Berlini tüntetés: több száz letartóztatás, rendőrök sérültek meg

Miközben a német parlament módosítja a járványügyi törvényt – a közelben ezrek tiltakoznak a kormány és a tartományok koronapolitikája ellen. Csak a vízágyúk segítségével sikerül feloszlatni a szabálysértő demonstrációt.

A berlini anti-korona és az új járványügyi törvény elleni tüntetésen a rendőrség estig ideiglenesen 365 embert vett őrizetbe. Okok: A szabadság korlátozása, a szabadság megvonása, a járványügyi törvény megsértése, közölte a rendőrség. De felmerült a béke megsértésének gyanúja is. Két gyanúsított esetében a bíró dönt majd, hogy őrizetbe kerülnek-e.





Eddig a rendőrségnek 10 sérült rendőrről van tudomása. Köztük volt egy rendőrnő, akit fejbe rúgtak, amikor levette a sisakját, kórházba került. Egy másik rendőr válla kimozdult, egy másik esetben a rendőr a kezét törte.

Világosan elmondom, hogy már nem vagyok hajlandó ilyesmit többet elfogadni Berlinben, amit itt láttunk. Egyrészt ezrek demonstráltak anélkül, hogy tekintettel lettek volna bármilyen korona-szabály előírásra, másrészt a járványvédekezés az iskolák nyitva tartásáról és a számtalan vállalkozás életben tartásáról szól” – mondta Michael Müller, Berlin polgármestere.

A berlini tüntetésen kb. 2.400 rendőr volt szolgálatban. Vízágyúkat is bevetettek.





“A berlini rendőrség és az állami rendőrség határozottan cselekedett, anélkül, hogy kíméletlen lett volna. A vízágyúk nem bocsátottak ki erős sugarakat, csupán eláztatták a tüntetőket. A rendőrség esőről beszélt. Sérült tüntetőkről estig nincs tudomásunk” – mondta Müller.

A rendőrség szerint körülbelül 7.000 koronavírus-kritikus tüntetett Berlinben a Reichstag épülete, a Brandenburgi kapu és a Strasse des 17. Juni között. Köztük volt ismét számos Reichsbürger és szélső jobboldali. Források megnevezése nélkül a “Berliner Zeitung” összesen 15.000 résztvevőről számolt be.

Mivel sokan a korona-szabályokat nem tartották be, a tüntetést feloszlatták.

Este egyes csoportok még kint maradtak. “A rendőrség szemmel tartja őket” – mondta a szóvivő.

Időközben több száz ember gyűlt össze Frank-Walter Steinmeier német elnök hivatalos rezidenciája előtt. Itt is közbelépett a rendőrség.

A rendőrségnek nem volt könnyű dolga feloszlatni a demonstrációt, a hangulat agresszív volt.

Az interneten láthatóak olyan videofelvételek, ahol a rendőrök nem engedik, hogy a mentősök segítsenek sérült tüntetőkön, és többször is felszólítják őket, hogy távozzanak, vagy erőszakkal vezetik el őket is.

 

FORRÁS: www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.