Melyik magyar süteményt kedvelik a németek? – blog

magyar sütemény németországban

Magyar embernek az ünnepnapok, de gyakran a vasárnapok sem telhetnek el anélkül, hogy a terülj-terülj asztalkámon ne díszelegne ott egy tálca sütemény, vagy több tálca sütemény is, netán egy komplett díszhadsereg, ha a Mama túltolja az ünnepet.

Így húsvét után, valljuk be őszintén, hogy nincs annál melengetőbb érzés, mint amikor a család összejön ünnepekkor, és ismét gyerekként érezve magunkat élvezhetjük az ünnepi gasztronómiai csodákat. A Mamák örömmel sütnek-főznek, mi pedig szorgalmasan és élvezettel fogyasztjuk el a kedvenceinket.





Na ez az élmény, ami majdnem egy éve kimarad az életünkből a koronavírus makacs terjedése miatt.

Magad uram, ha szolgád nincsen – ahogy a mondás tartja, így én is szívesen és szeretettel sütök a családomnak. Remélem a most szerzett rutinom elég lesz majd ahhoz, hogy a jövőben én is a bőség zavarával várhassam a gyerekeimet, unokáimat.

zserbo Nemetorszagban
Foto: Kiss Gabriella

Amíg a saját családomnak készítem a süteményeket, addig két dolog jöhet számításba:

  • a megszokott kedvencek, amit tuti imád a család, vagy
  • a rizikósabb út: új receptek kipróbálása,

amit egy elég szigorú zsűri értékel minden alkalommal, az alábbi korcsoportokban: két gyermek, 4 és 7 évesek és a 42 éves férj. Eléggé kritikusak tudnak lenni és az értékelést minden alkalommal hevesen dobogó szívvel figyelem, mert tudom, ha nem tetszik, akkor az általam finomnak gondolt eredménynek szintén két útja lehet: az én egyre terjedő pocakomban vagy a német szemetesben.





Előfordult már, hogy német receptet próbáltam ki, de a magyar sütemények ízvilágában jobban otthon érzem magam.

Ha sütök valamit, szívesen adok a szomszédoknak is kóstolót, hogy a zsűrim alkalmanként dicsérjen. A németeknél eddig a zserbóm aratott sikert, a kókuszos kockám és karácsonykor a szomszédok ha akarták, ha nem, de még mákos és diós bejglit is kaptak.

Foto: gabriella.konyhaja

Lehet, hogy szilveszterkor azzal dobálóztak részegen, amikor a szigorúan két háztartás együtt úgy beivott, mint az albán csacsi – avagy a deutscher Esel (reggel ötig el kellett ütni valamivel az időt, mivel 5-ig kijárási tilalom volt), de az én lelkem megnyugodott: új házba költözésünk után a már előtte is ismert szomszédokat megszórtuk magyar finomságokkal.

Papírtálcán mézeskalács és bejgli, a csomag tetején a magyar karácsonyi csoki bevonatos hungarikum, a szaloncukor!




Milyen magyar sütit kedvelnének a németek?

A fenti sorokat pörgettem át magamban azon gondolkodva, hogy milyen receptet küldjek az óvodának német nyelven?

Tudniillik, a falunkban leköszön a hivatalából a régi polgármester, és az óvoda vezetősége ajándékként egy olyan egyedi szakácskönyvet szeretne adni, amihez a recepteket mi szülők adjuk.

Ugye mondanom sem kell, hogy minden anyuka német. Egyedüli külföldi anyukaként igyekszem az óvoda kérését teljesíteni.

De mi legyen a recept?!?

Inkább valami egyszerű, vagy igazi magyar sajátosság, mint a zserbó vagy a mézes krémes, esetleg Lajcsi szelet? De azt nem biztos, hogy kipróbálják, viszont jól néz ki a receptes könyvben.

Most legszívesebben elkiabálnám magam, hogy: Német anyukák, adjatok ötleteket, de olyat, ami egy fotón is jól mutat! 

Na és itt szűkül be a kör.

Nem szoktam fotózni az ételeket, max nagyon ritkán, akkor is a családomnak küldöm el, hogy ezt nézzétek… és még a zsűri rostáján is átment! De mi az a család vagyunk, aki akkor is eszik, ha ez a Facebookon nem követhető nyomon.

Leadási határidő: 3 nap múlva.

Van egy receptem, ami az óvodában egyszer sikert aratott és már le is van fordítva németre. Ez a kókuszos beleforgatós sütemény.

Most még 2 napom van valamit sütni, lefotózni, a receptet lefordítani német nyelvre, tippet adni mellé és maximum öt kuktafejecske nehézségi fokot megadni.

Ti mit tennétek az én helyemben?

Melyik magyar sütemény receptet választanátok a nemes célra? Amit egy 60 év körüli német házaspár szívesen lát és akár ki is próbál?

Hozzászólásban jöhetnek az ötletek, még van két napom! Köszönöm!


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.