Német esküvő vs. magyar esküvő – blog

Német esküvő vs. Magyar esküvő

A férjem 14 éve dolgozik ácsként Németországban, én 8 éve élek itt. Ez alatt az idő alatt több német esküvőre is meghívtak minket a férjem munkatársai. Mikor mi 8 évvel ezelőtt Magyarországon összeházasodtunk, egyértelmű volt, hogy meghívjuk mi is a német kollégákat az esküvőnkre, hogy lássák, hogyan mulat a magyar. A 3 éjszakás szállást a közeli tanya vendégszobáiban szereztük nekik, ahol a polgári esküvőnket és a lakodalmunkat is tartottuk.
Amire ők ebből emlékeznek: a szép falusi környezet, a magyarok vendégszeretete, a literszámra elfogyasztott pálinka, a különleges torta, valamint egy német számára szokatlan lakodalmas játékok, amiket családtagjaink és barátaink készítettek elő nekünk a nagy napra.

Azt viszont mi nem felejtjük el soha, hogy a német vendégek hogy járják a magyar csárdást a magyar vendégek kezét fogva karikában! Örültünk, hogy volt egy alkalom, ahol mi láthattuk őket vendégül a Zselicben, a magyar bázisunkon, valamint Pécs nevezetességeivel is megismertettük őket.

Magyarországon általában egy napon tartják meg a polgári és az egyházi szertartást, majd este a lakodalmat is, ez a szokás. A mai modern világban és szűkebb pénzügyi korlátok között kedvelt csak polgári esküvőt tartani szűkebb családi-baráti körben, majd egy vacsorával lezárni a napot.
Németországi esküvők

Németországban az a szokás (legalábbis a mi környékünkön), hogy a pár egy átlagos csütörtök délután szépen kiöltözve kimondja a boldogító igent a szülők, testvérek és tanuk előtt az önkormányzat jelenlétében, majd az azt követő hétvégén egyházi esküvőt és lakodalmat tartanak 50-100 fő jelenlétében.

Egy kivétel volt eddig, amin részt vettünk, amikor a menyasszony térdműtét miatt csak a polgári szertartást választotta szűk családi körben, de fehér ruhában. Az Önkormányzat épülete előtt pezsgős, édes és sós süteményes fogadás keretében fogadták a gratulációkat az összegyűlt rokonoktól, barátoktól és ismerősöktől. Kisebb utcai fesztiválhangulatot teremtettek ezzel, ahol mindenki jól érezte magát kb. egy órán át, majd mindenki hazasétált.

Terveznek egyházi esküvőt is lakodalommal, bízom benne, hogy a vendéglistájukról mi sem maradunk majd le! Azon már a most 3 éves kisfiúk is részt fog venni.

A másik két esküvői meghívásunk már egyházi esküvőre és lakodalomra szólt, mindkettő Oberes Donautal térségében, lakóhelyünk vonzáskörzetében, vidéken került megrendezésre.

Német kontra magyar esküvői szokások

Összefoglalom, hogy a tapasztalatom alapján mi tért el a Magyarországon megszokott vidéki hagyományoktól:

Egyházi esküvőn kis füzet

Németországban az egyházi esküvőn a templomban minden sorban több, szépen összefűzött kis füzet várta a vendégeket, amiben le voltak írva a soron következő énekek és az egyházi szertartás főbb pontjai a pár fotójával, szép szalaggal átkötve. Azt is mondhatnánk, hogy vendégként kaptunk egy műsorfüzetet az előttünk álló „előadásról”, amit emlékbe elvihettünk magunkkal, legalábbis remélem, mert én elhoztam emlékbe jó magyar szokás szerint.

Állófogadás

Németországban az egyházi esküvőt követően a templom mellett gratuláltunk az ifjú párnak, majd állófogadás volt, ahol alkoholmentes és alkoholos italokkal, édes és sós süteményekkel, szendvicsekkel vendégelte meg az ifjú pár az összegyűlt népet.

Magyarországon, főként vidéken, ilyenkor egyszerűen finom kalácsot és színes kuglófszeleteket osztanak az idősebb hölgy rokonok az összegyűlt népnek, a férfi rokonok pedig röviditalokkal kínálják az erre szomjazó nézelődőket.
Egyediség közösségi hovatartozás alapján

Ha a német házaspár tagja egy helyi közösségnek, egyesületnek, akkor az adott közösségre jellemző ruhában jelennek meg az egyházi esküvőn és várható a szertartás után valamilyen rögtönzött előadás. Ez lehet egy zenei egyesület (Musikverein), farsangi hagyományőrző egyesület (Narrenverein), vagy épp egy templomi kórus (Kirchenchor). Az egyik menyasszony tagja volt a helyi sportklubnak (Sportverein), és a lakodalomban a színpadon egykori tornatársai látványos zenés tornabemutatót adtak elő.

A vacsora

Németországban a vacsora menüjének elkészítésére általában egy helyi éttermet kérnek fel, a felszolgálást is ők végzik. Természetesen tipikusan német ételeket kóstolhattunk, éttermi minőségben. Az asztalunknál senki sem maradt éhes, repetázási lehetőséget is biztosítottak. Italokat itallap alapján választhattunk, amit a kiszolgáló személyzet hozott az asztalunkhoz. Éjfél után megnyíló koktélbárnál természetesen már mindenki személyesen tette tiszteletét.

Nekünk Magyarországon a tanya ill. a gazdaság tulajdonosa egy idősebb házaspár volt, és ők szervezték a főzést a helyszínen, finom házi ételekkel profi szakáccsal, a felszolgálást is ők szervezték meg a kb. 55 főre.

A vőlegény a szakmájához illő ruhában

A német esküvőn a menyasszony végig a fehér menyasszonyi ruhájában van, nem öltözik menyecskének éjfél után. A férfiak szívesen hordanak öltöny helyett a szakmájukhoz köthető ünnepi viseletet.

Németországban az ács szakma megbecsült szakma és a hozzá tartozó viselet is elég kultikus, ezért az egyik esküvőn a német vőlegény is ezt viselte. Ezek láttán a páromnál szóba sem jöhetett az öltönyben való feszengés. Ács a szakmája, így a mi magyarországi esküvőnkön is ezt a német ács viseletet hordta a vendégként érkezett német munkatársakkal együtt.Engem ez kevésbé lepett meg, de a kedvesem leendő anyósa eleinte ferde szemmel nézett rá az elhatározása miatt, de aztán ő is elismerte: csinos volt így a veje.

Játékok a mulatságban

A német lakodalom alatt a zenés-táncos mulatságot szívesen megszakítják egy-egy játékkal, ami alapvetően jó ötlet, összerázza a társaságot, de 20-25 perc után már elég unalmas és utána nehezen indul be ismét a mulatozás. Az egyik kedvencem volt, amikor a szervezők titokban megbíztak kb. 20-24 vendéget, hogy énekeljenek el egy sort egy bizonyos dalból majd a játék idején. Egy dalt ketten kaptak, így állt össze a memória játék. A játékban szereplők felálltak és az ifjú párnak kellett megmondania, hogy ki énekelje el a dal jellemző sorát és meg kellett találniuk a zenei párokat. Németországban az esküvős játékok kevésbé pikáns jellegűek.A mi esküvőnkön nekem a párom nadrágján kellett átvezetnem egy tojást, amiről nem tudtam, hogy főtt vagy nem, ezért nagyon kellett vigyáznom a kedvesem „tojásaira”. Gondoltuk, hogy ezt a játékot bevetjük az egyik német esküvő alkalmával, de elvetettük az ötletet.

Nászajándékok az asztalon

Magyarországon a vendégek által vitt nászajándékok a menyasszonytánc vagy menyecsketánc alkalmával kerülnek átadásra.

Németországban egy erre a célra kihelyezett asztalra szokás tenni, miután a buli helyszínére történő megérkezéskor átadtuk/megmutattuk az ajándékunkat az ifjú párnak. A pár a lagzit követően otthon nyugodtan meg tudja számolni a kapott kenyérpirítók számát. Ez nem köthető itt Németországban tapasztalataim alapján játékhoz vagy hagyományokhoz.
Az esküvői torta

A német esküvői tortát mindkét esetben furcsának találtam és itt most nem a különleges szóra kerestem szinonimát. Azt hittem, hogy itt a németek egy impozáns torta különlegességgel lepik meg a vendégeket, ehelyett az egyik esküvőn 3 gyümölcstorta volt zselével a tetején egy 3 tálcás állványon és még egy csokiból készült tábla sem emlékeztetett arra, hogy itt esküvő van, a másik esküvőn pedig egy háromemeletes torta egyszerűen csak be volt vakolva krémmel és kész – inkább kőműves munka volt, mint cukrászé.

Se dísz, se marcipán, csak az alsó szint tetején volt egy kör krémből és még finom sem volt. Ezen a ponton éreztem meg a lagziban, hogy sváb családnál vagyunk: kispórolták belőle az ízt és látványelemet. Kicsit nagyobb durranásra számítottam.

A mi magyar esküvőnkön egy tehetséges fiatal cukrászhölgy olyan esküvői csokitortát készített el Magyarországon, aminek a finom ízére a mai napig emlékszem és az általunk kívánt formában készítették el, alkalomhoz illő díszítéssel.

A zene

A több mint 10 évvel ezelőtti német lagziban hagyományos, párban táncolható német lagzis zene szólt zenekarral, addig a 2 évvel ezelőttinél egy DJ szolgáltatta a zenét. Az esti órákban klasszikusabb lagzis zenékkel kezdtek, hogy a szülők is legalább egyszer táncolhassanak a gyerekeik lagziján, majd egyre modernebb talpalávaló következett. Hajnalban a nagy többségnek már az sem tűnt volna fel, ha mesefilmzenéket játszott volna a DJ, mert addigra a koktélbár volt a leglátogatottabb hely a teremben.

Első tánc

A „kötelező” első táncot Németországban is az ifjú pár lejtette, de mindkét esetben látszott, hogy a fiúk számolnak fejben ütemesen, hogy ein-zwei-dreiein-zwei-drei. Kicsit görcsös volt, de értékeltük az igyekezetüket. Érződött, hogy a táncot egy több alkalmas szorgalmas gyakorlás előzte meg egy tánctanárral. Utána ők is feloldódhattak és táncoltak. A disco jellegű lagziban a menyasszony a barátnőivel a színpadon, míg a vőlegény a barátaival a bárpult közelében. Talán ez a jó házasság titka?

Mi a jó házasság titka?

Az esküvő napja mindig emlékezetes marad a pár életében még akkor is, ha a későbbi „életközösségük” formálásában nem játszik nagy szerepet, az kevés a boldogsághoz.

De jó évente egyszer évforduló alkalmából visszatekinteni a szép napra és újra átpörgetni az esküvői képeket, főleg ha nem felejtjük el a nagy napot.

Nálunk a jó házasság titka az alapvető kölcsönös szeretet-tisztelet-bizalom hármason kívül az, hogy mindig a helyén legyen az uram kávéscsészéje a kedvenc kanalával, legyen kávé és cukor, valamint hideg tej a hűtőben! Mondhatni, minden más probléma csak megoldandó feladat és humorral kezelhető. Az „élni és élni hagyni” is elcsépelt szöveg, de ettől még igaz.

Ti voltatok már itt Németországban esküvőn? Milyen különbségeket tapasztaltatok egy német és egy magyar esküvő ill. lakodalom között? Mi tetszett benne a legjobban?


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.