Egy alkalmazás segítségével rögzíthetjük majd az oltás esetleges mellékhatásait

Mivel a koronavírus oltást az akut járvány helyzet miatt a szokásosnál gyorsabban fejlesztették ki, sok polgár attól tart, hogy ennek olyan mellékhatásai lehetnek, amelyek akár hosszú távú károsodáshoz is vezethetnek.

Emiatt a német kormány valószínűleg egy olyan applikációt hoz létre, amely rögzíti és kiértékeli majd az oltással kapcsolatos esetleges problémákat.

A német kormány egy applikáció segítségével rögzítené az új oltás mellékhatásait.





A “Tagesspiegel” információi szerint ez egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi a már beoltott emberek számára, hogy valós időben jelenthessék a lehetséges tüneteket az illetékes hatóságoknak.

Németországban ezt a szerepet a Paul Ehrlich Intézet (PEI) veszi át, amely német hatóságként felelős többek között az oltások jóváhagyásáért és azok biztonságáért.

Reinhold Schmidt, a PEI tudományos tanácsadó testületének vezetője megerősítette a Tagesspiegelnek, hogy “Az alkalmazásnak segítséget kell nyújtania abban, hogy hosszú távú elemzésben központilag rögzítsük és értékeljük a lehetséges problémákat” – mondta Schmidt.

A német egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy az alkalmazás a nemzeti oltási stratégia részévé válik.

Miután a mainzi székhelyű Biontech és az amerikai Pfizer gyógyszergyár hétfőn bejelentette, hogy az általuk közösen kifejlesztett vakcina hatékonysága a tanulmányi eredmények szerint 90% hatékonyságú, a szakértők arra számítanak, hogy jövő év elején megtörténik az oltások jóváhagyása Európában és az USA-ban is.





Mivel azonban ezt a szokásosnál sokkal gyorsabban fejlesztették ki, a jóváhagyás döntő paraméterei egyelőre nyitottak. Kevés információ van arról, hogy a vakcina mennyire lesz a szervezet számára elviselhető, mennyi ideig tart a hatékonysága, és vannak-e hosszú távú mellékhatásai.

Az alkalmazás fog segíteni abban, hogy ezeket a hiányzó adatokat pótolják majd a következő években.

Tehát az alkalmazás segítségével, egy második lépésben a felhasználók által megadott és összegyűjtött adatok alapján tudják majd a PEI és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a végső értékelés alapján eldönteni, hogy a készítmény megkaphatja e az általános jóváhagyást, mondta Schmidt.

2018-ban a PEI hasonló alkalmazással tesztelt az influenza elleni oltásokkal kapcsolatban. Azok az emberek, akiket vállalati orvosok három kiválasztott tanulmányi központban oltottak be influenza ellen Berlinben, Frankfurtban és Langenben a 2018/19-es oltási szezonban, a “SafeVac” alkalmazást használják okostelefonjukon a nem kívánt oltási reakciók rögzítésére, névtelenül a PEI-t biztonságos internetkapcsolatán keresztül.




Ezt az oltást csak a gazdagabb országok engedhetik meg maguknak

A Pfizer és a Biontech koronavírus vakcina áttörésének örömét a logisztikai problémák elhomályosítják.

Mivel az anyagot -70 Celsius fokon kell tárolni, a szállítás bonyolult. A szegény országok számára ez egy nehéz akadály.

Az oltási központok elérése után a dobozokat -70 Celsius-foktól kell felolvasztani. Ha 5 napon belül nem adják be őket, elveszítik hatékonyságukat, ahogy a Bloomberg hírügynökség írja.

A ma használt oltások közül egyik sem alapszik hasonló mechanizmuson. Ennek eredményeként az országoknak a semmiből kell kiépíteniük a szükséges fagyasztott termék-előállítási, -tárolási és –szállítási hálózatokat.

A vakcinát gazdag országok számára lehet fenntartani – bár a WHO ragaszkodik az egyenletes elosztáshoz.





A nehéz szállítási és tárolási körülmények ellenére a Pfizer megrendeléseket kapott a fejlődő országoktól is. Például Peru, Ecuador és Costa Rica is rendelt oltásokat. A 10 milliónál kevesebb adagos megrendelések azonban azt sugallják, hogy csak korlátozott mértékben fogják felhasználni őket.

De nemcsak a dobozok tárolása és szállítása jelent komoly akadályokat az országok számára.

Pankaj Patel, a Cadila Healthcare Ltd. indiai gyógyszergyár elnöke. „nagy kihívásról” beszél. A két részből álló vakcina beadása kiterjedt orvosi képzést igényel – mondta Patel.

Mindez azt jelentheti, hogy néhány szegényebb ország még mindig várja, hogy újabb oltóanyag kerüljön piacra. India valójában habozik: “Azt hiszem, nagyon-nagyon körültekintően kell mérlegelnünk az előnyöket és a költségeket” – mondja Gagandeep Kang mikrobiológus. Úgy gondolja, hogy India még nem áll készen az oltásra.





A probléma: a Pfizer vakcina egy teljesen új technológián alapul. Genetikai információkat tartalmaz a Covid-19 kórokozóról, amelyet a test felhasznál egy vírusfehérje előállításához.

A Biontech készítmény egy úgynevezett RNS vakcina. Genetikai információkat tartalmaz a kórokozóról, amelyből a szervezet vírusfehérjét állít elő – ebben az esetben azt a felszíni fehérjét, amelyet a vírus a sejtek behatolásához használ.

Az oltás célja a test stimulálása a fehérje elleni antitestek termelésére a vírusok elfogása érdekében, mielőtt azok belépnének a sejtekbe és elszaporodnának.

FORRÁS: www.chip.de www.nau.ch

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.