Új járványügyi törvényt hoznak novemberben Németországban

Eddig már több regionális bíróság is feloldotta a koronavírus miatt hozott szigorításokat Németországban, mint pl. az elszállásolási tilalmat. Hogy ez a jövőben ne történhessen meg, megreformálják a német járványügyi törvényt. A Bundestag november közepén dönt az új törvényről, és várható, hogy megszavazzák.





A koronavírus fertőzés tartósan magas számai miatt a nagykoalíció szilárdabb jogi alapokra kívánja helyezni a járvány elleni küzdelmet. Ennek érdekében az unió (CSU/CDU) és az SPD bemutatta a megreformált járványügyi törvényt.

Az új törvény, melyet ma tárgyaltak először a Bundestagban, pontosan meg fogja határozni, hogy egy járvány idején milyen korlátozások, intézkedések meghozatala lehetséges. Ezáltal majd könnyebben megállja a helyét egy bíróság előtt is.

Milyen intézkedéseket tartalmaz a törvény?

Kijárási-és kontakt szigorításokat a köz-és magánterületen, távolságtartási kötelezettséget, maszkviselési kötelezettséget, a kulturális-és szabadidős létesítményekre, rendezvényekre kiszabott szigorításokat és tilalmakat.

Ehhez jönnek még a sporteseményekben meghozott szigorítások ill. tilalmak, az iskolák és óvodák bezárása és azok tevékenységeinek folytatására vonatkozó követelmények előírása.





Megemlítik az elszállásolási tilalmat, az üzleti ill. kereskedelmi korlátozásokat, valamint korlátozásokat és követelményeket a kiskereskedelemre és a nagykereskedelemre vonatkozóan.

Tartalmaz feltételeket rendezvényekről, összejövetelekről, vallási összejövetelekről. Törvény tiltja majd az alkohol értékesítését és fogyasztását is bizonyos nyilvános helyeken vagy bizonyos időpontokban.

A gasztronómia különösen vitatott korlátozásait az új törvényben a 28a §-ba foglalják, csak úgy, mint az adatgyűjtést és annak tárolását ügyfelektől, vendégektől vagy egy rendezvény résztvevőitől. Végül megemlítik az utazási korlátozásokat is, ahol a törvény az arányosság elvét alkalmazza.

Ezáltal egységesebb szabályozás várható Németországban?

A tartományok továbbra is hozhatnak egyéni szabályozásokat a járvány leküzdése érdekében. A konkrét előírások azonban már az intézkedések egységesítéséhez vezethetnek.




Hogyan határoznak a jövőre várható oltásról és tesztelésről?

Ha rendelkezésre állnak a koronavírus elleni oltások, az egészségbiztosítással nem rendelkező emberek is beoltathatják magukat. A jövőben szükség esetén az állat-egészségügyi laboratóriumokat is felhasználhatják, a több teszt elvégeztetéséhez.

Mit szánnak a szülőknek?

Továbbra is érvényben marad az a szabályozás, miszerint a szülők keresetkiesési kárpótlást (Verdienstausfall) kapnak, ha gyermekük karanténba kerül.

Mit terveznek a rizikó-területekről visszatérők számára?

A korábbiaktól eltérően, a kockázati területekről visszatérőknek a karantén idejére nem jár majd a keresetkiesési kárpótlás.

A visszatérőktől azt is megkövetelhetik, hogy közöljék a visszatérésük előtti és utáni 10 napos tartózkodási helyüket, valamint, hogy melyik közlekedési eszközt használták. A digitális bejelentkezésre is köteles lesz az, aki rizikó-területről érkezik Németországba, ez egyébként már 2020. november 8-tól kötelező.

Ennek előfeltétele azonban, hogy a Bundestag “nemzeti szintű járványhelyzetről(epidemische Lage von nationaler Tragweite) döntsön – ami jelenleg is fennáll.

FORRÁS: www.ntv.de

Bild von herbinisaac auf Pixabay


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.