Húsvét Németországban – Tojáslikőrös kuglóf recepttel

Húsvéti német szokások

Amikor kiköltöztünk Németországba az épp a húsvéti időszak után volt. Néztem is a boltokban a sok húsvéti hímes tojást. Aztán amikor még októberben is rogyadoztak a polcok a színes tojások alatt, már sejtettem, hogy másról van itt szó. Németországban mindig lehet főtt tojást is venni, és ezt úgy különböztetik meg a nyerstől, hogy színesre festik.





Na de ne szaladjunk így előre.

A húsvéti ünnepeket hosszú böjtidőszak előzi meg.

Hamvazó szerdán (Aschermittwoch) – közvetlenül farsang után – kezdődik a böjt és húsvét vasárnapra ér véget.

Így ez valóban egy nagy ünnep.

Már hetekkel Húsvét előtt feldíszítik az otthonokat. Akinek van kertje, színes tojásokat akaszt a bokorra, fára, de a bejárati ajtókra is sok helyen kerülnek húsvéti díszek, nyuszik, tojások, koszorúk.

Az ünnep Nagycsütörtökkel (Gründonnerstag) kezdődik, ami bár nem hivatalos ünnepnap, de aznap már mindenki készülődik Húsvétra.

Ilyenkor emlékezünk meg Jézus utolsó vacsorájáról, amikor is szokás valami zöldet enni, ami lehet spenót, zöld saláta, vagy a híres frankfurti zöld mártás.

zöld mártás németországi húsvét Nagycsütörtök

Másnap, Nagypéntek (Karfreitag) már egész Németországban hivatalos ünnepnap. Tart még a böjt, hagyomány szerint halat esznek aznap.




A hal szimbolizálja a keresztény hitet.

A hal lehet tőkehal, lazac vagy a legegyszerűbb megoldás, amit minden boltban megvásárolhatunk a Schlemmerfilet, ami egy fagyasztott hal, valami mártással a tetején. Alufólia tálcában kapható, és azzal együtt csak be kell tolni a sütőbe. 30-40 perc alatt kész is az ebéd vagy vacsora.

Nagyszombat (Karsamstag) nem ünnepnap. Ilyenkor készül el minden munka, hogy Húsvétkor már ne kelljen semmit sem csinálni.

Sütnek, főznek, takarítanak, és még az utolsó bevásárlásokat meg lehet ejteni a két napos ünnep előtt. Ugyanúgy készül kalács, ahogyan nálunk is. De ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról a bárány alakú sütemény. Egy sima kevert tésztát, bárány alakú formában sütnek, ez az ún. Osterlamm – húsvéti bárány.

A Magyarországon hagyományos locsolkodást itt egyáltalán nem ismerik, de a gyerekek ugyanúgy szívesen festenek hímes tojásokat.

A tojásfestés elengedhetetlen része a húsvéti készülődésnek az óvodákban, iskolákban, a család pedig nagyszombaton festi a hímes tojásokat.

Kész vannak a tojások, a sütemények, jöhetnek az ünnepnapok, húsvét vasárnap és hétfő.

Ilyenkor együtt ünnepel a család.

A gyerekek izgatottan várják a húsvéti nyuszit, aki mindig készül valami meglepetéssel nekik.

Húsvét vasárnap reggelre a felnőttek csokitojásokat dugdosnak el a kertben, hogy aztán a gyerekek megkeressék azokat.

Húsvéti tojás Németország

Nagy divat ilyenkor „brunch“-olni, azaz kései kiadós reggelit fogyasztani, ami vacsoráig kitart. Az asztalon helyet kap a főtt tojás, a sonka, a kalács – akár csak nálunk, és mindenféle finom sütemények.

Az ünnepi asztalra sok helyen sült bárány vagy nyúl, esetleg kacsa kerül. A húsvéti koccintáshoz pedig a tojáslikőr is helyet kap.

És akkor most jöjjön egy húsvéti tojáslikőrös sütemény recept, amit egy kedves német ismerősömtől kaptam. Idén ez készült nálunk húsvétra.




Tojáslikőrös Kuglóf

Hozzávalók:

250 g porcukor,

5 tojás,

2 csomag vaníliás cukor,

1 csipet só,

1 citrom reszelt héja,

250 ml tojáslikőr,

250 ml olaj,

125 g liszt,

125 g étkezési keményítő,

1 csomag sütőpor.

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A cukrokat a tojással, a reszelt citromhéjjal, pici sóval robotgéppel habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és a tojáslikőrt, majd tovább keverjük. Közben a lisztet a keményítővel és a sütőporral összekeverjük, és a folyékony masszához szitáljuk. Az egészet alaposan összekeverjük, és a tésztát a kivajazott, lisztezett kuglófformába öntjük. 70-80 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mikor van kész.

Ha elkészült, kivesszük a sütőből, de még 10 percig a formában hagyjuk. Után kivesszük a formából és rácson teljesen kihűtjük. A tetejét díszíthetjük porcukorral vagy készíthetünk rá 10 dkg étcsokoládéból csokiglazúrt.

Jó étvágyat!

tojáslikőrös kuglóf német recept

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.