Mi a kedvenc ételem?
Tette fel a kérdést egy ismerősöm. Talán a döner, vágtam volna rá a választ. Na de az nem is német, vagy talán mégis?
Az, hogy ma Németország szinte valamennyi településén van török döneres, olasz pizzázó és fagyizó az nem a véletlen műve.
Történelmi okai vannak
A második világháború után, amikor Németországot újra kellett építeni, nagy volt a munkaerő-szükséglet, de kevés volt a német munkavállaló. Ezt a hiányt külföldi vendégmunkások bevonásával elégítették ki.
1955-től egészen a hatvanas évek végéig születtek egyezmények a többi – munkásokat adó – országokkal.
A vendégmunkások (Gastarbeiter) többnyire Dél-Európából (Spanyolország, Portugália, Görögország és Olaszország), Törökországból, Marokkóból, Tunéziából illetve az egykori Jugoszláviából érkeztek.
Eleinte korlátozták a külföldi munkások németországi tartózkodását, majd ezt az időbeli korlátozást feloldották. És bár a legtöbb vendégmunkás csak néhány évre tervezte németországi életét, végül nagyon sokan letelepedtek és családot alapítottak az országban.
Így alakultak ki ezek a török, olasz, portugál stb. közösségek.
És ha már itt telepedtek le, megpróbálták becsempészni a saját gasztronómiájukat.
Török boltok és büfék, olasz éttermek, pizzázók és fagylaltozók, görög éttermek nyitottak, és ma már ezek a helyek elválaszthatatlan részei a német társadalomnak.
Ebédszünetben kiszaladni a sarki törökhöz egy dönerért, vagy rendelni egy pizzát a helyi étteremből, esetleg a gyerekekkel délután fagyizni menni, mind-mind természetes része a németországi létnek.
Eredeti német ételek
Természetesen azért léteznek tradicionális német ételek is. Egyik-másik igencsak kiemelkedő.
Rögtön említeném Bajorországot, ahol talán a világon legjobban tudják a csülköt megsütni. Káposztával és zsemlegombóccal tálalják (Haxe mit Sauerkraut und Knödeln)
Vagy a híres bajor fehérkolbász (Weißwurst), amit édes mustárral és pereccel fogyasztanak.
Bár remek kolbászokat tudnak készíteni a németek is, ami persze teljesen eltérő a mi fokhagymás-paprikás ízvilágunktól, de ez a fehér kolbász, amit nem is fűszereznek túl bátran, ráadásul gőzölve készítik, hát hogy is mondjam, nem aratott nagy sikert nálam.
De egy nürnbergi sült kolbász krumplisalátával (Nürnberger Bratwurst) elég finom étel tud lenni. Ezt a kis kolbászkát Nürnbergben rengeteg helyen meg lehet venni az utcákon, különböző bódékban. Egyszerűen egy zsemlébe belerakják, amit aztán a vevő a pult szélén álló ketchup- vagy mustáros flakonból ízlése szerint meglocsolhat.
Hasonló gyorsétel a Currywurst. A sült kolbászt felkarikázzák és egy currys szósszal (sok helyen egyszerűen csak currys ketchuppal) nyakon öntik. Sült krumplival (Pommes) fogyasztják.
Nevezetes német, vagyis inkább sváb, tésztaétel a Maultaschen és a Spätzle.
A Maultaschent levesbetétként, vagy főételként különböző szószokkal fogyasztják. Ez egy töltött tésztaétel, hasonlít az olaszok raviolijára, csak nagyobb.
A Spätzle olyan, mint a mi nokedlink. Eszik köretként is, akár rántott hús mellé is, de közkedvelt formája a sajtos, sült hagymás egytálétel, amit a Hüttékből (bódékból) sokan ismerhetnek, a Käsespätzle.
A Flammkuchen
Ha viszont valamit említenem kellene, amit a német konyhából bevettem a repertoáromba, az bizony a Flammkuchen.
A francia határvidék mentén, Baden, Pfalz és a Saar vidéken nagyon elterjedt étel.
Hívhatnánk német pizzának is, vagy franciának, hiszen a vélemények megoszlanak az eredetét illetően.
De mindegy is honnan származik, egy nagyon finom ételről van szó. Elég sokszor készítem. Bár olyasmi, mint a pizza, de mivel nem egy kelt tésztáról van szó, sokkal gyorsabban elkészül.
Remek vendégváró is lehet.
Az alap feltét a tejföl, szalonna és hagyma, nyilván bármi mást rá lehet pakolni ízlés szerint. Szoktak különböző sajtokat, rukkolát, spenótot, vagy gombát, lazacot, paradicsomot is rátenni. De sok helyen kapható édes formában is pl. almás-fahéjas változatban.
Kicsit hasonlít ízvilágában a mi kenyérlángosunkra, már ha az alap feltéttel készítjük, csak a tésztája más, egy egész vékony, ropogós tészta az alapja.
Aki kedvet érez a kipróbálására, itt az alaprecept, amit aztán kedvünkre variálhatunk ízlésünknek megfelelően.
A Flammkuchen recept
Hozzávalók (2 lepényhez):
- 220 g liszt,
- 100 ml langyos víz,
- 1 tojás sárgája,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- fél teáskanál só.
A tésztához a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. 30 percig pihentetjük folpackba csomagolva, szoba hőmérsékleten. Majd jó vékonyra kinyújtjuk, ízlés szerinti feltétet rakunk rá. Pl. fokhagymás tejföllel megkenjük, szórunk rá kockázott szalonnát és lilahagymát. 230 fokon kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük.
Jó étvágyat!
Neked ajánljuk
Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel
ElolvasomLegyél Te is önkéntes Németországban! 1. rész
ElolvasomMiért hasznosak az egyesületek Németországban? – blog
ElolvasomBLOG: Magyarország vs. Németország – Miért gyenge a forint és miért mindig a szomszéd füve zöldebb?
ElolvasomSzülés Németországban a koronavírus idején – kórházban vagy nem? – blog
ElolvasomHúsvét Németországban – Tojáslikőrös kuglóf recepttel
ElolvasomA kedvenc német ételem és receptje – blog
ElolvasomNémet esküvő vs. magyar esküvő – blog
ElolvasomMagyar ízek Németországban – termékek beszerzése – blog
ElolvasomMelyik magyar süteményt kedvelik a németek? – blog
ElolvasomMagyaros Ostern – avagy egy magyar család húsvétja Németországban
ElolvasomCsaládostul kerékpárral a Bodensee és a Duna mentén – blog
ElolvasomAnyák napja – Szülés Németországban – blog
Elolvasom