10-12 órás várakozás a szlovén-osztrák határnál, magyar határon is több órás, egy új osztrák szabályozás miatt

Frissítés: Karintia kormányzója utólagosan elnézést kért az egész éjszaka tartó sorért. Azért csak reggel cselekedett, mert szabadságon volt és csak reggel tudta meg először, milyen helyzet alakult ki a határnál.

Szigorítás a szlovén-osztrák határnál

Szombat óta érvényes egy új szabályozás, amely totális káoszhoz vezetett Karintiában az osztrák határellenőrzésnél. A Karavankák-alagútnál a hazautazóknak a rendőrség szerint 10 órát kellett várakozniuk, a német média szerint 12 órát, a Loibl-alagútnál éjjel 7 óra várakozás volt. Reggelre enyhítettek az ellenőrzéseken, ezzel enyhült a feszültség, mondta Peter Kaiser, karintiai kormányzója.




Az ellenőrzés váratlanul érte az utazókat

Az osztrák rendőrségnél egész éjjel csöngtek a telefonok. A sorban állók folyamatosan telefonáltak és panaszkodtak. A határátkelők nem voltak ilyen hosszú várakozási időre felkészülve, ezért híváskor olyan alapvető kérdések merültek föl, mint pl. hol van a legközelebbi WC. Az utazók kifogytak az italokból, senki nem számolt azzal, hogy egész éjszaka az alagút előtt kell várakozniuk.

Az új szabályozást, ami a rizikó-területről érkező átutazókra vonatkozik, állítólag pénteken léptette az osztrák egészségügyi minisztérium életbe, de a karintiai kormányzó arra panaszkodott, hogy velük ez nem lett egyeztetve.

Frissítés: Mint utólag kiderült, ilyen probléma idáig csak Karintiában lépett föl, ahol a hatóságok mindenkit ellenőriztek, pedig az előírás szerint csak szúrópróba szerű ellenőrzéseket kell végrehajtani, írja az egészségügyi minisztérium. Az egészségügyi minisztérium szerint mindenhol megfelelő tájékoztatás történt.

Az Ausztria be- és átutazáshoz szükséges nyomtatványt itt lehet tölteni,  amit a rizikó-területről érkezőknek kell kitölteni.

Egy bajor autós elmondta, hogy szombaton 17:30-kor állt be a sorba a határnál, és vasárnap 7:30-kor ment át a határon. A várakozókat nem látták el, a hangulat pedig részben agresszív volt. A várakozás mindenkit meglepett, mondta a bajor férfi, hiszen utazás előtt direkt utánanéztek, mire számíthatnak, és semmilyen figyelmeztetésről nem olvastak.

(Bild: Christian Jauschowetz)

Minden beutazónak fel kellett venni a személyes adatait

Ausztria új szabályozása szerint állítólag az összes beutazónak fel kell írni az adatait, vagyis ki kell tölteni egy nyomtatványt és regisztrálni kell (akik rizikó-területről, Horvátországból érkeznek) akkor is, ha Ausztrián csak keresztül utaznak. Az utakon főleg német és holland nyaralók tartottak hazafele és sokan közülük hívták föl a rendőrséget és panaszkodtak. A szabályozást Karintia valószínűleg rosszul értelmezte.




Reggelre enyhítették az ellenőrzéseket

Vasárnap reggelre úgy döntöttek a hatóságok, hogy a Szlovéniából érkezőknek enyhítik az extrém szigorú ellenőrzéseket, mire a feszültség kicsit enyhült. Ennek ellenére délelőtt a Karavankák-alagút előtt még 7 km-es sor állt, várakozási idő pedig kb. 3 óra volt.

Kormányzó: Elfogadhatatlan állapotok

Karintia kormányzója Peter Kaiser elmondta, hogy ő rendelte el, hogy az átutazóknál reggel csak szúrópróbaszerű ellenőrzés legyen. Telefonált az egészségügyi minisztériummal és felvilágosította őket, hogy az új szabályozás elfogadhatatlan állapotokat eredményezett.

Maga a higiéniai szituáció is elviselhetetlen volt. Ez az új szabályozás nem volt rendesen megbeszélve, ezért holnap meg kell tárgyalnunk, hogy a jövőben hogyan járjunk el.” – mondta.




120 katona a határokhoz

Hogy a visszautazókat a lehető legjobban ellenőrizni tudják, a stájer-szlovén határhoz már pénteken 60 katonát küldtek. Hétfőtől további 60 katona lesz a karintiai határoknál.

Kérdés esetén itt lehet érdeklődni

Rückfragen & Kontakt:

Bundesministerium für Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentenschutz (BMSGPK)
Andrea Zefferer, MSc
Presse & Kommunikation
+43 1 711 00-862431
andrea.zefferer@sozialministerium.at
www.sozialministerium.at

www.ots.at

FORRÁS: www.krona.at www.tagesschau.de www.gmx.net www.handelsblatt.com


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.