Bajorország 100 teszt-állomást épít ki augusztus végéig és megemeli a teszt-kapacitását

Bajorország miniszterelnöke Markus Söder a mai napon sajtótájékoztatót tartott, ahol általánosságban beszélt Bajorország felkészültségéről a következő időszakban a koronavírust illetően.

Söder elmondása szerint, Bajorország egyfajta védőbástyája Németországnak, ahol a határoknál szisztematikusan kiépítik a tesztelési lehetőségeket, és hasonló intézkedéseket ajánl a többi határ közeli tartományoknak is.

A Bajorországban elvégzett tesztek 60%-a nem Bajorországi lakos, ezért Bajorországra hatalmas teher hárul. Néha a teszteredményekre ezért a szokásosnál tovább kellett várni. Ez változni fog, mert már dolgoznak a digitalizáláson. Pl. egy applikáción keresztül értesülhet az illető a teszteredményről. 




A jövőben sokkal dinamikusabban folyik majd a tesztelés

Mivel a koronavírus napról napra veszélyesebb, mondta Markus Söder, ezért Bajorország olyan szinten megnöveli a tesztkapacitását, hogy az egész tartományban mindenhol elérhető legyen a tesztelési lehetőség.

Jelenleg az autópályákon három határközeli helyen van tesztelésre lehetőség, a müncheni, nürnbergi és memmingeni reptereken és a müncheni és nürnbergi főpályaudvarokon. Erről már korábban is szó volt egy cikkünkben, ami itt olvasható.

Söder elmondta, az autóval ill. vonattal és nem rizikó-országokból érkezőknél több lett a pozitív teszteredmény, mint a rizikó-országokból érkezőknél.

Kettős tesztelés

A jövőben kettős tesztelés lesz azoknál, akik rizikó-területről érkeznek. Ez azt jelenti, hogy az első tesztelés a határoknál lesz, melyet 5-6 nap után meg kell majd otthon ismételni.

A terv megvalósításához Bajorország augusztus végéig összesen 100 további teszt-állomást hoz létre.

A tesztelési kapacitást is megemelik. Jelenleg napi 55.000 koronateszt elvégzése lehetséges, augusztus végéig ez napi 200.000 kell, hogy legyen.





A tervek szerint minden körzetben kiépítenek egy teszt-centrumot, ahol bárki ingyenesen teszteltetheti magát. Söder célja, hogy a tesztelés minél könnyebben elérhető legyen és ne csak az orvosnál.

A szezonális munkásoknak is kötelező lesz a tesztelés, a tartományban pedig rendszeres tesztelés lesz az olyan cégeknél, ahol nagy számban dolgoznak főleg külföldről érkező munkások, ilyen pl. a vágóhíd, ill. húsiparban dolgozók.

Az iskolákban a tanítás ideje alatt lévő kötelező maszkviselésről jelenleg még nem döntöttek, akárcsak a Bundesliga ügyében sem, ezeket az hónap végén tárgyalják újra.

Video a sajtótájékoztatóról.

FORRÁS: http://www.otv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.