Dánia szeptember 10-től beszünteti a védettségi igazolványt és minden lezárást

Dániában vége a lezárásoknak

Szeptember 10-től Dánia a magas fertőzöttségi szint ellenére is beszünteti a korona lezárásokat és a védettségi igazolvány használatát. Míg Németország aggódik az ősz és a tél miatt és 2G és 3G szabályozásokról dönt, vagy a kórházi intenzív ágyak telítettségét figyeli, Dánia szeptember 10-én felold minden járványügyi korlátozást.
Első pillantásra ez nagyon kockázatosnak tűnik, de a Németországgal szomszédos ország nem vállal kiszámíthatatlan kockázatokat, nagyon óvatosan és következetesen cselekszenek. Németország ezt példaként vehetné, de a döntő előfeltételek hiányoznak.

Dánia már márciusban újra megnyitotta az üzleteket a kemény lezárás után, és tervet készített arról, hogyan lehet kikerülni a válságból a következő hónapokban. Konkrét célt tűztek ki: minden korona lezárásnak június végén véget kell érnie.

Tovább tartott, mint tervezték a delta vírusvariáns miatt, de ez is bele volt kalkulálva. Az állami egészségügyi hatóság, a Statens Serum Institut (SSI) rendszeresen végez kockázatértékeléseket a világjárvány áttekintése érdekében.
80%-os átoltottság

Az eredeti terv az volt, hogy minden intézkedést fel kell függeszteni, ha minden 50 év feletti megkapja az oltást. Tekintettel az agresszívabb vírusváltozatra Dánia kissé fékezett, anélkül, hogy szem elől tévesztette volna a célt.

A tizenkét év feletti lakosság több mint 80%-a mára kétszer be van oltva. A fertőzések száma a korábbi enyhítések ellenére sem magasabb, mint más országokban, szerdán országosan 21 koronavírusos beteg került intenzív osztályra.

Ez azt jelenti, hogy a járványt az ellenőrzésük alatt tartják, és már nem jelent veszélyt a társadalomra – mondja Magnus Heunicke egészségügyi miniszter.

Egy olyan kijelentés, amelyet Jens Spahn német egészségügyi miniszter egy darabig nem jelenthet ki, mivel nincs meg a megfelelő oltási arány. Németországban eddig csak a teljes lakosság 61%-a, a 12 éven felüliek 68%-a részesült a teljes védőoltásban.
Dániában általános egyetértés van abban, hogy enyhítenünk kell a járványügyi helyzeten” – mondta Viggo Andreasen epidemiológus, a Roskilde Egyetem munkatársa. „Mivel a legtöbb fertőzés jelenleg gyermekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő, a betegség súlyossága jelentősen csökkent. Ezért már nem indokolt nagyobb korlátozásokat bevezetni.

Andreasen és munkatársai már kiszámolták a radikális nyitási politika lehetséges következményeit. A közelgő télre 700 ezer új fertőzésre számítanak, ami körülbelül 21 ezer kórházi elfoglaltsághoz vezet. Végül 700 ember halhat meg a betegségben.

Ezek a számok kevésbé drámaiak, mint amilyennek hangzanak” – mondja az egészségügyi szakértő. A legrosszabb esetben a kórházak elérik a tavalyi kihasználtság közel kétharmadát. Az egyetlen probléma az, hogy ez a helyzet hetekig fog tartani.

Az AstraZeneca vakcinát kivonták a forgalomból

A korai döntések között szerepelt, hogy bizonyos vakcinákat nem használnak. A súlyos mellékhatások egyre több bizonyítéka után tavasszal felfüggesztették az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcina használatát, majd végleg beszüntették.

Azt hiszem, ez a döntés még nagyobb bizalomhoz vezetett” – mondja Simonsen.A dánok úgy vélik, védve vagyunk az ilyen mellékhatásoktól. Ezt tükrözi a 60 év felettiek magas oltási aránya. Ma 96%-a beoltott.” – írja a német Spiegel magazin.
Az egészségügyi rendszer stabil

Az országban bízni lehet abban, hogy vészhelyzet esetén időben tud reagálni. Mert Dánia rendelkezik a világ egyik legmodernebb és leghatékonyabb egészségügyi rendszerével.

Ezt adókból és nem társadalombiztosítási járulékokból finanszírozzák, és teljes egészében a kormány kezében van, ahelyett, hogy különböző biztosítótársaságokra támaszkodna. Mindenki, aki Dániában van regisztrálva, automatikusan benne van a nemzeti egészségbiztosítási rendszerben.

Az elektronikus betegállomány Dániában már régóta magától értetődő. A fő helyük a sundhed.dk egészségügyi portál, amelyet 2018-ban havonta 1,7 millió dán látogatott meg. Születésekor minden dán személyi azonosító számot kap, amellyel bejelentkezhet oda. Ott áttekintést kaphat mindenki az egész kórtörténetéről, beleértve az összes diagnózist, kezelést, műtétet és gyógyszerezési tervet vagy laboratóriumi értéket.

A beteg beleegyezésével a háziorvos vagy gyógyszerész is hozzáférhet az adatokhoz. A portál az egészségügyi szolgáltatások számlázására is szolgál. Így Dánia nagy sebességgel kezdhette meg oltási kampányát, hiszen nem okozott gondot az idős és rizikócsoportba tartozó személyek megszólítása.
Dániának könnyebb

Ráadásul csak 5,8 millió dán van, valamivel kevesebb, mint Hessen lakossága. Ezenkívül Dániának csak egy szárazföldi határa van, és Európához képest nagyon fiatal a lakossága.

Németországnak viszonylag idős a lakossága, 83 millió lakos 16 tartományban, és Európa közepén található.

Ugyanakkor nem rendelkezik olyan hatékony egészségügyi rendszerrel vagy olyan magas oltási rátával, amely lehetővé tenné számára, hogy Dániához hasonlóan beszüntessen minden lezárást.

A soron következő kormány (németországi választás szeptemberben) példaként használhatja a szomszédos országot, hogy behozza a német egészségügyi rendszert a 21. századba. Rövidtávon pedig a német lakosságnak az a része, aki még mindig nem hajlandó oltatni magát, példát vehet a dánoktól – írja az ntv német magazin.

Lone Simonsen epidemiológus szerint Dániában a helyzet most a 2009-es sertésinfluenzával vagy egy szezonális influenzahullámmal hasonlítható össze – elsősorban a magas oltási arány miatt.

Ha megjelenik egy oltóanyag-rezisztens vírusmutáns, valószínűleg át kell gondolni a helyzetet. Heunicke egészségügyi miniszter már bejelentett intézkedéseket az ilyen esetekre anélkül, hogy konkrét forgatókönyveket nevezne meg. Simonsen szerint ekkor ismét lezárásokat kell bevezetni és várni kell a megfelelő új oltásokra.

Az országban az utóbbi időben a járvány szinte alig volt téma. A szíriai deportálásokról vagy a koppenhágai kikötőben lévő kis hableányról folytatott viták időnként sokkal inkább jelen voltak, mint a vírustól való félelem, írja a Spiegel német magazin.

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter

Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter
Az ukrajnai háború árnyékában egyre több szíriai és afganisztáni menekült érkezik Németországba a ...

Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek

Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek
Bár Oroszország leállította a Németországba irányuló gázszállításokat, az ország gáztárolói mostanra majdnem megteltek. ...

A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban

A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban
Németországban augusztusban csaknem 8%-kal emelkedtek az árak az előző évhez képest. Ez főként ...

Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett

Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett
Hat ország Europol-nyomozói csaptak le egy embercsempészbandára. A gyanúsítottak magánrepülőgépekkel és hamisított diplomáciai ...

Berlinben októbertől jön a 29 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben – az országosról a héten döntenek

Berlinben októbertől jön a 29 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben - az országosról a héten döntenek
Berlin polgármestere Franziska Giffey úgy döntött, hogy a Németországban szeptemberben lejárt 9 Eurós ...

Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le – új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel

Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le - új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel
Az új járványügyi törvénnyel életbe lépnek az őszi és téli korona-szabályok. Októbertől az ...

Ausztriában decembertől jön az áramár-stop – 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz

Ausztriában decembertől jön az áramár-stop - 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz
Az osztrák kormány segélycsomagról döntött, ami a privát háztartások áramfogyasztását érinti. Rezsiszámla kedvezményt ...

Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció

Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció
Október 1-jén a németországi bruttó minimálbér óránként 12 Euróra emelkedik. Az alacsony keresetűek ...

Reális lehet a “Blackout”, vagyis a tartós áramkimaradás Németországban

Reális lehet a "Blackout", vagyis a tartós áramkimaradás Németországban
A Német Városok és Települések Szövetsége a feszült energiaellátási helyzetre való tekintettel széleskörű ...

Bajorországban, Ansbachban támadt egy afgán menekült járókelőkre késsel és Allahu Akbar-t kiáltott

Bajorországban, Ansbachban támadt egy afgán menekült járókelőkre késsel és Allahu Akbar-t kiáltott
Csütörtök este több járókelőre is rátámadt késsel egy férfi a bajorországi Ansbachban, akit ...

Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben – új járványügyi törvény

Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben - új járványügyi törvény
A Bundestag szavazott a járványügyi törvény módosításáról. A jogszabálycsomag általában szigorúbb követelményeket ír ...