Csehországban február 10-től megszüntették az oltási igazolást, Svédországban feb. 9-től “Freedom Day”

Svédország és Csehország is nyitott február 9-től Freedom Day Svédországban

Csehország február 10-től nyitott, de beutazáskor még kell az oltási igazolás, vagy a negatív teszt. Svédországban február 9-től “Freedom Day”, beutazáskor EU-s országokból nem kérnek semmit.
Csehország felfüggeszti az oltási igazolás használatát, erről döntött a cseh kormány február 9-én. Az éttermek, szállodák, kulturális vagy sportesemények látogatásakor nem lesz szükség oltási igazolásra.

Az oltási igazolás rendszerét azonban megtartják adott esetben külföldi utazáshoz, vagy ha a jövőben ismét szükség lenne rá egy újabb koronahullám esetén.

Márciustól már csak maszk-kötelezettség

Az egyéb korlátozásokat csak később oldják fel. pl. zárt térben és a tömegközlekedési eszközön továbbra is kötelező a maszk viselése. A tömegrendezvényeken továbbra is maximum 1.000 ülő vagy 100 álló személy vehet részt.

Február 18-tól ezeket a limiteket tovább emelik. Február 18-án véget vetnek az iskolai és vállalati teszteléseknek.

Március 1-je után viszont már szinte csak a maszk-kötelezettség marad érvényben.

Külföldről érkezvén akik nem kapták meg a harmadik oltásukat, azoknak továbbra is egy negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk. A teljesen oltatlan embereknek a belépés után 5-7 nappal egy második negatív tesztre van szükségük.
Február 8-án 44 301 új fertőzéses esetet jelentettek Csehországban. A koronabetegekkel foglalkozó kórházak kihasználtsága azonban jóval alacsonyabb, mint a korábbi koronahullámokban. Eközben a szakértők a járvány megszűnését látják, írja az osztrák KURIER magazin.

Svédországban “Freedom Day” februrár 9-én

Dánia és Norvégia után február 9-től Svédországban is megszüntettek minden járványügyi korlátozást, habár Svédország eredetileg sem vezetett be nagyobb szigorításokat.

Megszűntették az éttermek és szórakozóhelyek nyitvatartási korlátozását, nem kell többé a távolságtartásra figyelni és a rendezvények is korlátlanul megtarthatóak.

A tömegközlekedésben sem feltétlenül ajánlott a maszkviselés, a beutazásnál az EU-s tagországból érkezők korlátlanul, igazolások nélkül utazhatnak az országba.

A tesztelésekkel is leálltak. Szerda óta még a tüntettel rendelkezőnek sem kell tesztelniük. Az ingyenes PCR-tesztek csak a kórházak és idősotthonok alkalmazottai, valamint a különösen veszélyeztetett személyek számára állnak rendelkezésre.

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor a tesztelések fizetése és fontossága már nem indokolt” – mondta az egészségügyi hatóság vezetője, Karin Tegmark Wisell.
A diszkók előtt éjfél körül hatalmas sorok alakultak ki, már szerda este nagy ünneplés volt az országban a fiatalok körében, motto: “Végre úgy szórakozhatunk, mint 2019-ben!

Svédországban az oltási igazolás és a maszk-kötelezettség sem volt bevezetve az egész járvány idején, csak ajánlások voltak, ezért sok embernek ez a nap szinte olyan volt, mint a többi.

A videóban svéd járókelők nyilatkoznak arról, hogy számukra ez olyan nap mint a többi, mert igazi lezárás nem is volt

A svéd kormány szerint a járvány új szakaszba lép, a lakosság többsége be van oltva, és az Omikron fertőzések enyhébb megbetegedésekhez vezetnek.

Ami az oltási arányt illeti, Svédország az európai átlag alatt van: a teljes lakosság mindössze 39%-a kapott harmadik oltást (2022. február 9-én). Magdalena Andersson svéd miniszterelnök szerint azonban az 50 év felettiek 80%-a megkapta. Ez azt jelenti, hogy a lakosságot kevésbé tartják veszélyeztetettnek.

Még februárban tervezi Finnország és Belgium is a teljes járványügyi intézkedések feloldását, Svájc szintén februrár közepére tervezi a nyitást.

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.