Első kijárási szigorítások Németországban, Berchtesgadener Land körzetében

Hétfőn elrendelték Németország első “lezárását az új korona-hotspotban, az osztrák-német határon, hogy ne legyen “magányos a karácsony“, mint mondta Markus Söder.

A tavaszi leállás óta most először alkalmaznak szigorú kijárási korlátozásokat Németországban, a bajor Berchtesgadener Land területén, a rendkívül megnövekedett korona-vírus fertőzöttségi számok miatt, melyek magasabbak, mint Berlinben.

Az lakosokat megkérik, hogy csak szükség esetén hagyják el a körzetet, az Ausztriában élőket pedig megkérik, hogy ne látogassák, pl. bevásárlás céljából.

Október 20-án, 14:00 órától lép érvénybe Berchtesgadener Land területén a szigorítás és 14 napig tart, november 2-ig.




A lakhely elhagyása kizárólag alapos okból

Bezárnak az iskolák, óvodák, a közösségi helyek, a szabadidős létesítmények és éttermek. Ételt csak elvitelre lehet vásárolni.

Rendezvények megtartása tilos, kivéve az istentiszteletet. Bezárnak a szállodák is, kivéve az üzleti úton levőket szállásolhatják el. Maszk-kötelezettség olyan közterületeken, ahol nagyobb a tömeg, pl. sétálóutcákban.

A lakás elhagyásának nyomos okai közé tartozik például a munkavégzés, a szükséges bevásárlás, de a sport és a friss levegőn történő mozgás is – de csak egyedül vagy a saját háztartás tagjaival. 

Az egészségügyi hivatal minden egyes embernek követi a kapcsolattartási láncát, akinek a koronavírus-tesztje pozitív lett. Jelenleg 701 közvetlen kontakt-személy van karanténban. 

A kórházakban a helyzet stabil, 13 embert kezelnek a Covid-19 betegséggel, egyiket sem az intenzív osztályon, írja az ntv német lap.

A fertőzöttek kontaktjai már nem voltak nyomon követhetők, ezért a találkozókat alapvetően korlátozni kell.“- mondta Söder hétfőn.

Berchtesgadener Land viszonylag ritkán lakott, népsűrűsége 126 fő négyzetkilométerenként.




Nem tudni pontosan, mi okozta a fertőzés-hullámot

Nem teljesen világos, hogy a fertőzés hulláma hogyan alakult ki. “A kiindulópont ismét egy parti volt” – mondta Söder.

Szombaton a rendőrség egy illegális partizásról számolt be Freilassingban, egy shisha-bárban, ahol a megengedettnél jóval többen voltak jelen (max. 80 ember a megengedett). Az előírt zárórát nem tartották be és a 30 éves tulajdonos nem vezetett vendég-listát sem. Rá most komoly pénzbírság vár.

Más fertőzésforrások is lehetségesek, pl. Ausztria közelsége is számíthat.

Ha most nem cselekszünk megfelelően és konzekvensen, a magas fertőzöttségi szintet nem lehet megfékezni– mondta Söder.

Markus Söder elmondta, hogy Bajorország különösen nagy hangsúlyt fektet az ellenőrzésre, elsősorban az illegális partik megszüntetése a cél, de a maszkot nem hordókat is szigorúan büntetik majd.

FORRÁS: www.spiegel.de www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.