Hogyan jelentsünk Németországban beteget? – fontos tudnivalók, szabályok

Mit kell tudni, ha betegnek jelentjük magunkat Németországban?

  • A munkáltatót azonnal értesíteni kell, ha beteget akarunk aznap jelenteni telefonon vagy e-mailen keresztül. Az “azonnal” szó ebben az esetben azt jelenti, jogi értelembe véve, hogy a munkaidő kezdete előtt. Vagyis, ha valakinek a műszakja reggel 6 órakor kezdődik, akkor 6 előtt kell szólnia a munkaadójának, hogy aznap beteget jelent és azt is közölnie kell vele, hogy kb. mennyi ideig lesz beteg.  Az erre vonatkozó jogszabály egészen pontosan kitér erre: Entgeltfortzahlungsgesetz § 5

 

  • Ugyanebben a jogszabályban van előírva, hogy a munkavállalónak a “gelber Schein”-t, vagy hivatalosan nevezve az “Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung”-ot (AU) 3 napon belül el kell, hogy küldje a munkaadójának, hétvégét is beleértve. Jogilag tehát a beteget-jelentéstől számított 4. napon a munkáltató asztalán kell, hogy legyen a táppénzes papír. Ezért érdemes rögtön az első ill. a második napon az orvoshoz fordulni, hogy aztán postán fel tudjuk adni a munkaadónknak az igazolást és az időben megérkezzen. Ritkább esetekben előfordulhat, hogy a munkaszerződésben más szerepel, a biztonság kedvéért ezt mindig érdemes a személyzetis kollégával tisztázni (Personalabteilung). A táppénzes papír 4 részből áll, a munkaadónak szólón nem szerepel a betegségünk oka.

 

  • Követelheti egy munkaadó, hogy a táppénzes papírt az első napon adjuk le? Igen, amennyiben a munkaszerződésben ez rögzítve van.

 

  • A 3 napos leadási határidőbe a hétvége és az ünnepnap is beletartozik. De ha valakinek a 3 nap pont hétvégén telik le, akkor hétfőn is leadhatja a Krankmeldung-ot, vagyis a táppénzes papírt.

 

  • A betegségünket e-mailen keresztül is jelenthetjük a munkaadónknak, de a telefonálás az ajánlott, hogy biztosan időben eljusson az információ a megfelelő emberhez.

 

  • A táppénzes papírt személyesen a legbiztosabb leadni, de postán is elküldhetjük vagy bescannelve e-mailben, vagy faxon keresztül.

 

  • Ha e-mailben jelentünk beteget, az alábbi szöveget használhatjuk fel:

Guten Morgen Herr / Frau Musterchef, – Jó reggelt fonok neve úr

ich bin leider heute krank und kann daher nicht zur Arbeit kommen. – Sajnos ma beteg vagyok és nem tudok munkába állni.

Ich werde umgehend einen Arzt aufsuchen und Ihnen anschließend mitteilen, wie lange ich krankgeschrieben bin sowie die Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung zukommen lassen.  – Mielőbb felkeresek egy orvost és tájékoztatom Önt, hogy milyen hosszú ideig leszek betegszabadságon, az erről szóló igazolást is küldöm Önnek.

mit freundlichen Grüßen, – üdv

Michael Mustermacher” – Saját név, aláírás

 

  • A munkaadónak nem tartozunk beszámolni arról, hogy mi a bajunk. Erre csak kivételes esetekben van szükség, ha például olyan fertőző betegségben szenvedünk, ami más kollégákat is érinthet, és a vezetőségnek ez ügyben intézkedéseket kell hoznia. Amennyiben a munkaadó kétségbe vonja a munkavállaló valós betegségét, munkaadó bevonhatja az un. Medizinischen Dienst der Krankenversicherung (MDK), hogy kivizsgálják a beteget.

 

  • Egy táppénzes papír mindig csak egy bizonyos időre van kiállítva, általában max. 2 hetes időtartamra, amit viszont meg lehet hosszabbítani (Folgebescheinigung). A meghosszabbításnál ismét el kell menni az orvoshoz és ki kell íratnunk magunkat, a munkaadónkat pedig ismét értesíteni, hogy mennyi időre írt ki az orvos. Egy folyamatosság ebben az esetben nagyon fontos, nem csak a munkaadó miatt, hanem a táppénz folyósítása miatt is.

 

  • Betegszabadság ellenére is szabad dolgozni. Nincs olyan szabályzat, ami előírja, hogy beteget jelentve nem lehet dolgozni, hiszen az orvos csak saccol, amikor megírja a betegségünk végének az idejét. Ha valaki hamarabb felgyógyul és jobban érzi magát, mint az a papíron szerepel, mehet dolgozni. Fertőző betegségeknél viszont ez nem ajánlott.

 

  • El szabad hagyni a lakást betegség ideje alatt is. Hiszen egy séta a friss levegőn legtöbbször segít. Itt a szabályzat azt mondja ki, hogy “ami a gyógyulást elősegíti”, azt a tevékenységet lehet folytatni. Ebbe viszont egy esti sörözés a haverokkal nem tartozik bele.

 

  • Nyaralás közben is jelenthetünk beteget. Viszont ilyenkor is azonnal értesíteni kell a munkaadót és egy olyan orvosi igazolást kérni, amiben konkrétan az áll, hogy munkaképtelenek vagyunk (Attest). Munkaképtelen az, aki a napi 3 órát sem tudja ledolgozni. Csak ha ezt be tudjuk bizonyítani, menthetjük meg a szabadság-napjainkat.

 

  • Röviden és tömören: Legyünk korrektek a betegszabadság jelentésénél. Tartsuk be azt, hogy rögtön az első napon informáljuk a munkaadónkat, hogy időben leadjuk az orvosi igazolást és ha ezt meg kell hosszabbítani, arról időben tájékoztatjuk a munkaadónkat, valamint, ne folytassunk olyan tevékenységet, amely a felépülésünket akadályoztatná. Ezeket követve semmilyen problémától ez ügyben nem kell tartanunk.

 

  • Fontos tudnivaló! 6 hétig lehetünk simán betegnek jelentve, akár dolgozunk vagy munkanélküliek vagyunk. Utána automatikusan átvesz minket a betegbiztosítónk és innentől kezdve már nem lesznek egyszerűek a dolgok. Kevesebb pénzt kapunk és mielőbb érdemes felvenni a betegbiztosítónkkal a kapcsolatot, különben egyáltalán nem utalnak pénzt.

Ez a Krankmeldung, gelber Schein vagy Arbietsunfähigkeitsbescheinigung a munkaadó példányaAz un. Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung-ot, (AU) vagyis a munkaképtelensöget igazoló papirt 2021. jan-ig kell már csak használnunk, azután megszünik.

Amit az orvos ad, az Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung (AU) – magyarul, a munkaképtelenségi igazolás már csak 2021-ig lesz forgalomba, utána megszűnik.

Hány részből áll az igazolás?

  1. oldal (sárga) –  a betegbiztosítónak (az eredeti)
  2. oldal (sárga) –  a munkaadó kapja (ő csak a felső részét látja – DIN A6 quer – a betegség kódja nélkül)
  3. oldal (sárga) –  a biztosított részére
  4. Seite (fehér) –  az orvos kapja, az orvosi aktába

Tetszett a cikk?

  • Regisztrálj és szólj hozzá
  • Kövess minket a Facebookon 
  • Oszd meg
  • Regisztrálj és adj fel az oldalon apróhirdetést
  • Regisztrálj és kezdj el blogot írni németországi tapasztalataidról
  • Regisztrálj és az oldalon Te is bejegyzéseket adhatsz hozzá a Programok és a Látnivalók menüpont alatt

 

FORRÁS: praktischarzt.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.