A héten megkezdték a közalkalmazottak a figyelmeztető sztrájkot Németországban

Meghiúsult bértárgyalások után figyelmeztető sztrájkra hívták fel a szakszervezetek a közszolgálati szférában dolgozókat Németország szerte. Óvodák, uszodák, hivatalok, kórházak is érintettek lehetnek és zárhatnak be a következő pár napban.

Mivel a bértárgyalások a második körben sem voltak sikeresek a közalkalmazottak munkaadóival, a szakszervezetek most nagyobb nyomást akarnak gyakorolni.

A Verdi nevű szakszervezet a közalkalmazottaknak többek között a következőket akarja kiharcolni: 4,8%-os fizetésemelést, de minimum 150 Euro-t 12 hónapos futamidővel, a szakmunkás tanulók fizetésemelését, a Kelet-és Nyugat-Németország közötti különbségek beszüntetését.




Szinte minden tartományban sor fog kerülni a héten a figyelmeztető sztrájkra. Ez alól akár a tömegközlekedésben dolgozók sem lesznek kivételek, mint pl. buszsofőrök.

Legutoljára 2018-ban volt hasonló figyelmeztető sztrájk Németországban és okozott fennakadásokat több területen is.

Október 22-23-án lesz a harmadik része a tárgyalásoknak, remélhetőleg megegyezés születik, ha nem, békéltetőre lesz szükség. Amennyiben nem sikerül megegyezni, a szakszervezetek rendes sztrájkra hívják fel a közszolgálati alkalmazottakat.

FORRÁS: www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.