Egy német koncentrációs tábor volt titkárnőjét vádolták meg

93 éves volt koncentrációs tábor titkárnőjét vádolták meg

76 évvel a náci diktatúra után és 5 évvel a nyomozás megkezdése után az ügyészség vádat emelt több ezer ember gyilkosságában való bűnrészességgel egy német koncentrációs táborban dolgozó titkárnő ellen.

A 95 éves nő az akkori munkáján keresztül több ezer ember halálához járult hozzá.

A Itzehoe-i (Schleswig-Holstein) ügyészség emelt vádat a nő ellen, aki annak idején irodistaként dolgozott a Stutthof-i koncentrációs táborban Danzig-ban, Lengyelországban, melyet 1945 május 9-én szabadított fel a vörös hadsereg és a leghosszabb ideig működött.





A Pinneberg-ben, Hamburg mellett, most egy idősotthonban élő és szellemileg jó állapotban lévő nő a láger parancsnokának volt a titkárnője és munkájával fontos szerepet töltött be a tábor működésében.

A nőt 1943 és 45 között legalább 10.000 esetben történő gyilkosságban való bűnrészeséggel vádolják.

A nyomozást 2016-ban kezdték és nagyon összetett és költséges volt.

Az Egyesült Államokban és Izraelben élő tanukat hallgattak ki és egy történész is meg lett bízva a kutatással.

Az ARD egy tavalyi tudósításából kiderült, hogy a nőt már többször is kihallgatták, mint tanút.

1954-ben elmondta, hogy a főnökét egy kötelességtudó vezetőnek tartotta, aki a szolgálatát nagyon komolyan vette.

A táborban 65.000 embert öltek meg, több, mint 1.000 embert a Zyklon B mérgező gázzal.





Paul Werner Hoppe parancsnok naponta diktált neki és határozta meg, hogy mi legyen bemondva a hangosbemondóba. Az emberek elgázosításáról a nő szerint nem szólt irat.

A nő az 1954-es kihallgatásán azt mondta, hogy az elrendelt gyilkosságokról azt gondolta, hogy igazságosak, mert az emberek biztosan valami rosszat tettek a táborban, pl. rátámadtak valakire.

A legújabb állítása szerint a halálesetekről nem tudott semmit, csak a háború után, a lágerben sem tartózkodott soha, irodája ablaka pedig nem a láger felé nézett.





A tábor vezetőjét 1957-ben Bochumban 9 év börtönbüntetésre ítélték, 1974-ben 64 évesen hunyt el. A titkárnő bűnrészességét akkoriban megkérdőjelezték.

Tavaly nyáron a hamburgi bíróság egy volt SS őrt a Stutthof-i koncentrációs táborból 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt. Az ügyészség 5.232 rendbeli gyilkosságban való bűnrészességgel vádolta meg a férfit.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.