Wilke szalámi és virsli visszahívása világszerte – Listeria baktérium miatt – Németországban 2 halálos eset

A Wilke-termékekben többször is Listeria baktériumot találtak. Ezek a baktériumok a gyengébb immunrendszerre akár halálosak is lehetnek. A Robert-Koch-Institut (RKI) által kimutatott adatok szerint egyértelműen ettől a terméktől haltak meg ketten Hessenben, ezenkívül 37 megbetegedést regisztráltak idáig, melyek valószínűleg ettől a cégtől származó virsliben / kolbászban / felvágottban találhatóak.

A cég világszerte hívja a termékeit vissza, ami aggasztó lehet, hogy a cégtől sok termék ment kórházakba, éttermekbe, nagykonyhákba, akik, mint utólag kiderült, nem mind lettek időben értesítve, és volt olyan hely, ahol még október 3-án is tálaltak a cég termékeiből.

A gyár egyik volt dolgozója nyilatkozott a TV-ben, hogy azon csodálkozik, hogy nem zárták már be sokkal korábban a gyárat. Ő maga már többször tett jelentést a hivataloknál a penész elszaporodása miatt, mégsem csináltak semmit. Jelenleg gondatlanságból elkövetett gyilkosság ügyében nyomoznak.

A Wilke Waldecker Fleisch- und Wurstwaren GmbH csődöt jelentett, 200 dolgozó veszítette el az állását Észak-Hessenben, Frankfurt közelében
©Uwe ZucchiDPA

Ami fontos, hogy az termékeket az alábbi üzemi számon lehet megismerni: DE EV 203 EG.

A Foodwatch arra kéri az embereket, hogy akik megbetegedést tapasztalnak magukon, hívják ezt a számot:  +49 (0)174 / 3 75 16 89 vagy jelentkezzenek e-mailben: mr(at)foodwatch(dot)de

A hivatalok nem megfelelő eljárását az esetben erősen kritizálják.

Október 2-án a Landkreis Waldeck-Frankenberg egy sajtótájékoztatót hívott össze. A témája a Wilke Waldecker Fleisch- und Wurstwaren GmbH & Co. KG a hesseni Twistetal-Berndorf. Már hónapok óta rendszeresen találtak a gyárban a felügyeletek listeria baktériumokat. Ezért a fogyasztóvédelem azt nem érti, miért nem zárták már korábban be a gyárat. A gyár pénteken, 2019. október 4-én, két nappal a bezárás után csődöt jelentett.

A cég pizzaszalámijától és egy főzőkolbászától halt meg két idősebb ember Hessenben. A Robert-Koch-Institut (RKI) azonnal kimutatta az összefüggést a haláleset és a cég között, amit a városi tanácstól Dr. Reinhard Kubat a sajtótájékoztatón elmondott.

A cég szinte összes termékét visszahívták

Ezért a cég összes termékét visszahívták, a konzerveken kívül. A hivatalos oldalon a lebensmittelwarnung.de, ahol az élelmiszerek visszahívását nyilvánossá teszik azonban még 17:00 órakor sem volt ez látható. Ugyancsak nem volt semmilyen információ erről a környékbeli info-oldalon. (Kreis Waldeck-Frankenberg auf seiner Info-Seite für Verbraucher)  A hivatalok weboldalai a sajtótájékoztató után órákkal sem hozták nyilvánosságra a visszahívást, ami érthetetlen. A veszélyt figyelembe véve, ezt a fogyasztóvédelmi hivatal elfogadhatatlannak tartja.

A cég nyilvánosságra hozta, hogy ezen a számon DE EV 203 EG a felhasználók megismerhetik, hogy melyik hús került az ő üzemükben előállításra, valamint ezen az oldalon produktwarnung.eu, hogy a cég hol, kinek adta el a termékeit, ill, forgalmazta. Az oldal folyamatosan frissül!

Sok élelmiszer üzletben is árusítanak a cég termékeiből, ahol viszont a számozást nem lehet megtalálni. Ilyenkor meg kell kérdezni, hogy a cég termékeit árusítják e.

Szerda este, 2019. október 2-án adott ki a Wilke cég egyes médiáknak információt, de a saját oldalukon nem. Nem sokkal eztután került ki a hivatalos oldalra is. A cég nagykereskedőken is szállított és online-Shop-on keresztül is. lebensmittelwarnung.de veröffentlich

Ezek a további márkanevek és helyek lehetnek még érintettek

Hessen tájékoztatást adott ki, Europäischen Schnellwarnsystem,   hogy a Wilke cég termékei más terméknevek alatt is futhatnak, és, hogy melyek ezek:

  • Haus am Eichfeld
  • Metro Chef
  • Service Bund-Servica
  • CASA
  • Pickosta
  • Sander Gourmet
  • Rohloff Manufaktur
  • Schnittpunkt
  • Korbach
  • ARO
  • Findt
  • Domino

Mi a liszteriózis?

A betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza. Főként szennyezett élelmiszerek útján terjed. Hányást, hasmenést, influenzaszerű tüneteket okoz, egyes esetekben pedig agyhártyagyulladást. Nagyon súlyos formája is létezik, ám viszonylag ritka betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az iparilag fejlett országokban 1 millió lakosból évente 0,1-10 ember betegszik meg liszteriózisban. A súlyos esetek 20-30 százalékában halált okoz.

A liszteriózis előfordulása

A Listeria monocytogenes világszerte előfordul a környezetben. A betegség viszonylag ritka, Magyarországon évente 10-20 esetet diagnosztizálnak, de a valódi fertőzések száma ennél jóval magasabb lehet, ugyanis nem minden esetben derül ki – főként az enyhébb lefolyású betegség esetén -, hogy milyen kórokozó áll a háttérben.

A fertőzött élelmiszer fogyasztása az egészséges, megfelelően működő immunrendszerrel rendelkező emberek esetében tünetmentes vagy csupán enyhe tünetekkel jár.

A betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza

A betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza

Nagyon veszélyes lehet a fertőzés a legyengült ellenálló-képességű emberekre, az immunhiányos kórképekben szenvedő betegekre (pl. szervátültetettek, hematológiai betegségben szenvedők, cukorbetegek), idősekre és várandós nőkre, és a fertőzés átterjedhet a magzatra is.

Olvashatjuk a HáziPatika oldalán.

Az információáramlás a hivatalok között elégtelen

Két nappal a gyár bezárása után sem ismert az összes visszahívott konkrét termék. A felhasználók nem tudják pontosan beazonosítani, melyik termékekben lehetnek a cég által előállított húsok. Hogy pontosan hova lettek a termékek szállítva, melyik tékánál árusítják a cég termékeit csak lassacskán kerülnek nyilvánosságra. Sajnos a cég weboldalán sem található semmi információ erről, sőt, október 4-től a cég el is távolította az oldalát a netről.

FORRÁS: Verbraucherzentrale.de

focus.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.