Dánia szeptember 10-től beszünteti a védettségi igazolványt és minden lezárást

Dániában vége a lezárásoknak

Szeptember 10-től Dánia a magas fertőzöttségi szint ellenére is beszünteti a korona lezárásokat és a védettségi igazolvány használatát. Míg Németország aggódik az ősz és a tél miatt és 2G és 3G szabályozásokról dönt, vagy a kórházi intenzív ágyak telítettségét figyeli, Dánia szeptember 10-én felold minden járványügyi korlátozást.
Első pillantásra ez nagyon kockázatosnak tűnik, de a Németországgal szomszédos ország nem vállal kiszámíthatatlan kockázatokat, nagyon óvatosan és következetesen cselekszenek. Németország ezt példaként vehetné, de a döntő előfeltételek hiányoznak.

Dánia már márciusban újra megnyitotta az üzleteket a kemény lezárás után, és tervet készített arról, hogyan lehet kikerülni a válságból a következő hónapokban. Konkrét célt tűztek ki: minden korona lezárásnak június végén véget kell érnie.

Tovább tartott, mint tervezték a delta vírusvariáns miatt, de ez is bele volt kalkulálva. Az állami egészségügyi hatóság, a Statens Serum Institut (SSI) rendszeresen végez kockázatértékeléseket a világjárvány áttekintése érdekében.
80%-os átoltottság

Az eredeti terv az volt, hogy minden intézkedést fel kell függeszteni, ha minden 50 év feletti megkapja az oltást. Tekintettel az agresszívabb vírusváltozatra Dánia kissé fékezett, anélkül, hogy szem elől tévesztette volna a célt.

A tizenkét év feletti lakosság több mint 80%-a mára kétszer be van oltva. A fertőzések száma a korábbi enyhítések ellenére sem magasabb, mint más országokban, szerdán országosan 21 koronavírusos beteg került intenzív osztályra.

Ez azt jelenti, hogy a járványt az ellenőrzésük alatt tartják, és már nem jelent veszélyt a társadalomra – mondja Magnus Heunicke egészségügyi miniszter.

Egy olyan kijelentés, amelyet Jens Spahn német egészségügyi miniszter egy darabig nem jelenthet ki, mivel nincs meg a megfelelő oltási arány. Németországban eddig csak a teljes lakosság 61%-a, a 12 éven felüliek 68%-a részesült a teljes védőoltásban.
Dániában általános egyetértés van abban, hogy enyhítenünk kell a járványügyi helyzeten” – mondta Viggo Andreasen epidemiológus, a Roskilde Egyetem munkatársa. „Mivel a legtöbb fertőzés jelenleg gyermekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő, a betegség súlyossága jelentősen csökkent. Ezért már nem indokolt nagyobb korlátozásokat bevezetni.

Andreasen és munkatársai már kiszámolták a radikális nyitási politika lehetséges következményeit. A közelgő télre 700 ezer új fertőzésre számítanak, ami körülbelül 21 ezer kórházi elfoglaltsághoz vezet. Végül 700 ember halhat meg a betegségben.

Ezek a számok kevésbé drámaiak, mint amilyennek hangzanak” – mondja az egészségügyi szakértő. A legrosszabb esetben a kórházak elérik a tavalyi kihasználtság közel kétharmadát. Az egyetlen probléma az, hogy ez a helyzet hetekig fog tartani.

Az AstraZeneca vakcinát kivonták a forgalomból

A korai döntések között szerepelt, hogy bizonyos vakcinákat nem használnak. A súlyos mellékhatások egyre több bizonyítéka után tavasszal felfüggesztették az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcina használatát, majd végleg beszüntették.

Azt hiszem, ez a döntés még nagyobb bizalomhoz vezetett” – mondja Simonsen.A dánok úgy vélik, védve vagyunk az ilyen mellékhatásoktól. Ezt tükrözi a 60 év felettiek magas oltási aránya. Ma 96%-a beoltott.” – írja a német Spiegel magazin.
Az egészségügyi rendszer stabil

Az országban bízni lehet abban, hogy vészhelyzet esetén időben tud reagálni. Mert Dánia rendelkezik a világ egyik legmodernebb és leghatékonyabb egészségügyi rendszerével.

Ezt adókból és nem társadalombiztosítási járulékokból finanszírozzák, és teljes egészében a kormány kezében van, ahelyett, hogy különböző biztosítótársaságokra támaszkodna. Mindenki, aki Dániában van regisztrálva, automatikusan benne van a nemzeti egészségbiztosítási rendszerben.

Az elektronikus betegállomány Dániában már régóta magától értetődő. A fő helyük a sundhed.dk egészségügyi portál, amelyet 2018-ban havonta 1,7 millió dán látogatott meg. Születésekor minden dán személyi azonosító számot kap, amellyel bejelentkezhet oda. Ott áttekintést kaphat mindenki az egész kórtörténetéről, beleértve az összes diagnózist, kezelést, műtétet és gyógyszerezési tervet vagy laboratóriumi értéket.

A beteg beleegyezésével a háziorvos vagy gyógyszerész is hozzáférhet az adatokhoz. A portál az egészségügyi szolgáltatások számlázására is szolgál. Így Dánia nagy sebességgel kezdhette meg oltási kampányát, hiszen nem okozott gondot az idős és rizikócsoportba tartozó személyek megszólítása.
Dániának könnyebb

Ráadásul csak 5,8 millió dán van, valamivel kevesebb, mint Hessen lakossága. Ezenkívül Dániának csak egy szárazföldi határa van, és Európához képest nagyon fiatal a lakossága.

Németországnak viszonylag idős a lakossága, 83 millió lakos 16 tartományban, és Európa közepén található.

Ugyanakkor nem rendelkezik olyan hatékony egészségügyi rendszerrel vagy olyan magas oltási rátával, amely lehetővé tenné számára, hogy Dániához hasonlóan beszüntessen minden lezárást.

A soron következő kormány (németországi választás szeptemberben) példaként használhatja a szomszédos országot, hogy behozza a német egészségügyi rendszert a 21. századba. Rövidtávon pedig a német lakosságnak az a része, aki még mindig nem hajlandó oltatni magát, példát vehet a dánoktól – írja az ntv német magazin.

Lone Simonsen epidemiológus szerint Dániában a helyzet most a 2009-es sertésinfluenzával vagy egy szezonális influenzahullámmal hasonlítható össze – elsősorban a magas oltási arány miatt.

Ha megjelenik egy oltóanyag-rezisztens vírusmutáns, valószínűleg át kell gondolni a helyzetet. Heunicke egészségügyi miniszter már bejelentett intézkedéseket az ilyen esetekre anélkül, hogy konkrét forgatókönyveket nevezne meg. Simonsen szerint ekkor ismét lezárásokat kell bevezetni és várni kell a megfelelő új oltásokra.

Az országban az utóbbi időben a járvány szinte alig volt téma. A szíriai deportálásokról vagy a koppenhágai kikötőben lévő kis hableányról folytatott viták időnként sokkal inkább jelen voltak, mint a vírustól való félelem, írja a Spiegel német magazin.

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget
Ausztria konzervatív-zöld kormánya bejelentette, hogy végleg eltemeti a kötelező koronavírus elleni védőoltás bevezetéséről ...

Németországban gázellátási vészhelyzet van – bejelentették a második riasztási fokozatot

Németországban gázellátási vészhelyzet van - bejelentették a második riasztási fokozatot
A német kormány a gázpiac feszült helyzete miatt a mai nappal bejelentette a ...

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált – Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált - Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett
Lauterbach német egészségügyi miniszter szerint a koronavírus nyári hulláma mára valósággá vált. Az ...

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban – dugókra kell számítani a hosszú hétvégén

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban - dugókra kell számítani a hosszú hétvégén
A katolikus Fronleichnam (Úrnapja) június 16-án Németországban több helyen ünnepnap, idén csütörtökre esik. ...

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak
Az energiaadó-csökkentésnek Németországban valójában mentesítenie kellene a fogyasztókat a magas üzemanyagártól. Mostanra azonban ...

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen
Június 13-tól, hétfőtől Németország ismét bevezeti a határellenőrzést július 3-ig. Elmau-ban rendezik június ...

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek
Szerda délelőtt Berlinben egy 29 éves férfi az autójával a tömegbe hajtott, egy ...

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban – 4 halottja, 30 sérültje van

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban - 4 halottja, 30 sérültje van
Bajorországban, az iskola utolsó napján a pünkösdi ünnepek előtt pénteken 12:30-kor egy regionális ...

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült – Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült - Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak
Péntek este (május 20-án) összedőlt egy faház Enderndorf am See-ben (Spalt, Roth kerületében), ...

Németország Lauterbach: Ősszel jön a negyedik oltás – nagy megrendelésről döntött a kormány

Németország Lauterbach: Ősszel jön a negyedik oltás - nagy megrendelésről döntött a kormány
Őszre minden németországi lakos megkapja a lehetőséget a negyedik oltásra. A német kormány ...

Németországban szeptember 23-ig marad a maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben és a repülőkön

Németországban szeptember 23-ig marad a maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben és a repülőkön
Németországban szeptember 23-ig kötelező a maszk viselése a tömegközlekedésben. Habár a német közlekedésügyi ...