Németország 150 kiskorút vesz föl a leégett görög táborból – közös EU megoldásra van szükség

Horst Seehofer német belügyminiszter és Margaritis Schinas, az EU bizottság alelnöke mai berlini sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Németország 100-150 kíséret nélküli kiskorút vesz föl a leégett görög menekülttáborból, Moria-ból.

Összesen 400 kiskorú felvételéről van szó az Európai Unión belül, eddig erre 10 ország jelentkezett.

Seehofer elmondta, hogy további országokkal is tárgyalásban vannak, de nagy részét a kiskorúaknak Németország és Franciaország veszi fel.

Németország a helyszínen is segít Görögországnak, a görög kormány csütörtökön kért Németországtól segítséget.





A leégett táborban, mely eredetileg 2.800 fő befogadására volt kialakítva, összesen 12 000 ember élt, akik most hajléktalanok lettek és már a harmadik napon a szabadban élnek és alszanak rossz körülmények között.

Margaritis Schinas elmondta, hogy az elmúlt 6 hónapban 25 000 főről csökkentették le a tábor létszámát 12 000-re.

A kormány sátrakat készít elő számukra, de egyelőre még nem döntöttek arról, hova szállásolják el őket. Ideális esetben egy modern létesítmény lenne erre alkalmas, melyet az Európai Unió finanszírozna és segítene annak fenntartásában.

Tíz német város egy levélben jelezte Merkelnek, hogy készek menekülteket a jelenlegi vészhelyzetben fölvenni, ezek Bielefeld, Düsseldorf, Freiburg, Gießen, Göttingen, Hannover, Köln, Krefeld, Oldenburg és Potsdam.





Seehofer a sajtótájékoztatón elmondta, hogy továbbra is küzd egy egységes európai megoldásért. Németország év végéig az EU Tanácsának elnöke, ez alatt az idő alatt Seehofer egy közös megegyezést szeretne.

Németország napi szinten (hétvége nélkül) 300-400 menekültet vett föl a koronavírus járvány előtt, 2015 óta pedig 1,73 millió menekültet fogadott be, akik a balkáni útvonalon keresztül érkeztek. Ezzel Seehofer azt jelezte, hogy Németország hatalmas feladatot vállalt magára idáig a menekült ügyben.

A sajtótájékoztatón Margaritis Schinas elmondta, hogy az EU már 2016-ban szeretett volna egy közös európai megoldást a menekülthelyzetre, melyről nem sikerült megegyezni, mivel több ország is ezt megvétózta.





Az EU bizottság szeptemberben 30-án egy új javaslattal fog előállni, melynek három fontos része lesz, mondta Margaritis Schinas.

Az egyik, az emberek Európán kívüli megsegítése, ahelyett, hogy az életüket embercsempészek kezébe adják.

A második egy újfajta határvédelemről fog szólni, mely több személyzettel és eszközökkel védené az EU külső határait és partszakaszait.

A harmadik az Európai Unió szolidaritására helyezi majd a hangsúlyt, hogy ne csak egyes országok vegyenek részt a bevándorlás terheinek viselésében, mint pl. idáig Németország.

A Moria-ban történtek egy figyelmeztetés számunkra, hogy mit kell Európában megváltoztatni” – mondta Margaritis Schinas.

Seehofer a sajtótájékoztató végén elmondta, hogy Németország a tábor leégése előtt beleegyezett közel 1 000 menekült kiskorú felvételébe.

Egyidejűleg rávilágított arra, hogy a menekült helyzet nem csak Görögországban kritikus, hanem Cipruson, Máltán, Spanyolországban és Olaszországban is, a probléma globális, melyet Németország egyedül nem tud megoldani.

FORRÁS: www.faz.net www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.