Durva lezárások Csehországban, Szlovákiában és Írországban

Csehország 2020. október 22-én jelentette be, hogy lezárja a határait a turisták elől. Sem tankolni, sem bevásárolni nem mehetnek át a határon élők.

Országszerte zárják be az üzletek, kivéve a virágárusokat és a dohányüzleteket. Az átutazás továbbra is problémamentes.

Prága utcái kiürültek. A villamosok szinte üresen utaznak, az a kevés ember akik az utcán vannak, maszkot viselnek.

Alig máshol növekszik a fertőzések száma olyan gyorsan, mint Csehországban. 24 órán belül csaknem 15 000 új fertőzést jelentettek csütörtökön. Az ország lakossága alig 10,7 millió.

Kijárási szigorítást léptettek érvénybe, ami azt jelenti, hogy csak a munkába járás, bevásárlás, orvoslátogatás, családlátogatás engedélyezett. Max. 2 ember találkozhat, kivéve a saját háztartásból valók, családtagok és kollégák.




Az emberek elégedetlenek

Egy kávézó eladója, ahol elvitelre lehet vásárolni, arról panaszkodik, hogy ezeket az intézkedéseket nem az emberekért hozták meg.

A haszon a bérleti díjra sem elég“- mondja az kávézó üzemeltetője. Egyben csodálkozik, hogy a virágárusok és dohányüzletek miért számítanak kivételnek. Irigyli Németországot, amiért sikerült a vezetőknek a vírust ellenőrzés alá vonniuk.

A kutatók szerint a nyári lazaság lehet a jelenlegi helyzet oka.

2.000 tüntető (foci és jégkorong rajongó) csapott össze a rendőrökkel október 18-án, vasárnap a sportban hozott szigorítások miatt. Több tüntetőt is őrizetbe vettek. A megengedett max. 500 fő egy demonstráción.

Az újságok online hozzászólásai között sok a dühös ember a milliárdos Andrej Babis kisebbségi kabinetje miatt.

Még a bolsevikok között sem volt ilyen” – írják, vagy “Tönkreteszed az országot.

Érdekesség a kormány számára: a közegészségügyi minisztérium adatai azt mutatják, hogy a legtöbb ember a munkahelyén fertőződik meg. De a gyárak és a vállalatok továbbra is működnek.

Babis miniszterelnök a nem konzekvens vezetésével sok kritikát kapott. Szeptemberben a 66 éves politikus még azt mondta, hogy már nincs miért félni a vírustól.





Egy nemrégiben készült felmérésben az 1.200 válaszadónak csak 36%-a tartja őt megbízhatónak a fertőzés leküzdésében.

Ursula von der Leyen, az EU Bizottság vezetője aggodalmát fejezte ki a csehországi helyzet miatt. “Az EU itt van, hogy segítsen” – írta a Twitteren.

A politikus bejelentette, hogy az EU tartalékából 30 lélegeztető gépet szállítanak mielőbb Csehországba.

Írország is lezárja az országát

Írország is drasztikus intézkedéseket hozott. Aki csak tud, annak december 1-ig otthonról kell dolgoznia. Azoknak az üzleteknek pedig, ahol nem alapvető élelmiszereket árulnak, be kellett zárniuk.

Barátok nem találkozhatnak egymással, vagyis a más háztartásból lévőkkel való találkozást, kevés kivételtől eltekintve, megtiltották. Az iskolák és óvodák továbbra is nyitva vannak. A szabadtéri sportolás 5 kilométeres körzetben megengedett.

Sikerülni fog és majd újból találkozhatunk” – tweetelte Micheál Martin miniszterelnök.




Szlovákiában a tömeges tesztelés a terv

Írországhoz hasonló lakossággal rendelkező Szlovákia valószínűleg már nem kerülheti el a lezárást. A kormány meglepő módon úgy döntött, hogy minden 10 évnél idősebb lakosnál elvégezteti a koronavírus gyors-tesztet a következő 3 hétvégén.

Habár a részvétel önkéntes lesz, de aki nem tesztelteti magát, 10 napos karanténba kell, hogy vonuljon, közölte Igor Matovic miniszterelnök.

Továbbra is bizonytalan a kormány és az egészségügyi hatóságok pontos intézkedése. Még az egyébként nagyon óvatos elnök, Zuzana Caputova is elítélte ezt. “Ezért egyértelműbb terveket kérünk a felelősöktől, tudni szeretnénk, mit terveznek és milyen feltételek mellett” – írta az államfő a Facebook-on.





A kormány tervei szerint már október 23-án, pénteken kezdenék a tömegtesztek első szakaszát néhány olyan lengyel határ menti vidéki körzetben, amelyet a koronavírus fertőzés különösen súlyosan érint.

Az észak-szlovákiai helyi hatóságok arra panaszkodnak, hogy ennek lefolyásáról még mindig nincsen pontos információjuk.

Európa szerte éjszakai kijárási tilalmak

Bulgáriából is érdekes hírek érkeztek. Kötelező a köztereken a maszk viselése, és, hogy a roma telepeket fentről, repülőgépekről fertőtlenítik.

Görögországban, Athénban, Thessalonokiban és más görög korona-hotspotokban éjszaka (0:30-05:00) kijárási tilalom lesz, október 24-től.

Ausztriában október 25-én lépnek érvénybe a szigorítások. A szabadban kötelező a 1,5 m betartása, az arcot takaró műanyagot nov. 7-től már nem fogadják el.

Olaszországban, Rómában éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be október 23-tól, 30 napig.

Franciaországban éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, 21:00-6:00 óráig, a lakosok nem mehetnek ki az utcára.

 

FORRSÁS: www.infranken.de www.insüdthüreingen.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.