Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel

Hulladékszelektálás Németországban

Sziasztok!

A nevem Száva-Esztergályos Diána, 32 éves, és két csoda kislány anyukája vagyok.

A kisebbik lányom megszületése után a férjemmel a környezettudatosabb életmód mellett döntöttünk.

Azért lássuk be, a legalapvetőbb és egyszerűbb dolog, amit a környezettudatosság jegyében tehetünk, a szelektív hulladékgyűjtés!

Egy uniós felmérés szerint Európa lakosságának évenkénti hulladék mennyisége közel 500 kg / fő / év.

Azért ez eszelős adat és természetesen mindennemű hulladékra vonatkozik. De ha ebből csak az újrahasznosítható részeket szelektíven kezeljük, jelentős mennyiséggel csökkenthetjük ezt a számot!

Magyarországon, bár egyre többen figyelnek a tudatos hulladékkezelésre, sajnos azt mondhatjuk, hogy még mindig gyerekcipőben jár ugyanúgy a lakosság odafigyelése, mint a teljes infrastrukturális kiépítettség.

De ez egy németországi oldal, szóval ássuk bele magunkat egy kicsit jobban itt hogyan is működik a dolog.
Szelektív hulladékgyűjtés Németországban

Gyakorlatilag pont 4 éve élek Németországban, sosem fogom elfelejteni mennyire meglepett, hogy milyen szigorúan és odafigyelve veszik a szelektív hulladékgyűjtést itt!

1996 óta, igaz kisebb-nagyobb változtatásokkal, de érvényben van a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó szabály és törvény.  

Németországban a hulladékszelektálás nem csak lakossági kérdés, de középületekben, közösségi tereken és üzletekben is többféle kukák vannak kihelyezve, melyek szabályos használata gyakorlatilag kötelező.

Alapvetően 4 nagy részre osztjuk a szemetünket

  • Papir (papír csomagolóanyag, karton, újság, háztartási papír gurigák, és még sorolhatnám)
  • Műanyag-konzerv (csomagolóanyagok, tubusok, konzervek, műanyagjátékok, stb. természetesen ha lehet kimosva)
  • Bio, azaz komposztálható (zöldség-gyümölcs héj, mag, virág és virágföld, tojás héj, kávé zacc, tea filter, olajos papírtörlő, még a levágott haj is)
  • Restmüll, azaz maradék hulladék (majdnem minden ami az előző 3 csoportba nem szelektálható (használt pelenka, intim betét és tampon, használt macskaalom…)

Természetesen kivételt képeznek a veszélyes, különleges elbánást igénylő hulladékok.

A mi városunkba például szombatonként egy konténerpark van nyitva, ahol az elektromos hulladékot ingyenesen ki lehet helyezni. A veszélyes hulladéknak pedig félévente gyűjtés van (akkumulátor, maradék festék stb.).

  • Az üveghulladék elhelyezése, városonként változik. Nagyobb városokban színekre bontva gyűjtik, kihelyezett üveg-konténerszigeteken, szigorúan kimosva, kupak nélkül kérik bedobni! Kisebb helyeken, házanként gyűjtik, pár hetente ki helyezik, és konténer autó szállítja el.
  • Új dolog amit nemrég fedeztem fel, egy hozzánk közel eső faluban: a textilhulladék gyűjtés. Narancssárga vödör, ruhákat, cipőket, lakás textilt lehet bele gyűjteni, kihelyezni, és szintén pár hetente elszállítják. Hozzá teszem, nagy ruhagyűjtő konténerek nagyon régóta vannak tartományok szerte kihelyezve, amolyan adomány gyűjtés gyanánt ezzel is csökkentve a szemét mennyiségét!
Tartományonként eltérő szabályozás lehet

Tartományonként, városonként, településenként a kukák formájában és színében akadnak eltérések, így érdemes a kihelyezett tájékoztatókat mindig figyelmesen átnézni!

Lakosként minket az évenkénti hulladék naptárral segítenek, mely pontosan leírja a szelektálás szabályait, mi hova kerülhet, van-e valami plusz, amit a kidobás előtt tennem kell (pl. csomagolás elmosása), és természetesen a szemét elszállítás pontos, dátumszerű beosztását.

Plusz a naptár hátulján szoktak kuponokat elhelyezni, amikkel általában a Rathausból a megfelelő zsákokat is ki lehet váltani a különböző kukákhoz (műanyagos, lebomló), nehogy véletlenül valaki a helytelent használja.

Mindezeket olyan komolyan veszik, hogy nem kevés pénzbírság járhat a szabályok megszegéséért!

Elsőre elismerem kicsit sok információ és bonyolultnak tűnhet, de egyszerű odafigyelés az egész. Tényleg csak a mi érdekünk, a gyerekeink érdeke.

Ti is szelektíven gyűjtitek a szemetet? Remélem van, akinek tudtam segíteni!


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.