Németországban december 20-ig hosszabbították meg a korlátozásokat

November 25-én, 7 órás videó-konferencia után Merkel és a tartományok vezetői megegyeztek, hogy a koronavírus-járvány miatti szigorításokat december 20-ig meghosszabbítják, később valószínűleg január elejéig.

Merkel elmondta: “Először is meg szeretném köszönni mindazoknak, akik eddig együttműködtek a szabályok betartásával. A továbbiakban is a türelem, szolidaritás és következetesség az, amire szükség lesz. Minden jel arra mutat, hogy 2021-ben megkönnyebbülhetünk és lépésről lépésre legyőzhetjük a járványt az oltással.





Nagy- és kiskereskedelem: Mindkettő nyitva marad decemberben. De van egy új szabályozás az üzletek számára: A 800 nm-nél kisebb üzlethelyiségekig 10 nm/vásárló juthat, 800 nm-nél nagyobb üzletekben 20 nm/vásárló a megengedett. Megkérik a lakosságot, hogy a karácsonyi bevásárlást lehetőleg hét közben is végezzék.

Kontakt-korlátozások: December 20-ig max. 5 ember találkozhat max. 2 háztartásból. Ez a 14 éven aluli gyermekekre nem vonatkozik. Ugyanakkor mindenkit megkérnek, hogy lehetőség szerint maradjon otthon.

Karácsony és szilveszter: Erre az időszakra, december 23 – január 1-ig enyhítik a kontakt-szigorításokat. Ez azt jelenti, hogy max. 10 ember találkozhat a legszorosabb családtagokkal, barátokkal. 14 év alatti gyermekek kivételek.

Tűzijáték: Forgalmas közterületeken tilos lesz tűzijátékot tartani, a pontos helyeket a városok határozzák meg. A német kormány általánosságban nem javasolja szilveszterkor a tűzijátékot, de petárdákat árusítani nem tilos.

Önkéntes karantén az ünnepek előtt: A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében azt tanácsolják, hogy az ünnepek előtt 5-7 nappal csökkentsük a találkozásainkat, vonuljunk önkéntes karanténba.





Iskolák: Bréma és Türingia kivételével a téli szünidő december 19-én kezdődik. Kötelezővé válik a maszkviselés ott, ahol magas a fertőzési arány. A korona hot-spotokban további intézkedéseket kell tenni, pl. a 8. osztálytól hibrid ill. váltakozó-oktatás lesz. Ahol fertőzés van, a diákoknak a karantén ideje 5 napra csökken és az antigén-gyorsteszteket kell majd használni.

Főiskolák és egyetemek: Mindenhol a távoktatásra kell átállni.

Nincs utazás: Kerülni kell minden olyan szakmai és magánutazást, amely nem feltétlenül szükséges, különös tekintettel a turisztikai jellegű utazásokra. Ez főleg a síelésre vonatkozik.

Home-office és vállalati ünnepek: A munkáltatókat arra kérik, hogy az alkalmazottaikat engedjék home-office-ra, ill. kapjanak szabadságot különösen december 23 – január 1-ig tartó időszakra.

Maszkviselés: A maszkviselési szabályokon szigorítottak. Az üzletek előtt és a parkolókban is kötelező lesz, a továbbiakban a városok és a munkahelyek is megszabhatják, hogy hol és mikor kötelező a viselése.





Pénzügyi támogatás: Meghosszabbítják az állami támogatásokat a rászoruló vállalkozásoknak. A novemberi segélyt meghosszabbítják decemberig. Azokon a területeken, ahol előreláthatólag még hónapokig szigorításokkal kell számolnunk, 2021 közepéig hosszabbítják meg az áthidaló segélyeket. Ezek pl. a kulturális és rendezvényszervező cégek, utazási irodák.

Karantén: A koronavírussal fertőzött emberek kapcsolattartóinak karantén időtartama december 1-től 14 napról lerövidül 10-re, amennyiben egy negatív tesztet (antigén-gyorsteszt) fel tudnak mutatni. Aki már korábban fertőzött volt, annak nem kell karanténba mennie.

Vonattal való utazás: Szigorítják a vonatokon a maszkviselés ellenőrzését, megnövelik az ülőhelyek számát, a helyfoglalási lehetőség azonban csökken.

Istentisztelet: A német kormány egyeztet az egyházakkal. Nagyobb vallási összejövetelek nem megengedettek.

A szigorítások enyhülhetnek azokban a tartományokban, ahol a fertőzések számai csökkennek, és szigorodhatnak ott, ahol megnőnek.

A német kormány az EU-nak azt az ajánlást teszi, hogy egész Európában legyen a síelés betiltva. Az ötlet Bajorországból származik, de először Olaszország kezdeményezte, Ausztria viszont ellenzi.

Markus Söder nyomatékosította, hogy nem tudja elképzelni, hogy a járvány idején gondtalanul síelni menjenek az emberek, hosszú sorokban várva a sífelvonóra. Aggodalmát fejezte ki, hogy ez egy visszaesést okozhat a járványhelyzetben.

A sajtótájékoztató késő este volt

FORRÁS: www.wa.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.