A 30 legnagyobb német családi vállalkozás munkavállalók szerint

Németország legnagyobb családi vállalkozásai

Németországban számos lista létezik a 100 legnagyobb családi vállalkozás, vagy a 15 legrégebbi családi vállalkozás, amelyről majd később írunk. A legnagyobb családi vállalkozás már évek óta a Volkswagen. A jelenlegi cikk a Die Deutsche Wirtschaft online magazin alapján készült a szerint, hogy melyik családi vállalkozás a legnagyobb munkaadó. Részleteket csak néhány vállalathoz írtunk, később kiegészítjük őket, de egy külön cikkben szólni fogunk majd némelyikről.
1.

Volkswagen AG

Wolfsburg

642.290

A wolfsburgi székhelyű Volkswagen konszern német autógyártó vállalat egyike a legnagyobb autógyártó cégeknek a világon. A cégcsoporthoz 12 márka tartozik: a Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Prosche, Ducati, Volkswagen Nutzfahrzeuge, Scania és az MAN. A csoport legnagyobb piaca Kína, ahol külön leányvállalata működik,  a Volkswagen Group China.

A nagy német autógyártóban két családnak van érdekeltsége: A Prosche és a Piech családnak, akik a Porsche alapítói, Ferdinand Porsche leszármazottjai. A család a Prosche Automobile Holdingson keresztü stuttgarti székhellyel vezetik az Volkswagen AG-t. A dolog érdekessége, hogy a cégben magának Alsó-Szászországnak is van tulajdonosi részesedése.

2.

Robert Bosch GmbH

Gerlingen

410.000

A Bosch Group négy üzleti területen végzi tevékenységét nemzetközi területen, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. A vállalatot 1886-ban Robert Bosch (1861-1942) „Finommechanikai és Elektrotechnikai Műhelyként” alapította Stuttgartban.

3.

Schwarz Gruppe

Neckarsulm

400.000

A Lidl és a Kaufland üzletekkel a Schwarz Gruppe Európa legnagyobb kereskedő cége.

1930-ban a heilbronni kereskedő, Josef Schwarz (1903-1977) csatlakozott a Lidl & Co. Südfrüchtenhandlung-hoz. A céget a Lidl & Schwarz KG névre keresztelték, és Heilbronn-Franken régió élelmiszer nagykereskedőjévé bővült. Miután a Lidl & Schwarz 1944-ben a második világháborúban teljesen megsemmisült, 10 éven belül újjáépítették.

1954-ben a Lidl & Schwarz csatlakozott az A&O kiskereskedelmi lánchoz. A vállalat 1954-ben kapott ismét saját helyet Heilbronnban. Josef Schwarz egyetlen fia, Dieter Schwarz, a középiskola elvégzése után, 1958 és 1960 között gyakornokként kezdte a heilbronni Lidl & Schwarz üzletében, ekkor apja vezette egyedüli ügyvezetőként. 1963-ben fia csatlakozott a céghez partnerként, 1972-ben új cégközpont nyílt Neckarsulmban.
4.

Fresenius Gruppe

Bad Homburg vor der Höhe

273.249

A Fresenius SE & Co. KGaA egy német orvostechnikai és egészségügyi vállalkozás, amelynek székhelye a hesseni Bad Homburgban található. A vállalat Németország egyik legnagyobb magánkórház üzemeltetője, és a gyógyszeripari és egészségügyi szolgáltató szektorban tevékenykedik.

Az 1462-ben Frankfurt am Mainban alapított Hirsch gyógyszertár a 18. században került a Fresenius család kezébe. A gyógyszerész és a Hirsch Patika tulajdonosa, Eduard Fresenius megalapította a gyógyszergyárat. A gyártás középpontjában az olyan gyógyászati különlegességek álltak, mint az injekciós oldatok, a szerológiai reagensek és a Bormelin orrkenőcs. A gyártó céget 1933/34-ben különválasztották a Hirsch Gyógyszertártól és Bad Homburgba helyezték át. A következő években kb. már 400 embert foglalkoztatott.

5.

Continental AG

Hannover

235.437

A Continental autó-és szállítmányozás-ipari alkatrészek gyártására specializálódott. Autógumik, fékrendszerek, autóbiztonsági berendezések, autóbiztonsági berendezések.

6.

Aldi Diskounter Nord+Süd

Essen

162.579

Az Aldi (Albrecht Discount) az Aldi Nord és az Aldi Süd két diszkont kiskereskedelmi láncot jelöli. Ez két különálló vállalatcsoport, amelyek mindegyike több tucat független regionális vállalatból áll. Az Aldi a világ 10 legnagyobb kiskereskedelmi csoportjának egyike. A fő versenytárs Lidl mellett a két Aldi vállalat 11.235 fiókjával együtt a legnagyobb diszkont volt a világon 2019 végén.

Idősebb Karl Albrecht (1886-1943), Theo (1922-2010) és Karl Albrecht (1920-2014) édesapja, pék volt, amíg egészségügyi okokból (pék asztma) fel kellett adnia ezt a munkáját. 1913 tavaszán kenyérkereskedőként kezdte meg saját vállalkozását, felesége, Anna Albrecht férje nevén 1913-ban egy üzletet nyitott meg Essen-Schonnebeckben, a Hues Str. 87. szám alatt. 1919-ben az üzletet áthelyezték egy általuk megvásárolt szomszédos lakó- és kereskedő házba a Heus Str. 89-be. Az új elnevezés “Kaufhaus für Lebensmittel Karl Albrecht” volt.

Ebben a házban születtek meg és nőttek fel a család fiai Karl és Theo. Az első időkben bort palackoztak hordókba, cukrot és lisztet zsákból árultak. Az ügyfeleket személyesen szolgálták ki, ebben az időben az önkiszolgálás elképzelhetetlen volt még.

7.

BMW Group

München

129.932

A BMW a következő márkáival BMW, MINI, Rolls-Royse és a BMW Motorrad egy pérmium autó-és motorkerékpár gyártó.

8.

Bertelsmann SE & Co. KGaA

Gütersloh

126.000

A Bertelsmann egy nemzetközi média-, szolgáltató és oktatási vállalat.

9.

Metro AG

Düsseldorf

102.000

Németország vezető nagykereskedelmi vállalatának sikertörténete 1964-ben kezdődött. Az első Metro nagykereskedelmi üzlet megnyitásával Mülheim an der Ruhr-ban létrejött egy akkoriban forradalmi koncepció: a Cash & Carry, a vállalat mára nemzetközi nagykereskedelmi áruházlánc. Hozzájuk tartozik a Real és a Galéria Kaufhof áruházak is.
10.

Tengelmann Warenhandelsgesellschaft KG

Mülheim an der Ruhr

86.100

A vállalatcsoport a világ egyik legjelentősebb kereskedelmi vállalata, 73 cégben van részesedése, ezek közé tartozik pl. az OBI, KIK, Tengelmann E-Commerce GmbH, Emil Capital Partner és a Netto.

11.

Mahle GmbH

Stuttgart

77.015 

A MAHLE GmbH a világ 30 legnagyobb autóipari beszállítójának egyike. A belső égésű motor és a perifériáinak alkatrészeit és rendszereit gyártó Mahle a dugattyús rendszerek, a hengeralkatrészek és a szellőzőnyílások három legnagyobb rendszer szolgáltatójának egyike.

12.

Adolf Würth GmbH & Co. KG

Künzelsau

74.159

Würth az összeszerelő és rögzítő anyagok kereskedelmének szakembere.

13.

DRÄXLMAIER Group

Vilsbiburg

70.000

A DRÄXLMAIER vezető 100 autóipari beszállítóként korszerű vezetékrendszereket, központi elektronikát, exkluzív belső tereket és tároló rendszereket fejleszt a prémium kategóriájú járművek számára.

14.

CECONOMY AG

Düsseldorf

65.000

A CECONOMY vezető európai kereskedelmi vállalat a szórakoztató elektronikai szektorban. 2016-ban jött létre a Metro AG elszakadásán keresztül, azóta tartozik a Saturn és Media Markt hozzá.
15.

Braun Melsungen AG

Melsungen

64.585

Braun az orvostechnika, a gyógyszerészeti termékek és a klinikák, orvosi gyakorlatok, gyógyszertárak, ápoló-és mentőszolgálatok, valamint az otthoni ápolás területén gyárt és szolgáltat.

16.

Dussmann Group

Berlin

64.500

Peter Dussmann (1938-2013) 1963-ban alapította meg Münchenben a Dussmann Heimpflegedienst GmbH takarítócéget.  Az 1970-es és 80-as években olyan új szolgáltatásokkal egészültek ki, mint a vendéglátás, a biztonsági szolgáltatások és az épületgépészet.1985-ben a vállalat átvette hét nyugdíjas otthon kezelését, létrehozva ezzel a Kursana részleget. 1997-ben megnyílt a Kultrukaufhaus Dussmann Berlinben.

17.

dm-drogerie markt GmbH + Co. KG

Karlsruhe

62.000

A dm 2019-ben Európa legnagyobb illatszer kereskedő cége.

Götz Werner 1973-ban Günter Lehmannal együtt megalapította a dm-drogerie markt illatszer-üzlethálózatot, egy bolttal, Karlsruheban. Pár év múlva Európa szinte minden országában – 1993-tól Magyarországon is – működik dm-üzlet. Saját márkájú termékcsaládja környezetbarát anyagokat tartalmaz, a fenntartható fejlődés érdekében.

A GLS Bank – melynek Werner felügyelőbizottsági tagja – az első olyan pénzintézet Európában, amely nem nyereség-orientált (non-profit) intézmény, a tulajdonosok nem részesülnek osztalékban; ezenkívül a bank kulturális, etikai és ökológiai kezdeményezéseket is támogat. Götz Werner egy újnak tűnő gazdasági-filozófiai alapkérdést is feszeget: a minden felnőtt állampolgár számára munka nélkül járó alapjövedelem kérdését. Werner felesége Beatrice, 7 gyermekük van, mindegyikük Waldorf-iskolában tanult.

18.

Dirk Rossmann GmbH

Burgwedel

56.300

A Dirk Rossmann GmbH (Rossmann) Európa egyik legnagyobb illatszer-lánca, amelynek központja Hannover közelében, Burgwedelben található. A Dirk Rossmann által 1972-ben alapított társaságnak Németországban mintegy 2.200 fióktelepe van,  Európában több, mint 4.200 Rossmann-fiók működik. Németország mellett Lengyelországban, Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Törökországban, Albániában, Koszovóban és 2020 óta Spanyolországban van jelen.

19.

Henkel AG & Co. KGaA

Düsseldorf

53.700

Erős márkákkal, újításokkal és technológiákkal a vállalat és a három üzleti szektora az Adhesive Technologies, Laundry & Home Care és a Beauty Care vezető piaci pozíciót töltenek be, mind az ipari, mint a fogyasztói üzletágban.
20.

Merck KGaA

Darmstadt

52.880

A Merck a világ legrégebbi gyógyszeripari és vegyipari vállalata. A társaság a gyógyszeripar és a vegyipar területén működik.

21.

Otto GmbH & Co KG

Hamburg

51.982

Az Otto (GmbH & Co KG) – korábban Otto Versand, szintén Otto Group, németországi, hamburgi székhelyű kereskedelmi és szolgáltató vállalat, amely világszerte mintegy 52.000 alkalmazottal, valamint a kiskereskedelem, a finanszírozás és a logisztika területén tevékenykedik. Az Otto a világ egyik legnagyobb online kiskereskedője a fogyasztói üzletágban, valamint a legnagyobb divat és életstílus-kiskereskedő a végfelhasználók számára Európában.

1949 augusztusában a 40 éves Werner Otto megalapította a Werner Otto Versandhandel vállalatot Hamburg-Schnelsenben. 1950-ben jelent meg az első katalógusa, amelyben 28 pár cipőt mutattak be 14 kézzel kötött oldalon. A kiadás 300 példány volt. 1951-ben az első nyomtatott katalógus 28 oldalas volt, és kibővített kínálatot kínált cipőkkel, aktatáskákkal, esőkabátokkal és nadrágokkal. 1953-ra Otto kevesebb, mint 2 év alatt megduplázta az eladásokat. A katalógust már 37.000 példányban nyomtatták. 1958-ban az Otto-Versand Németország egyik legnagyobb vállalata volt, mint univerzális csomagküldő társaság, 100 milliós DM forgalommal.

22.

Klüh Service Management GmbH

Düsseldorf

50.000

A Klüh Service Management egy több szolgáltatást nyújtó vállalat a vendéglátás, takarítás, biztonsági és létesítménykezelés területén.

23.

Freudenberg Gruppe

Weinheim

48.851

A Freudenberg egy globális technológiai vállalat, amely uttörő innovációkkal erősíti a társadalmat és az ügyfeleit.
24.

Liebherr Gruppe

Biberach an der Riß

48.049

A Liebherr több, mint 65 éve a kifinomult, előnyorientált termékek és szolgáltatások választékát képviseli a technológia számos területén. A vállalatcsoport 11 termékcsaládból áll, és függetlenül müködő vállalati egységekre oszlik.

25.

Kromberg & Schubert

Renningen

48.000

A Kromberg & Schubert az egyik vezető vezetékes rendszer-, kábel- és műanyagtechnikai szolgáltató világszerte.

26.

Asklepios Gruppe

Hamburg

47.000

Az Asklepios Kliniken Hamburg, korábban LBK Landesbetrieb Kórházak, Európa egyik legnagyobb egészségügyi vállalata.

27.

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG

Ingelheim am Rhein

45.692

A Boehringer Ingelheim egy független kutató és gyógyszergyártó vállalat, Németországban a 10 legnagyobb gyógyszeripari vállalatok közé tartozik.

28.

Globus Gruppe

St. Wendel

44.700

Saarland tartomány 5 legnagyobb családi vállalkozásai közé tartozik. A Globus SB-Warenhaous Holding GmbH & Co. KG német kiskereskedelmi lánc áruházakkal, barkácsüzletekkel és elektronikai üzletekkel.

29.

Deichmann SE

Essen

40.000

A Deichmann Németországban és Európában is az egyik legnagyobb cipőkereskedő cég. Az üzletek széles választéka az alsó és középréteget célozza meg.

30.

HELLA GmbH & Co. KGaA

Lippstadt

38.845

A HELLA az innovatív világítási rendszerek és a jármű-elektronika szakterületére szakosodott és az európai után gyártott piac beszállítója is.

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.