500 Euró bónuszt kap szeptemberben minden osztrák lakos – követendő példa Németországnak?

500 Euró támogatást kap minden osztrák lakos

Ausztriában szeptember 1-től kapják meg az osztrák lakosok a klíma-és drágulásellenes bónuszt (Klima-und Anti-Teuerungsbonus). A felnőttek 500 Eurót, a gyerekek 18 év alatt 250 Eurót kapnak.
Eredetileg októberre tervezték Ausztriában a klima-és drágulásellenes bónuszok kifizetését az osztrák lakosoknak, de a klímavédelmi és a pénzügyminisztérium gyors ügyintézésének köszönhetően már szeptember 1-től megindulhattak az utalások és a postai kézbesítések.

Jogosultak az ausztriai lakosok, ill. akik min. 183 napja bejelentett ausztriai lakcímmel rendelkeznek. A kormányt kritika érte, hogy nem született külön szabály az újszülöttekre vonatkozólag, így nekik nem jár a bónusz.

A bónusz két részből áll, 250 Euró klímabónusz és egy egyszeri 250 Euró drágulásellenes bónuszból. A felnőttek mindkettőt megkapják, vagyis 500 Eurót, a gyermekek 18 év alatt 250 Eurót.

Munkanélküliek, szociális segélyben részesülők további egyszeri 300 Euró segélyt kapnak. Ezen kívűl június végéig egy 150 Eurós utalványt kapott mindenki Ausztriában, ami év végéig váltható be.
A klímabónusz Ausztriában az ökoszociális adóreform “szíve”, amint azt Leonore Gewessler (zöldek) klímaügyi miniszternő hangsúlyozta, és célja a klíma-barátságos viselkedés megjutalmazása. Ezt mostantól minden évben tervezik kifizetni, erről magyarul is lehet olvasni részleteket az osztrák info oldalon.

Másrészt az osztrák kormány 6 milliárd Eurós drágulásellenes csomagja részeként fontosnak tartja, hogy a kialakult infláció mellett segítséget nyújtson a lakosoknak.

Hogyan történik a kifizetés?

Akik az aktuális számlaszámukat a FinanzOnline oldalán bejegyezték, vagy akik a a nyugdíjbiztosítási rendszerben vannak, azok automatikusan megkapják a pénzt a számlájukra.

1,2 millió osztrák, akiknek adatai nem ismertek, vagy akiknek nincs számlájuk, Sodexo utalványok formájában kapják meg a bónuszt, amelyeket RSa-levélen küldik ki. Kérvény benyújtása a bónuszhoz nem szükséges.
A klímaügyi minisztérium elmondása szerint naponta 60 000 levelet küldenek ki az utalványokkal az erre jogosult személyeknek. Az első utalványoknak szeptember 7-én kell megérkezniük és legkésőbb szeptember végéig.

A Sodexo-utalványok 50 Eurós értékű utalványokból állnak, és 2023 végéig válthatóak be több ezer helyen Ausztria szerte. Az utalványokat az RSa-levél útján küldik ki, amelyet csak személyesen lehet átvenni vagy, meghatalmazással. A postahivatalokban személyesen kell őket átvenni.

Az első 300 000 személy már augusztus 25-től megkapta a bónuszt. Ők egy véletlenszerű generátor által kiválasztott kísérleti csoport, amelyben a fizetést tesztelték.

Nem mindenki kap 500 Eurót

Míg a 250 Euró klíma-bónuszt mindenki megkapja, a drágulásellenes bónusz, amely szintén 250 Euró, évi 90 000 Euró jövedelem után adóköteles. Így a jól keresők a drágulásellenes bónuszt adó formájában részben vissza kell fizessék az államnak.
A kormány létrehozott egy info oldalt, a www.klimabonus.gv.at és egy forróvonal telefonszámot: 0800 8000 80, ahol a kérdésekre válaszolni tudnak.

Németország is hasonló támogatást ad szeptembertől, de kevésbé hatékonyat. 300 Euró bónuszt kapnak a dolgozók a bérükön keresztül, amely adóköteles. A nyugdíjasok viszont ebből kiesnek, írja a német Focus online magazin amely szerint az osztrák példa lenne követendő.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.