BLOG: Magyarország vs. Németország – Miért gyenge a forint és miért mindig a szomszéd füve zöldebb?

Németország vs. Magyarország

A dojcsland.blogger.hu online portálon ír egy volt németországi lakos arról, hogy hogyan érez most, miután hosszú idő után 2 éve hazaköltözött Magyarországra.
A családommal 8,5 Németországban töltött év után 2020-ban hazaköltöztünk Magyarországra. Mit tanultam meg a 8,5 év alatt Németországban?

Abban a bizonyos 8,5 évben azt tanultam meg, hogy minden relatív, és nagyon sok minden…sőt kibaszottul sok minden múlik a hozzáállásunkon.

Komolyan mondom, hogy sokszor az agyvérzés kerülget egy-egy bejegyzés / komment kapcsán, amit a facen olvasok, ebben a bejegyzésben meg is indoklom, hogy miért.

Kezdeném azokkal a tévhitekkel, és elképzelésekkel, amik a legtöbbször felmerülnek, amikor elkezdenek kérdezni a németországi vs. magyarországi helyzet kapcsán összehasonlításként, mert aki megtudja, hogy kint éltem ennyi ideig, annak mindig az az első kérdése:

“Nem bántad meg, hogy hazaköltöztél?”

Dobpergés: NEM!

Valószínűleg azért nem, mert a végleges döntéshozatal, és a cselekvést megelőzően rengeteget gondolkodtam, és nyomoztam a témában, hogy az milyen következménnyel jár; és ennek függvényében terveztük az életünk további részét. Annak ellenére, hogy nem lehet mindenre felkészülni. Mindig vannak váratlan események, mint a covid, vagy pl. a háború.
Akkor kezdjük a kedvencemmel:

Családi pótlék VS Kindergeld:

A családi pótlék összege Magyarországon 12.200 Ft egy gyermek után.

A Kindegeld összege 219 € egy gyermek után. ÁT NE VÁLTSD AZT A KURVA EURÓT FORINTRA!!!! Magyarországon magyar forinttal, a németeknél meg azzal a kibaszott euroval fizetünk. Nincs értelme. Felesleges. És pontosan azért van sok ember fejében annyi hasztalan, hülye, és nem valóságot tartalmazó infó, mert ezekre a felkiáltásokra nem hallgatnak. Szóval miután már úgyis átváltotta a rohadt gyenge forint és euró árfolyammal, akkor látod, hogy kb. 7,5x annyi a németországi gyerekek családi pótléka.

Ovik, bölcsik és a költségek Németországban

Nagy tapsot kérnék, és most beszéljünk arról is, hogy mennyibe kerül a gyerekek számára az ovi, bölcsi. Nos vannak Németországban olyan ovik, bölcsik, ahová beadhatod csemetédet akár ingyenesen is, és majd eljátszhat ott a kis migráns, és egyéb multikulti gyerekekkel is (mondjuk a fizetős verzióban is ez van), ahol más kultúrákkal találkozik, ami szuper.

Kevésbé szuper, hogy sok más kultúrában teljesen normális, ha a játszótéren a gyereked játékát elveszik, és még kap a pofijára, ha vissza akarja szerezni azt (ééés a kedves szülők a másik félnél ezt támogatják is).
De most ne a Németországban folyamatosan eluralkodó más kultúrák térnyeréséről beszéljünk, hanem a piszkos anyagiakról.
2019-ben született a kislányom Németországban. 2020-ban kezdte volna kint a bölcsit. Már megvolt a helye is, mert a terhesség 7. hetében megigényeltem!!! Máskülönben nem tudott volna menni, mert nem lett volna férőhely. Ha 4 órára adtam volna be, akkor 300€ lett volna a költség. Ha 8 órára akkor ugye 600€.

Nos…a Kindergeld 219 €. Szóval ez itt kérem barátok közt is 381 € költség! Ami mellett max 7 órás munkát tudtam volna vállalni. Ha ezt a munkahelyemen meg is engedték volna, akkor is a bérem max bruttó 1400€ lett volna.

1.000 € -benzinpénz, 800€-t vittem volna haza. Az nagyon nem sok. Főleg, hogy 2020-ban mi még “olcsó” lakrészt béreltünk. Kis faluban, de frekventált helyen 3-4 nagyváros 50 km-en belül, 5 percre az autópályától.
117 nm-es családi ház felső szintje + garázs + mini kertrész 1050 € volt havonta, éééés utánunk már 1250 €-ért adták ki; pedig nem volt luxusminőség. Ez egy jó árnak számított akkor azon a környéken.

Ovik, bölcsik és a költségek Magyarországon

Magyarországon a kislányom bölcsije havi 9.000 Ft költséget jelent. 12.200 Ft a családi pótlék. Normál munkarendben tudok dolgozni: 8 óra + 40 perc szünet és 33 km-re az otthonomtól.

Effektíve pluszos a vége. Sokaknak meg kellene értenie azt, hogy a családi pótlék nem a gyerek eltartására hivatott. Ez egy PÓTLÉK! Vannak olyan országok, ahol nincs is. Ez azt a hozzáállást hivatott támogatni, hogy akkor vállalj gyereket, ha el is tudod tartani külső segítség nélkül. Ennyi. De nyilván mindannyiunknak jól jön egy kis plusz, mert igen: egy gyermek sok plusz költséget jelent!
Németország olcsóbb, mint Magyarország – Összehasonlítás

Imádom, amikor a Lidl, és Aldis fotók terjednek a neten. Igen, van egy csomó cucc, ami egy áron van. SŐT olyan is van, ami Németországban olcsóbb ÉS jobb minőségű is, mint Magyarországon.
Sőt még azt mondom, hogy sokkal nagyobb a választék is. Meg a minőségi cuccok aránya is sokkal nagyobb!
DE!!!
Ki és mikor mondja végre el, (ha nem én), hogy
– az üzemanyag ára is drágább 1,75- 2,19 €

Magyarországon hazai autósoknak 480 Ft rögzítve…és ha a Kindergeldet át tudod váltani, akkor gondolom ez is megy, ugye?

– a lakhatás is drágább de nem mindegy hol!

A budapesti lakhatás ma már nyugat-európai árú! IGEN! Berlin is drágább ám, mint mondjuk Ödheim. Ahogy Budapest is Piripócshoz képest.

– áramszámla Németország 2020. 90€ átalány 2 felnőtt+1 gyerek, ugyanez kis hazánkban: 10.000 Ft átalány
2020-as német albérletünk teljes költsége 1050 € volt. Kb. minden ismerősünk irigyelte ár-érték arány tekintetében! Jelenleg egy három szintes családi házban élünk, a költsége a fele SE!

– 2020 német fodrász / autószerelő árak töredéke a jelenlegi magyar, pedig mesterfodrászhoz járok Kecskeméten.

– 2020 körmös ára Németország 20-25 € Magyarország MA 3-4.000 Ft.

– jaaa és 80.000 € volt annak a háznak a szigetelése és tetőcseréje, ahol laktunk, úgy hogy a legtöbb dolgot a tulajék csinálták. Az itthon nem egy szolidabb házikócska ára volt 2020-ban???

stb. stb. de azért bosszankodj nyugodtan azon, hogy az Ariel kint olcsóbb… igazad van!
Könyörgöm mikor veszi már észre valaki, hogy az arányok hasonlóak, csak más a körítés?!
Az Euróból Magyarországon dőzsölsz, de nem ott, ahol megkerested!

(kivéve hiányszakmában dolgozóként, de azok Magyarországon is szanaszéjjel keresik magukat, és nyugodtan alszanak 😉 – csak mondom)
A sok cuccra visszatérve, amiből nagyobb és esetenként nagyobb a választék azt mondom, hogy REMEK. Abban is megy a parasztvakítás Németországban. Arra vannak kondícionálva az emberek, hogy vegyenek meg minden szart. Dobj ki mindent, ami már nem tetszik és vegyél újat…mert VAN…és mert megteheted. Igaz? Aztán sokan még a németországi fizetésből sem jönnek ki, és vállalnak másodállást, meg veszik fel egymás után a különböző hiteleket, hogy legyen látszata a kinti melónak. Újabb autó, meg költséges külföldi nyaralások, meg csupa márkás kacat meg rongy, hitelre.

Tisztelet a kivételnek, és ennyit a nagy “zöld” Németországról. Hogy mindent szépen külön csomagolnak. Aztán szelektíven kihajítják, de a felesleges vásárlásból keletkező rengeteg szemét az amúgy mennyire segíti az ökoszisztémánkat?

Az anyagiakra visszatérve, kérlek nehogy elképzeld már, hogy egy ÁTLAG németországi lakos nem kell, hogy beossza a pénzét. Nehogy azt hidd, hogy őt nem vágja földhöz, ha kijön a számla, hogy rá kell fizetni még a fűtés után az átalányra!

És nehogy elhidd már, hogy az orosz gázt mindenki mosolyogva fogja tudni pótolni, ha azt elzárják.
Nem, még Németország sem.

De vissza Magyarországhoz

Persze, tudom. Magyarország szar. Orbán szar. A forint gyenge. Itthon minden kritikán aluli. Utóbbiban egyet értünk: a hozzáállás mindenképp.

Mert itthon nagy divat, hogy felületesen tekintsünk mindenre. Ez mondjuk a németeknél is trendi. Nem értik mi van a bérpapírokon, nem értik az adózás rendszerét, meg még egy csomó mindent sem sajnos. De minekután a német dolgozók, és a becsülettel dolgozó pl. magyar betelepültek is olykor kevesebb bevétellel battyognak haza, mint amennyivel egy papírjait elhajított migráns el van indítva (ingyenes lakhatás, ingyen jogosítványszerzési lehetőség, bicikli, zsebpénz, nyelvi kurzus…- ugyanez magyarként nem jár…csak mondom)

KELL az EU, meg a nyomorult Euró…mert attól várjuk a csodát?

Jöjjön mindenből az EU-s. Legyünk menők, mint a németek, franciák, akikről a magyar lakosság 90%-ának fingja nincs, hogy hogyan és miből él.

Kedves honfitársam! Tudtad, hogy Németországban a német háztulajdonosok a családi házaik szuterén, és emeleti részét külföldieknek adják ki? Akik idegenek? Te kiadtad már az ingatlanod bármely részét, amiben élsz?

Marika néni 70 évesen a kádárkockát megosztja valakivel azért, hogy bírja a költségeit fedezni? Vagy csak szidja a rendszert? Ez nem LUXUS?

1 fő / 70nm? 3 szintes ház 1 családdal?

Az nem luxus egy országnak, hogy kiszolgáltatja magát más országok kívánalmainak?
Hogy konkrétan hagyja, hogy megbénuljon a termelő munka? Hogy kb. ZÉRÓ mezőgazdasági tevékenység marad? Hogy bezárják a cukorgyárakat, amiből legalább valaha exportáltunk is? Ez nyilvánvalóan a kormányfő felelőssége IS. Meg azoké is, akik ezt megszavazzák. Akár az EU belépést, akár a kormányfőt. Azok döntése is, aki megveszi mindenből az export cuccot. Aki nem a hazai termelőket keresi, hanem multiban vásárol.

Aki nem termel, aki nem dolgozik, még magának sem, csak mindig másokra mutogat, hogy hogyan cseszik el az ő életét.
Mit tehetünk?

Hol van a mi felelősségünk? Mondjuk ott, hogy tudatosan GONDOLKODVA szavazunk. Tudatosan vásárolunk és elkezdjük megbecsülni azt, amink van. Hogy teszünk saját magunkét, a bolgyónkért, hogy mindenki a saját háza táján kezdi a tisztogatást, és nem mindig másra vár. Legalább apránként kezdjük el.

Mondjuk, hogy addig használunk valamit, ameddig még működik, még jó. Nem amíg meg nem unjuk. Vagy legalább adjuk vagy adományozzuk el, hogy más rászorulók tudják hasznát venni. Hogy körforgásban maradjon.

Ha bio cuccokra vágyunk, akkor tudtad, hogy nem csak az a lehetőség van, hogy tripla áron megveszel valamit? Olyat is lehet, hogy termelsz vagy készítesz magadnak valamit.

Amire van időd, helyed, és hidd el, egy kicsivel mindig lenne több, mint amit gondolsz.
Nálunk ezért termett borsó, ezért locsoljuk este a répát, gyökeret, paradicsomot a kertben. Ezért veszünk termelőktől, piacon dolgokat. Mert ezek kis lépések. De fontosak.

A politikai helyzet

A háborúról és gázról meg annyit, hogy nem Fideszre szavaztam. Nem vagyok Orbán párti, de azért annak örülök, hogy eddig még távol tartott minket tőle, amennyire lehet. Meg azért is hálás vagyok, hogy nem intett be Putyinnak. Mert tavaly cseréltünk kazánt. Igen nehéz lenne gáz nélkül fűteni vele. Meg azért is,mert ez a Zelenszkij speciel bűzlik. Ahogy van. Mocskos ez a háború a felszínen, de méginkább ott, amit nem mondanak el. Hogy ez nem egy ukrán-orosz háború, hanem egy burkolt nagyhatalmi háború, amiben mi a töpörödött kis Magyarországunkkal épp a sakktábla közepén állunk, kurva rossz helyen, és ha akarod elhiszed, ha nem, nem, ezek miatt harmatgyenge a forint, nem azért mert hőn szeretett politikusaink szanaszéjjel lopják (azért “csak” a fizetések szarok).

Remélem most már kevésbé érzed szarnak Magyarországot.

Isten / Allah / kinek hite szerinti… könyörüljön mindannyiunkon!

Ui.: Ha nem lett volna egyértelmű, a németeknél is keményen meg kell dolgozni a juróért. 😉
Sziasztok / Tschüß


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.