Magyar ízek Németországban – termékek beszerzése – blog

Magyar izek Németországban

Magyarországon ahhoz voltam szokva, hogy a kis autómmal havonta egyszer nagy bevásárlást tartunk egy közeli város Tesco vagy Lidl üzletében, majd a napi bevásárlásokat a falunkban lévő kisboltban intézzük, ahol vasárnap kivételével minden nap friss fehér kenyeret vásárolhatunk többek között. Ezt a szokásomat is megváltoztatta Németország. Egy kis faluban lakunk, ahol kezdetben még pékség volt, de sajnos megszűnt, így a napi kenyér beszerzése is autót igényel – vagy nagyon hosszú gyalogtúrát. Hetente 1-2 alkalommal járok vásárolni a közeli kisvárosba, a napi kenyér helyzetet pedig a sütőben süthető zsemlékkel, bagettekkel és fagyasztott bajor sós perec sütésével hidaljuk át.
Magyar megszokott ízek hiánya

8 évvel ezelőtt költöztem ki Németországba, előtte csak egy-két hetet töltöttem el évente itt azóta, hogy a párom itt kapott munkát. Akkor még árgus szemekkel figyeltem és kerestem a német áruházakban a magyar termékeket, de nem találtam sehol.

Helyette találtam szokatlan állagú túrót, amit én nem annak neveznék és sehol sem találtam igazi füstölt kolbászt, amelyet annyira szeretünk.

De őszintén megvallva, akkor még nem volt kifejlett a konyhaművészetem. Repertoáromban akkor még az egyszerűbb ételek szerepeltek, de nem vetettem meg a zacskós levesek és tészták adta időspórolós megoldásokat sem. Alkalomadtán a török vendéglátás méltán népszerű vívmányát, a kebabot faltuk be jóízűen.

Hungarikumok a német üzletek terméklistáján

Emellett egy-két hungarikum a német üzletekben is fellelhető: Starker Stefan/Erős Pista, illetve a Rotes Gold/Piros Arany illetve Gulaschcreme/gulyáskrém rendszeresen szembejön velem a Kauflandban például. A Vegetahorvát gyártó terméke, ami Magyarországon is népszerű, szinte minden nagyobb áruházlánc forgalmazza.
Új kedvencek

A Németországban megismert termékek közül nekem nagy kedvenc a Spätzle, amit lencsével és virslivel készítek el szívesen. Suppen maultasche levesbetét pedig heti rendszerességgel van terítéken természetesen levesben úszva, mert a gyerekek imádják. Egy-két jellegzetesen német alapanyag így szépen belesimult a magyar konyhánkba: Maultasche leves után jöhet még a paprikás krumpli!

Túró és Suppenmaultaschen

Minőség

A német termékek minőségével sincs semmi probléma, sőt!

Előszeretettel vásárolok és próbálok ki adott üzlet saját márkás termékeit, mert minőségében szerintem vetekednek a drágább társaik minőségével, csak olcsóbban megvásárolható. Sok helyen a márkát fizeted meg, nem a terméket. Magyarországon ezzel szemben ellentétes a tapasztalatom, ott szívesebben kifizetem a márkás terméket a jó minőségért cserébe, mert a nagy áruházláncok saját márkás élelmiszereiben már több „ízben” csalódtam (csak hogy egy kis nyelvi humort is belevigyek). A húsok és a zöldségek frissek általában, akciós terméknél jobban odafigyelek a szavatosságra.
Kedvencem a túró!

Most már örömmel tapasztalom, hogy időközönként szerepel a német élelmiszeráruházak terméklistáján Pick szalámi, a Rewe-ben találtam már aranyáron magyar füstölt kolbászt is, ami az Alföldről származott.

A túró problémám is akkor oldódott meg, amikor nem is vártam volna. Túrógombócot akartam csinálni a gyerekeknek, mert én már nagyon ettem volna, de rájuk fogtam, mint (majdnem) minden jóravaló anya.

A facebookon a Németországban lakó anyukáknak egy csoportjában megosztotta valaki, hogy a német túróból miként készített túrógombócot, ami hasonlít a „rendes” túróból készült változathoz.

Neki is fogtam és tényleg finom lett. Na – gondoltam – megvan a megoldás a gombóc problémámra! Erre ugyanebben a csoportban rá két hónapra ajánlották a Kauflandos „RussischeQuark” terméket, ami lényegében a magyar túró állagát hozza.

Azóta nem telik el úgy hét, hogy ez a termék be ne kerülne a kosaramba. Nekem ez a termék hiányzott legjobban Magyarországról! A páromnak a Túró Rudi a gyengéje, aminek a német változatát egyszer kóstoltuk meg, de teljesen más volt az íze és soha többet nem vágytunk erre az utánzatra. Állítólag vaníliás volt, nekünk csak egyszerűen gyomorforgató.

Hazai ízek határok nélkül

Magyarországi hazalátogatásaink alkalmával mindig dobozszám hoztuk a kedvelt termékeket, a változatos formájú levestésztákat, tarhonyát, füstölt kolbászt és szalonnát, gesztenyepürét, anyukám házi piros fűszerpaprikáját, zöldségeit, eltett savanyúságait, befőttjeit és lekvárjait.

Rendszeresen hazai ízekkel pakoltuk meg a csomagtartónk egy részét. De utóbbi időben olyan is volt, hogy a leszűkült készletünket postai úton töltötte fel a család és a csomagban még darált kekszet is találtunk a méltán népszerű keksztekercsnek és karácsony előtt a különböző ízű szaloncukrok is jól estek a pocakunknak. Itt kell megjegyeznem, hogy kiköltözés utáni első hazalátogatásunk alkalmával beszereztem egy nokedli szaggatót, ami elmaradhatatlan kelléke a magyar konyhának.
Pontgyűjtő kártyák, akciók

DeutschlandCard tulajdonosaként a Nettóban, Payback kártya tulajdonosként a Rewe-ben és az Edekában tehetek szert pontokra, az összegyűjtött pontok beválthatók termékekre. Ezek a kártyák nem csak élelmiszerüzletekben használhatók, részletes tájékoztatás az interneten megtalálható: www.deutschlandcard.de, www.payback.de. Pontgyűjtő akciókról rendszeresen gondoskodnak az áruházak szorgos marketingesei, érdemes ezekről a katalógusokban tájékozódni.

Katalógusok

Nekünk heti rendszerességgel teszik tele a postaládánkat, aminek a férjem örül a legjobban. Szunnyadó vadászösztöne életre kel és keresi a legjobb ajánlatokat a műszaki cikk – járművek – kerti cuccok témakörében. Engem az anyaösztönöm vezet és a szemem a gyermekeim méretében kapható ruhákon akad meg, valamint főzési ötleteket próbálok meríteni az élelmiszerek láttán. A héten a Lidl katalógus egész oldalas hirdetése keltette fel a figyelmemet és töltöttem le az áruház alkalmazását a telefonomra, a mai vásárlással ezt is kipróbálom. Gondolom ezek után nem lesz meglepő, hogy a mai bevásárlólistámon is szerepel a faluban nem beszerezhető kenyér.
Magyar Mozgóbolt

Aztán körülbelül fél éve a tartományban élő magyarok facebook csoportjában megláttuk a hirdetést, hogy magyar család a közelünkben magyar termékeket árul egy oldalán felnyitható, hűtőpulttal is felszerelt kis teherautóból. A párom látogatott el először a mozgó magyar boltba és rögtön több mint 100 Eurot ott hagyott, mert a rég nem látott magyar termékeknek annyira megörült, teli szatyorral érkezett haza.

A termékeknek én is megörültem, a számla láttán meg majdnem megőrültem. Aztán amikor én is ugyanennél a kocsinál tettem látogatást, nagyobb számlát csináltam, mint a férjem. Azóta mélységesen hallgatok, ha ennél a kocsinál vásárolunk, hogy anno ki mennyiért mit is vett… jobb a békesség.

Fagyasztott hurkát és kolbászt is vettünk, tepertő és tepertőkrém is került a nagy strandtáskába tél közepén. De a Sport, Balaton és Kapucíner szelet, valamint a Túró Rudi sem maradhatott ki sok egyéb mellett. Puncs pudingpor láttán pedig rögtön eszembe jutott a Méteres sütemény, de végül a cifra kalács rózsaszín színezőjeként látta a családom viszont.

Keressétek a lehetőségeket!

Nekem egy élmény volt ott magyar termékeket vásárolni, ajánlom nektek is, hogy látogassátok meg a környéketeken lévő magyar termékeket áruló mozgó vagy hagyományosan épületekben lévő boltokat. Nem csak magyar társaink megélhetését segítjük ezzel, hanem magunkat is megajándékozhatjuk a Magyarországon megszeretett ízek nosztalgiájával.

Persze ha nehéz lenne a pénztárcánk, akkor ezzel a megoldással azt is könnyebbé tehetjük. Az árak valóban magasabbak, mintha mi magunk Magyarországon vásárolnánk őket, de a beszerzés és a hely üzemeltetésének költségeit is be kell építeniük az árban. Egy vállalkozásról beszélünk és nem jótékonysági szervezetről, de a német béreket figyelembe véve nem elrugaszkodott árakról beszélünk.

Kiszállítást vállalnak!

Az eddigi mozgóbolt, akiknél a fenti tapasztalatokat gyűjtöttük – ezekben a napokban-hetekben esik át egy arculatváltáson, a mozgóbolt funkciója megváltozik.

Két hét múlva már csak Hettingenben (72513 Bahnhofstr. 1 – BW) lesznek megtalálhatók és a településtől 50 km-es körzeten belül kiszállítást vállalnak. A honlapjukon megtalálható minden fontos információ és az árukészlet: www.kszdelikatessen.de.

Kínálatukból ízelítőt találtok a fotókon, a teljesség igénye nélkül. Környékbeliek, keressétek őt bizalommal! Nála lehet kapni igazi magyar füstölt kolbászt, így ennek a terméknek a beszerzését is kipipálhattuk Németországon belül!

Nektek mi volt az az élelmiszer, illetve főzési vagy sütési alapanyag, ami hiányzott Magyarországról? Mikor és hol bukkantatok rá Németországban? Mit szerettetek meg a német élelmiszerek közül? 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.