Német cégek könnygázt adnak el kétes országoknak

Tekintélyelvű vezetéssel rendelkező országok gyakran vásárolnak könnygázt Németországból. A fogadó országok többek között Kína, Egyiptom és Oroszország.

Egy jelentés szerint német cégek 2018-ban többek között 50 kg könnygázt szállítottak Kínába, 2019-ben pedig már 100 kg-ot.

Chilébe is, ahol 2019-ben a rendőrség keményen föllépett a demonstrálók ellen, rendszeresen szállított könnygáz felszereléseket Németország.

125 kg Oleoresin Capsicum ment 2017-ben Ukrajnába. További hasonló szert kapott az Egyesült Arab Emirátus, Tunézia, Szomália, Oroszország, Egyiptom, Singapur vagy Katar.

Németországban szívesen beszélnek az emberi jogokról és demonstrációkról, melyek az antidemokratikus kormányok ellen szólnak. Ugyanakkor olyan eszközöket szállítunk, melyek pont az ilyen demonstrációkat nyomják el”, mondta a die Linke párt képviselője Michel Brandt.

Brandt azt is tisztázni szeretné, hogy miért szállítottak német cégek az elmúlt években szokatlanul nagy mennyiségű könnygázt a törpeállamba, az Andorrai Hercegségbe.

2017-ben 29.607 db töltényt adtak el a németek utánatölthető, fölköthető berendezéssel, 2018-ban még többet, 36.533 db töltényt, 2019-ben pedig 68.592 db.-ot.

Az Andorrai Hercegségben 240 rendőr van. Ehhez rendeltek 70.000 töltényt. Így felmerül bennem a kérdés, hogy ezeket nem-e olyan országok kapták meg, ahol behozatali tilalom van érvényben?

Nagy a valószínűsége annak, hogy az Andorrai Hercegségbe szállított áruk tovább lettek értékesítve, legrosszabb esetben olyan országokba, ahova Németországnak nem szabad szállítania. Ezt sürgősen meg kell vizsgálni.” – mondta Brandt.

A jelentést a német minisztériumból kérte le a die Linke képviselője.

FORRÁS:  www.spiegel.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.