2030-ig megszűnhet a hajléktalanság az EU-ban

Hajléktalanság az EU-ban

Még ebben az évtizedben megszűnhet a hajléktalanság az EU-ban.

Az EU képviselők november 24-én elfogadott állásfoglalásukban felszólítják az EU-t és tagállamait, hogy 2030-ig számolják fel a hajléktalanságot.

Az Európai Parlament új célt tűzött ki maga elé.

2030-ig megszünteti az EU-ban a hajléktalanságot. Ennek érdekében a képviselők határozottabb és jobban összehangolt fellépést követelnek az EU intézményei és tagállamai részéről.

Az új rendelkezés kimondja, hogy az uniós országoknak sürgősen hosszú távú nemzeti stratégiákat kell kidolgozniuk, és 2030-ig uniós célként fel kell számolniuk a hajléktalansággal.

Ennek megfelelően az intézkedések célja, hogy a hajléktalanoknak a lehető leghamarabb állandó lakhelyet találjanak és utána is támogatást nyújtsanak számukra.

A koronavírus idején különösen veszélyeztetve vannak, ezért a tagállamoknak célzott támogatást kell nyújtaniuk azoknak az embereknek, akik lakhely nélkül élnek. Ezek közé tartozik pl. anyagi támogatás, a biztonságos hely biztosítása számukra, kilakoltatás megakadályozása.

A megelőzésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, valamint a hajléktalan emberek társadalomba történő visszailleszkedésére is. A hajléktalanság nem lehet állandó állapot.

A hajléktalanok támogatása és visszailleszkedése

Az állásfoglalás egy sor ajánlást fogalmaz meg a tagállamok számára, többek között:

 • vállaljanak felelősséget a hajléktalanság megoldásáért, foglalkozzanak a megelőzéssel és a korai beavatkozással;
 • a bevált gyakorlatok cseréjére van szükség a tagállamok között;
 • szüntessék meg a hajléktalanság büntethetőségét;
 • biztosítsanak egyenlő hozzáférést az olyan közszolgáltatásokhoz, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás és a szociális szolgáltatások;
 • biztosítsanak a hajléktalanok speciális igényeit figyelembe vevő, testre szabott támogatást, képzést és programokat a munkaerő piacra való visszatéréshez;
 • javítsák az adatgyűjtés hatékonyságát a hajléktalanság valós mértékének felméréséhez;
 • adjanak pénzügyi támogatást azoknak a civil szervezeteknek és helyi szerveknek, amelyek biztonságos helyet nyújtanak a hajléktalanoknak és segítenek a kilakoltatások megelőzésében, különösen a koronavírus-járvány idején;
 • hajtsanak végre hosszú távra szóló, a közösségen alapuló, a mindenekelőtt lakhatás-elvén alapuló, integrált nemzeti hajléktalanstratégiát;
 • ideiglenes megoldásként biztosítsanak folyamatos hozzáférést a menedékhelyekhez;
 • biztosítsák valamennyi érdekelt fél részvételét a hajléktalansággal kapcsolatos stratégia kialakításában; és
 • segítsék a szociális vállalkozásokat és az öninnovációs tevékenységeket a hajléktalanok aktív társadalmi befogadásának javítása érdekében.

A képviselők felhívják a figyelmet arra, hogy a lakhatás alapvető emberi jog.

www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.