnie kell, egyszerűbb egy olyan munkát találni ismét, ahol van szállás, a gyors váltás miatt sokszor nincs idő aztán lakáskeresésre.
  • Jelenleg szállón lakik, egyszerűbb egy olyan munkába továbblépni, ahol adnak szállást, mint a lakáskeresésbe belekezdeni.
  • Munkakereső csak időszakosan szeretne Németországban dolgozni, akár idénymunkát keres.
  • Szívesen bérelne lakást, de nem tudja, hogyan lásson hozzá a lakáskereséshez, német nyelvtudás híján, állandó (unbefristete Vertrag) munkahelyi szerződés híján, kedvezőtlen Schufa, stb.
  • Amíg egyedül van a munkakereső, úgy gondolja minek lakást bérelnie

(Magadra ismertél? Ha nem, mert más oka van, ird meg a hozzászólásban, regisztráció után lehet) 

Pedig van megoldás a szállásra, csak tenni is kell érte!

Nem kell rögtön lakást bérelni 

Ha lebetegszünk vagy valami más miatt elbocsájt a munkaadó, (volt már ilyen) vagy éppen mi nem vagyunk a munkahellyel megelégedve, könnyebben továbbállunk, ha nem a munkaadó adja a szállást. Ezért érdemes mielőbb elkezdeni keresgélni!

  • Egy WG (Wohngemeinschaft – Lakoközösség) is megteszi. Tehát szobát lehet bérelni, és jóval olcsóbb, mint egy lakás bérlése. (200-500 Euro-ig melegen) Ehhez ajánlom első körben a magyar Facebook csoportokban való folyamatos kutakodás, posztolást, keresést. Előbb utóbb meglesz az eredménye. Második lehetőség a német Facebook csoportokban való keresgélés (pl. Wohnung und WG in Berlin), majd az interneten is van erre egy nagyszerű oldal: https://www.wg-suche.de/

 

Németországban legtöbbször minden egy kicsit lassabban történik. Szállás foglalásnál előfordulhat, hogy 1-2 hónapot várni kell, mire van szabad szoba egy munkásszálláson, de WG szoba kereséshez is kell egy kis türelem. Mint tudjuk, az ilyenektől sokan elrettennek nem is a várakozás miatt, hanem mert gondot okoz a német nyelven történő kommunikáció.

Munkák szállással – csak néhány példa

  • Idősgondozás (Altenpflege) – ha kisegítő irányba keresgélünk (Altenpflegehelfer) akkor könnyebb lesz találni valamit. Már kevés nyelvtudással, némi tapasztalattal (2 éves) vagy egy Magyarországi OKJ-s vizsgával (magyarországi iskola) már fölvehetnek. Egy példa egy ilyen állásajánlatra, Stuttgartban ill. BW-ben keresnek Altenpflegerhelfer-t: Die Kerima Fachpersonal GmbH. Mivel sokat kell emelni és nagy szükség van minden munkavállalóra, iskolai végzettség nélkül is érdemes egy ilyen munkát megpályázni. Ez pl. egy közvetítő cég, de akár közvetlenül egy ilyen intézetbe is beadhatjuk az önéletrajzunkat, németül. Ez az a terület, ahol mindenképpen érdemes képeznünk magunkat, vagy keresgélni, mert a hiány olyan óriási nagy. Férfiakat is szívesen fogadnak. Kereseti lehetőség havi: 2.150 Euro brutto.

 

  • Teherautó sofőr (LKW-Fahrer) példa képpen egy aktuális stuttgarti hirdetés: www.www.fahr-zeit.de. Tel: 0711 – 23 61 555 vagy sms 0173 – 630 41 77.

 

  • Vendéglátás (pl. Bedienung-felszolgáló). Itt is egy aktuális álláslehetőséget mutatok be: Hotel Cristal Obereggen ****S – München, ahol felszolgálót keresnek Süd-Tirol-ban, reggeliztetéshez és vacsoráztatáshoz. Kereseti lehetőség havi: 1.600 – 1.800 Euro brutto

 

 

 

 

 

 

 

  • Biztonsági őr (Sicherheitsmitarbeiter) egy aktuális állás példaképp: AS International Security – Ingolstadt – Mobil + WhatsApp ✆ 0176 30377697  Kereseti lehetőség: 11-12 Euro brutto / óra, vagy CMD Sicherheit und Dienstleistungen GmbH & Co. KG – 70174 Stuttgart A német nyelvtudás szükséges, ehhez képest a fizetés nem túl magas, és még egy un. § 34a oktatáson részt kell venni. Biztonsági őrökre egyre több helyen egyre nagyobb szükség lesz, így ez egy olyan munka, amit a jövőben akár többen is csinálhatnak, ha sikerül az ehhez szükséges iskolát elvégezniük. Pl. az Oktoberfestre is kerestek ezen a portálon biztonsági öröket. Ebben az esetben a szakmai tapasztalat is elvárás lehet. De veszíteni valója senkinek nincs, ha elküldi az önéletrajzát, vagy küld egy jelentkező üzenetet.

További hirdetések találhatóak az www.indeed.com  oldalán, ahol mindenki könnyen rákereshet Németország szerte, vagy város szerint a szállást ajánló munkaajánlatokra, ha a keresőbe azt írja be: “Unterkunft” (szállás).

Német nyelvtudást min. gyenge középszinten szóban és írásban az elvárás szinte mindenhol, ami teljesen érthető és elfogadható. Ha valaki gyengébb németből, bele kell húzni, hogy a szakszavakat hamar megtanuljuk. De ha már az igyekezetet látják valakiben, és a megbízhatóságot és pontosságot, mint erényt, jól kijön a kollegákkal, félig nyert ügye van.

Jónak találom, hogy Németországban szinte mindig szerepel az álláshírdetésben a kereseti lehetőség, pl. óradíj bruttóban.

Egyre divatosabb az egyszerűbb munkákhoz az önéletrajz elhagyása, sms vagy whatsapp üzenetküldése, de természetesen nem titok, hogy szinte a legtöbb helyre német nyelvű önéletrajzot kérnek, akárcsak Magyarországon. Ezen nem feltétlenül kell, hogy német telefonszám szerepeljen, vagy német lakcím, de nem árt. A német lakcímtől már több helyen eltekintenek, hiszen a munkaadók várják az európai munkavállalókat. Ha nincs német nyelvű önéletrajzunk, kérjünk meg valakit, hogy készítse el nekünk, általában 30 Eur a díja.

Egyébként az oldal maga is foglalkozik ilyen szolgáltatással, így ha szüksége van ilyenre, írjon nekünk!

ALAPSZABÁLYOK és amit elvárnak

Kedvesség, nyitottság, jó kommunikációkészség, csapatmunka, udvariasság, mindegyik nagyon fontos, felér egy szakképzettséggel.

Amire oda kell figyelni, ha megígérünk valamit egy munkaadónak, cégnek, tartsuk be, kérek Mindenkit, ne hozzon szégyent honfitársaira! Ha mégsem tudunk kezdeni a megbeszélt időben, mert valami közbejött, tegyük meg, és hívjuk fel az illetékest, vagy küldjünk egy emailt. Vagy ne ígérjünk olyat, amit nem tudunk betartani!!! Ha mi magunk nem tudjuk megtenni, kérjünk segítséget, akár egy Facebook csoportban! Segítség mindig van!

Sok sikert!

UI: kérdéseket nemsokára a Forumban lehet föltenni, regisztrálás után.

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.