Breki és Donald Duck volt eddig a legnépszerűbb – kötelesek vagyunk igazolványt bemutatni egy étteremben?

Aki ma Németországban étterembe szeretne menni, attól elkérik a nevét és a további elérhetőségeit, hogy egy listához hozzáadhassa az üzemeltető, ami később a hivatalokhoz kerül.

Ehhez nem mindenkinek van kedve, érthető. Valószínűleg emiatt nagyon sokan valótlan nevet adtak meg, sok fantázianevet. Így azonban egy esetleges járvány kialakulásakor nem tudják követni a kontaktokat.

A kedvenc fake nevek idáig a Breki a béka (Kermit der Frosch) és a Donald Duck voltak.





Merkel először az üzemeltetőket akarta felelősségre vonni és büntetni, de ez túl sok lett volna a szolgáltatóknak. 

Kell, hogy legyen nálunk igazolvány?

Vajon egy étteremben elkérhetik tőlünk a személyi igazolványunkat?

Alapvetően egy német állampolgár nem köteles állandóan személyi igazolványt hordania magával, írja a német lap, ntv. De otthon már kell, hogy legyen nálunk egy útlevél, vagy igazolvány. Ha nincs, ezzel törvényt sértünk.

Első ránézésre tehát nem kell igazolványt bemutatnunk egy étteremben, hacsak nem vagyunk 15 évesek és alkoholt szeretnénk inni.

Az RTL-en viszont egy beszélgetés során Nicole Mutschke ügyvédnő egy kis trükkre hívta föl az emberek figyelmét, hogy miképp érvényesíthetik a vendéglátósok a jogaikat.

Egy étteremtulajdonos mondhatja, hogy az én éttermemben a házitörvény azt írja elő, hogy egy vendég csak akkor lesz kiszolgálva, ha megmutatja a személyiét.





Aki hamis nevet ad meg ezzel félrevezetve a hivatalokat,  annak mostantól min. 50 Euro büntetés jár, egyes tartományokban ennél sokkal több.

A vendéglátósoknak kötelességük alaposabban megnézni, hogy ki milyen nevet ad meg, kétség esetén rá kell kérdezniük. 

Merkel a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az üzemeltetők igenis kérjék el a vendég igazolványát, vagy bármit, amivel igazolni tudja magát. Ezt videón megtekinthetjük és az új szabályokról részletesebben olvashatunk is itt.

Bild von Alexas_Fotos auf Pixabay


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.