Dánia és Nagy-Britannia feloldja a járványügyi korlátozásokat, Svájc is megteszi az első lépéseket

Dánai és Nagy-Britannia enyhít, Svájc is megtette a első lépéseket

Nagy-Britannia után Dánia is felfüggeszt szinte minden koronaintézkedést. „Búcsút mondunk a korlátozásoknak és „helló”-t az életnek” – mondta a dán kormányfő.
A napi több tízezer új fertőzés ellenére Dánia és Anglia a jövőben felold szinte minden járványügyi intézkedést.

Angliában január 27-én már nem kell maszkot viselni, Dániában a következő héttől. Mindkét kormány az Omikronra hagyatkozik, mely szerintük megvédi az embereket a súlyos megbetegedésektől.

Február 1-től a dánoknak nem csak maszkot nem kell hordaniuk többé, de a legtöbb helyen az oltási igazolásra sem lesz szükség. Ezt mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerda este Koppenhágában.

Több, mint 80%-os átoltottság

Frederiksen mérföldkőnek minősítette a lépést. „Búcsút mondunk a korlátozásoknak, és ismét köszöntjük azt az életet, amelyet a járvány előtt éltünk.”

Úgy véli, bevált, hogy az emberek nagy része be lett oltva. Az Omikron pedig ritkán okoz súlyos megbetegedéseket és viszonylag alacsony a kórházi felvételek száma, mondta.

Dániában 80%-os az átoltottság, a dánok fele pedig már megkapta a harmadik oltást, hasonlóan Németországhoz.
A miniszterelnök ugyanakkor arra is figyelmeztette az embereket, hogy legyenek tekintettel a kockázati csoportokra, így az idősekre, a gyenge egészségi állapotúakra és a krónikus betegségekben szenvedőkre.

A nyitott Dániában is mindenkinek biztonságban kell éreznie magát” – fogalmazott a szociáldemokrata politikus.

Egyelőre marad a beutazáshoz szükséges tesztelés, a teszteléseket pedig továbbra is ajánlja elővigyázatosságból.

Rekordszámú új fertőzés

Dániában a jövő hónaptól újra megnyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek és nagyobb rendezvényeket is lehet korlátlanul tartani.

Bár az országban jelenleg minden nap rekordszámú új fertőzést számolnak. A kormány becslései szerint a számok februárban tovább emelkednek, mielőtt ismét csökkennének.

Egyes szakértők szkeptikusak. Viggo Andreasen matematikus és járványügyi szakértő a Roskildei Egyetemről támogatja az enyhítéseket, de azokat későbbre tette volna. Attól tart, hogy ha még magasabb a fertőzések száma, akkor egyszerre annyi ember lesz beteg, hogy gondok adódhatnak a kórházakban, az idősotthonokban vagy az iskolákban.
Anglia

Angliában, ahol viszonylag nagy volt a szabadság az omikronhullám révén, most a még érvényben lévő intézkedéseket is megszüntetik.

Január 27-től Nagy-Britannia legnagyobb részén már nem kötelező a maszk viselése a legtöbb beltéri helyen, és az éjszakai szórakozóhelyeken sincs szükség bemutatni az oltási igazolásokat, melyek már csak itt voltak szükségesek.

Londonban továbbra is kötelező a maszk viselése a vonatokon és a buszokon. Egyes szupermarketek továbbra is maszk viselésére szólítják fel vásárlóikat.

A héten Svájc egészségügyi minisztere is enyhítéseket jelentett be az országban. A karantén és a home-office végét akarják, ezenkívűl fokozatos enyhítésekre lehet majd számítani, mondta Alain Berset. “Ezek nem egyik napról a másikra történnek majd meg, de arra lehet számítani, hogy elég hamar“, mondta.

A svájci Kereskedelmi és Iparkamara már egy ideje követeli a mielőbbi “Freedom Day” meghozatalát, vagyis minden járványügyi intézkedés feloldását.

Ausztria szombaton jelentette be, hogy elkezdik feloldani a járványügyi szigorításokat február 5-én, kis lépésekben.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.