A német belügyminiszter és Ausztria is otthoni vészcsomag összeállítását javasolja

Otthoni vészcsomag összeállítására szólította fel a német belügyminiszter a lakosságot

Az ukrán háború miatt a német belügyminiszternő azt javasolta a Németországban élőknek, vásároljanak vészkészletet otthonra. Ausztria polgári védelmi oldalára is hasonló ajánlás került fel.
Mindenképpen érdemes otthonra egy vészégcsomagot összeállítani“, javasolta Nancy Faeser (SPD) német belügyminiszter vasárnap a német lakosságnak.

Gondoljunk bele, mi van, ha kibertámadás éri egy infrastruktúrálisan fontos helyünket. Ha az elektromosság valóban hosszabb ídőre kihagy, vagy bármilyen más módon korlátok közé szorul a mindennapi életünk, akkor mindenképpen javasolt egy vészcsomag összeállítása.

Megdöbbentőnek találja, hogy az elmúlt 16 évben a polgári védelem milyen elhanyagolt volt.

Fel kell zárkóznunk a modern időkhöz, járványok, klímakatasztrófák, háborús veszélyek. Ez nemcsak a műszaki kérdéseket érinti, hanem az élelmiszereket és a gyógyszereket is. Jelenleg 599 óvóhely van Németországban, melyet most újra kell aktiválni”

– mondta a német belügyminiszternő.

Utalt arra, hogy a Német Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal (BKK) oldalán minden információt megtalálunk erre vonatkozólag.

Vészkészlet legalább 3 napra, de inkább 10 napra ajánlott

A hivatal azt tanácsolja, hogy 10 napra való ételt és italt tároljunk otthon vész esetére, amíg megérkezik az állami segítség.
Túlélőcsomag otthonra

Ami a legfontosabb, hogy elég folyadék legyen otthon, mivel az ember étel nélkül 3 hétig is kibírja, de folyadék nélkül csak 4 napig. Habár ritka, hogy ivóvíz hiány lép fel, áll a katasztrófavédelmi hivatal oldalán, de életmentő lehet. A hivatal alapszabálya szerint napi 2 liter folyadék és 2200 kalóriájú étel kell személyenként legyen egy otthoni csomagban.

Az “okos doboz” tartalma egy személyre és 3 napra

A minisztérium mottója, hogy “Aki okos, az előre gondoskodik!” A vészhelyzet tartalék ajánlásai egy un. “okos doboz” tartalmát foglalja össze egy személynek 3 napra:

 • 6 liter víz,
 • egy csomag zabliszt vagy müzli,
 • 1 liter tej
 • 750 gramm kenyér,
 • 450 gramm kenyérre kenhető krém
 • 400 gramm gyümölcs,
 • egy csomag édes vagy sós keksz,
 • 300 gramm dió vagy szárított gyümölcs,
 • 100 gramm vaj vagy margarin és
 • 1200 gramm nyers zöldségek.

Szándékos, hogy ezen ajánlások között nincsenek főzéshez szükséges (például tészta vagy burgonya) ételek, mivel ezek áramkimaradás esetén is kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítanak.

Ne vásároljon mindent egyszerre be

A katasztrófavédelmi hivatal azt javasolja, hogy a vészkészletet fokozatosan töltsük fel, ahogy felhasználjuk. A készletet javasolt néha ellenőrizni, hogy az ételek ehetőek-e még.

A vészkészlet nem egyezik a felvásárlással

A katasztrófavédelem kifejezetten felhívja a figyelmet arra, hogy a felvásárlás és a vészkészlet összekészítése között különbség van.
A felvásárláskor az emberek kevésbé gondolják át, míg a vészcsomagban kifejezetten csak a legszükségesebb dolgok szerepelnek, amivel át lehet vészelni 10 napot is.

Gondoljon a gyógyszerekre és a dokumentumokra is

Az élelmiszer vészkészlet mellett minden háztartásnak jól felszerelt gyógyszerkészlettel is rendelkeznie kell. Ugyanakkor tanácsos a fontos dokumentumokat egy könnyen elérhető mappában, táskában vagy hátizsákban tartani, pl. a családi anyakönyvi kivonatok, ill. azok másolatai, hasonló képpen a jogosítvány és személyi igazolvány.

Ne feledkezzünk meg a háziállatok ellátásáról sem

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg háziállataink vésztartalékairól sem. Ellátási válság esetén az állam felel a lakosság alapvető élelmiszer ellátásáról és a táplálkozási biztonságáért egy törvény értelmében. A háziállatokat azonban nem veszik figyelembe. Ezért a tulajdonosokat arra kérik, hogy róluk mindenki maga gondoskodjon.
Ausztria

Ausztriában a Polgári Védelmi Szövetség szintén az adott helyzet miatt javasolja az otthoni vésztartalék összeállítását pánik nélkül.

A heute.at magazin azt írta, hogy mióta Oroszország bevonult Ukrajnába, Vlagyimir Putyin többször fenyegette meg Európát nukleáris támadással. A kibertámadások is folyamatos aggodalmat okoznak. A Polgári Védelmi Szövetség közzétette a 10 legfontosabb vészcsomag összeállítási tippet egy lehetséges válsághoz.

Még egy kisebb vészhelyzet is okozhat a lakosságnak problémát étel, víz, gyógyszer és energiaellátásban. Ezért azt ajánlják, hogy elegendő élelmiszer és folyadék készletet tároljunk otthon 2 hétre.

A 10 legfontosabb ajánlás

Mindenekelőtt olyan ételeket venni, melyek nem romlandóak. Ilyen a rizs, a tészta, a zabliszt és mindenekelőtt a konzervek. Hogy áram nélkül is tudjunk melegíteni ételt, érdemes egy kisméretű gáztűzhelyt venni. Ami még nagyon fontos a sok víz!

 1. Ivóviz napi 1,5 litert személyenként.
 2. Ételek, melyek legalább 1 évig elállnak és személyenként napi 2500 kalóriát tartalmaznak.
 3. Gondoskodjon a háztartásban egy villamosenergia-független főzőhelyről.
 4. Az ivóvíz mellett vízre főzéshez és mosdáshoz is szükség van.
 5. A higiéniai eszköszök is fontosak, műanyag evőeszközök és tányér.
 6. Vészhelyzet esetén az információ a legfontosabb. Áramkimaradás esetén a televízió vagy az internet nem működik. Ezért elemes rádiók ajánlottak. Az autó rádió villamos energia nélkül is működik.
 7. A gyógyszerkészletet és segélydobozokat is ellenőrizni kell, hogy teljes-e.
 8. Minden háztartásnak kell lennie jól eldugott helyen valamennyi készpénznek.
 9. A dokumentum-mappának mindig teljesnek kell lennie, hogy bármikor fel tudjuk kapni és magunkkal vinni, ideális esetben vízálló is legyen.
 10. Vészhelyzet esetén a legfontosabb dolog a kölcsönös segítség, különösen a környékünkön.

Ezekkel a dolgokkal a háztartások a legtöbb vészhelyzetben jol fel vannak szerelve a polgári védelem mottója szerint, vagyis:

Megelőzni, hogy ne történjen semmi, felkészültnek lenni, arra az esetre, ha valami történik!

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.