Magyarország szeptember 1-től lezárja a határait – előreláthatólag egy hónapra?

Szeptember 1-jétől a külföldi állampolgárok Magyarország területére nem léphetnek be, csak indokolt esetben. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk. Ezt úgy tudják lerövidíteni, ha két napon belül két negatív tesztet is bemutatnak, jelentette be Gulyás Gergely.

Részletek a szombati napon, augusztus 29-én.

Egyedi méltánylást érdemlő esetekben az országos rendőr főkapitány adhat mentességet, amikor pl. a házastárs egyik tagja nem magyar állampolgár és be kívánnak lépni Magyarország területére.





Kivételek többek között a külföldi diákok, akik Magyarországra jönnek tanulni, határon élő ingázók, diplomaták, hivatalosan utazók. A tesztet mindenkinek magának kell finanszíroznia.

A most elfogadott szabályok várhatóan 1 hónapig maradnak érvényben. (írta az Index.)

A behurcolás veszélye fennáll. A fertőzések eredetének többsége külföldi.” – fogalmazott a miniszter.

Mint mondta, a gazdaság zavartalan működésére, az idősek és az iskolások biztonságára is oda kell figyelni, mindezeket figyelembe véve hoztak döntéseket a határvédelemről a pénteki kormányülésen. 

Szeptember 1-től csak a Magyarországon elvégzett teszteket fogadják el, a külföldön elvégzett teszteket nem.

A tranzitforgalmat akadálytalanul biztosítják, a sporteseményekre külön szabályokat hoznak majd.

Egyelőre nem terveznek új korlátozást hozni, a maszkviselést viszont szigoríthatják.





A kormány döntésének előzménye, hogy az elmúlt napokban ismét jelentősen megnőtt a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma.csütörtöki 91 után pénteken már 132 új fertőzöttről számoltak be, és bár ketten meggyógyultak, így is 130-cal nőtt a fertőzöttek száma. Ennél több új fertőzött április 10-e óta, vagyis több mint négy hónapja nem volt.

Koronavírus-teszt Magyarországon

A Medicoverkorház  honlapján, melyből Magyarországon több is található, a következők olvashatóak a tesztről a mai napon:

PCR teszt

A vizsgálat magát a vírust mutatja ki legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal a garat nyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció). A teszt alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, diagnózisának felállítására, a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára.

A vizsgálat díja a veszélyhelyzetre tekintettel engedménnyel 30 000 Ft. 

A Medicovernél elérhető PCR teszt olyan mikrobiológiai laboratóriumban kerül elvégzésre, mely a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott kritériumoknak megfelel.

A budapesti és vidéki klinikáinkon végzett PCR teszt eredménye – amennyiben negatív –  alkalmas a karantén alól mentesítő határozat igényléséhez, azaz a karantén feloldásához (miután a Járási Hivatal elfogadta a kérelmet).

A vizsgálat eredménye, a gyakorlati tapasztalatok alapján, a mintavételt követő munkanapon 17 óra után, de legfeljebb két munkanapon belül érhető el. A hét utolsó munkanapján történő mintavételezés esetén, az eredmény a következő napon áll ügyfeleink rendelkezésére, amennyiben a hétvégi leletkiküldés 10 000 Ft/minta díja kiegyenlítésre kerül.

A 168 óra egyik cikke is felhívja a figyelmünket arra, hogy vigyázzunk, hol végeztetjük el a tesztet. 

“Míg az egyik szegedi laborban csak 30 ezer forintba kerül, addig a hódmezővásárhelyi és a makói kórházban majdnem 100 ezer forintot kérnek el ugyanezért a koronavírus-tesztelésért. Telefonon hívta fel az ATV az említett kórházat, ahol figyelmeztették is betelefonálót: bár van, ahol csupán 30 ezer forintba kerül, náluk 96 460 forint a vizsgálat.”

 

FORRÁS: www.index.hu

Címlapfotó: Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.