Svájcban októbertől ismét engedélyezettek az 1000 fős fölötti rendezvények

A svájci kormány úgy döntött, hogy októbertől bizonyos feltételek mellett ismét lehet nagyszabású rendezvényeket tartani, mint pl. focijátékok, koncertek, ahol több, mint 1000 látogató megengedett.

Szigorú szabályok mellett és előzetes engedéllyel az adott kantontól, októbertől ismét rendezhetnek nagyszabású összejöveteleket Svájcban. A kormány és a kantonok még dolgoznak az egységes szabályzaton. Ez érinti a sport, kulturális és vallási rendezvényeket is.

A kormány egy óvatos nyitásról beszél és elmondja, hogy nem minden nagyméretű rendezvény egyforma. Van olyan is, ahol be lehet tartani a megfelelő távolságot.




Svájcban 2020 februárban tiltották be az 1000 fős feletti rendezvényeket

A tilalom eredetileg augusztus 31-ig érvényes, amit most meghosszabbítanak egy hónappal, szeptember végéig. Ezzel is időt akarnak hagyni a kantonoknak a felkészülésre.

A rendezvény szervezők és az előadók között ez nem feltétenül okoz osztatlan sikert, hiszen egy fontosabb esemény megtervezése most egy igazi kihívás lesz.

Vélemények

Egyes előadóknak, mint pl. Gotthard, a szezon már véget is ért. “Ezért számukra nem jelent változást a kormány döntése. Egy ilyen nagyszabású rendezvényt nem lehet ilyen gyorsan megrendezni, ráadásul most a közönség reakciója is kiszámíthatatlan. Vásárolnának e elegen jegyet vagy félnének? Akarnának maszkot hordani egy ilyen eseményen? Mivel ezeket előre nem lehet tudni, ezért az egész egy pénzügyi rizikó lenne.”

Circus Knie, Géraldine Knie, művészeti vezető viszont így nyilatkozott: “Hálásak vagyunk ennek a lehetőségnek, hogy szeptember 4-től 1000 fővel kezdhetünk. Reméljük, hogy októberben még nagyobb publikum előtt játszhatunk. Számunkra nagyon hiányzott a cirkuszi-mindennap, ezért nagyon várjuk az első bemutatónkat Bern-ben. Célunk, hogy szórakoztassuk a közönséget és azon leszünk, hogy a maszk mögött is meg tudjuk őket nevettetni.”





Stefan Wyss (40), Partner Gadget abc Entertainment Group “A kulturális élet az élet szerves része, ezért üdvözöljük a kormány döntését. Mivel egész Svájcban tartunk rendezvényeket, ezért felszólítjuk a kantonokat, hogy mielőbb tisztázzák és tájékoztassanak a szabályokról. Leginkább egy egységes döntésre lenne szükség. Az egészség áll az első helyen, ezért biztonságot szeretnénk nyújtani a közönségnek”

Monika Kaelin (65), Prix Walo producent, Show Szene Schweiz elnöke: “Ez olyan, mint az orosz rulett. Nem tudjuk még, milyenek lesznek az októberi fertőzöttségi számok. Amíg nincs védőoltás a koronavírus ellen, mi nem szervezünk rendezvényeket. Számomra ez az év már lefutott. A biztonsági intézkedések mellett pedig a szórakozás nem igazán lehetséges. Azt reméljük, hogy a koronavírusra hamarosan megszületik az ellenszer.”

Divertimento: A komédiás-duo managementje is csak bizonyos mértékig örül a hírnek. Philipp Schweiger (52): “Számunkra elég szerencsétlen, hogy nincs az egész Svájcra vonatkozó szabályozás. Ha minden kantonra más szabályok vonatkoznak és e szerint kell terveznünk, az hatalmas szervezést igényel. Ettől függetlenül természetesen örülünk a fejleménynek, hogy október közepétől ismét kezdhetünk, Manu és Jonny nagyon örül a közönségnek.”

Marcel Theiler (39), média szóvivő a Freddy Burger Managementtől: “Pozitivan látjuk az első enyhítéseket a szórakoztató iparban. A mi rendezvényeink főleg nemzetközi produkciók. Amennyiben az országokon keresztül átszegő rendezvények ismét lehetségesek lesznek, hogy mikor, még nem tudjuk. Mint a Theater 11 Zürich és Musical Theater Basel természetesen megtesszük majd a szükséges biztonsági intézkedéseket, ha ismét kezdődhetnek az előadások.





Andreas Angehrn (54), CEO Ticketcorner: “Az enyhítés bevezetése nagy megkönnyebbülést jelent számunkra. Hogy mennyire tudnak a kantonok és a kormány egy közös koncepciót kidolgozni a biztonsági előírásokra vonatkozóan, majd meglátjuk. Mi is aktívan dolgozunk a megoldáson”.

Zurich Film Festival, Christian Jungen (47), művészeti igazgató: “Meggyőződésünk, hogy a kulturális életnek tovább kell folytatódnia és meg kell tanulnunk együtt élni a biztonsági intézkedésekkel és a vírussal. Minket azonban annyira nem érint ez a határozat. A legnagyobb mozi, a Corso 1, 720 hellyel rendelkezik, ezért oda több, mint 1000 ember nem férne be. Nem fogunk az enyhítés ellenére sem partikat rendezni DJ-vel és táncoló emberekkel. Csakis olyan rendezvények jöhetnek szóba, ahol a jelenlévőket vissza tudjuk követni az adataik alapján és inkább estélyeket, gálaesteket adunk majd.”

FORRÁS: www.blick.ch www.toponline.ch


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.