Árvíz helyzet Németországban – Bajorország és Baden-Württemberg érintett – friss hírek

A dél-németországi árvízhelyzet éjjel-nappal éberen tartja a segélyszervezet munkatársait. A hétvégén több bajor körzetben hirdettek ki katasztrófahelyzetet, több, mint 3.000 embert evakuáltak, 40.000 segítő vonult ki a helyszínre és 800 katona. Helyenként 72 óra alatt annyi eső esett, mint egyébként egy hónap alatt. A cikkben a hétfői friss hírekről számolunk be.
Frissítés kedd hajnalban 3:00 órakor:

Rosenheim déli körzetében enyhült valamelyest az árvízhelyzet. Ezt a kerület jelentette be a X-en. Az érintett települések iskolái és óvodái kedden zárva maradnak. A tájékoztatás szerint Raublingban és Rohrdorfban evakuálásra került sor. Kezdetben nem lehetett tudni, hogy hány embert érint a katasztrófa. A körzet korábban rendkívüli állapotot hirdetett. A kerület azt is közölte, hogy több mint 1000 tűzoltó és műszaki segítő van a helyszínen. A német meteorológiai szolgálat közleménye szerint a bajorországi esőzések várhatóan kedd estére enyhülnek.

A Német Meteorológiai Szolgálat törli a viharos időjárásra vonatkozó figyelmeztetéseket

A dél-németországi feszült árvízhelyzet közepette a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) törölte a Németországra vonatkozó összes heves időjárási figyelmeztetést. Ezt a DWD jelentette be. A napok óta tartó esőzések miatt az elmúlt napokban számos patak és folyó vízszintje meredeken emelkedett, különösen Bajorországban és Baden-Württembergben. Egész falvakat öntött el a víz, még a gátak átszakadása után is. Az áradásokban eddig legalább négy ember vesztette életét. A helyzet hétfőn Bajorország és Baden-Württemberg egyes részein továbbra is feszült maradt.

Délnyugaton több helyen is csökkent a vízszint

Az elmúlt napok árvizei után a legtöbb délnyugati vízterületen ismét csökkent a vízszint. Csak a nagyobb folyókon, például a Dunán és a Rajnán emelkedik néhol még a vízszint az árvíz-előrejelző központ szerint. Egy szóvivő szerint azonban a kritikus szintek túllépése már nem várható. A Dunán a Sigmaringen körzetben található Hundersingeni töltéstől lefelé, valamint a Bodeni-tónál, a Felső-Rajnán (Hoch- und Oberrhein) jelenleg is emelkedik a vízszint. A Karlsruhe melletti Maxau-mérőállomáson azonban a vasárnap 8,29 méteres csúcsértéket várhatóan nem lépik át ismét. A Neckaron a tendencia csökkenő.
Rosenheim-ban felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon

A felső-bajorországi Rosenheim járás felszólította lakosait, hogy az árvíz miatt maradjanak otthon. „Életveszélyes állapotok miatt” – áll a hatóságok közleményében. Az embereknek kerülniük kell a szabadban való tartózkodást, távol kell maradniuk a nyílt vízfelületektől, és nem szabad akadályozniuk a mentőszolgálatokat a munkájukban. Több településen kedden elmarad a tanítás: Brannenburgban, Raublingban, Rohrdorfban, Oberaudorfban, Kiefersfelden, Nußdorfban, Neubeuernben, Bad Feilnbachban és Flintsbachban. A Rosenheimi Állami Oktatási Hivatal tájékoztatja az érintett iskolákat – hangzott el. A települések óvodái szintén zárva maradnak.

Rosenheim-ban a Falkenstein kastély részben beomlott

A Rosenheim körzetben található Flintsbachban a heves esőzések miatt a Falkenstein-kastély egyes részei összeomlottak. Erről a rosenheimi járási hivatal számolt be. A kastély alatt 50 lakót kellett evakuálni.

Felázott talaj: kiürítik a Regensburger Werftstraße-t

Kiürítik a regensburgi Werftstraße-t – közölte Regensburg városa. Az út közvetlenül a Duna mellett fekszik, és a magas talajvízszint miatt egyre inkább felpuhul a talaj az úton. Az ott telepített árvízvédelmi elemek meghibásodhatnak, és az utat elöntheti a víz. Mintegy 200 embert kellett este 9 órától biztonságba helyezni.

Lezárták az A8-as autópályát Rohrdorf közelében

Árvíz miatt lezárták az A8-as autópályát Rosenheim körzetében Frasdorftól München irányába. Salzburg irányában az autópálya az Achenmühle-i lehajtótól le van zárva.

A Bodeni-tó környéki településeken csökken a folyók vízszintje

Fokozatosan enyhül az árvízhelyzet a Bodeni-tó körzetében. Mint a körzeti hivatal közölte, a Seefelder Aach, a Rotach és a Schussen vízszintje jelenleg csökken, kevesebb eső esett, mint amennyitől kezdetben tartani lehetett. Az Argen vízszintje az este folyamán itt is tetőzni fog.
Söder szerint Bajorországban még napokig áradások lesznek

“A helyzet súlyos, kritikus és feszült, és az is marad” – mondta Söder miniszterelnök. “A gátak többször átszakadnak, és emiatt áradások keletkeznek. A legrosszabb még csak most jön Bajorország keleti részén. Azt látjuk, hogy az árvíz most vándorol. Már több mint 3000 embert sikerült biztonságba helyezni. Bajorországban jelenleg 20 ezer segítő dolgozik.

Söder azt is elmondta, hogy a katasztrófa oka a klímaváltozás.Most egyre több olyan esemény van, amely korábban nem létezett, mondta. Ezért sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a klímaváltozásra”.  A bajor kabinet kedden tárgyal az árvízkatasztrófáról és a gyors, bürokráciamentes segítségnyújtásról. „A víz viszonylag gyorsan jön, de a károk nagyon-nagyon hosszú ideig tartanak”.

Szombat este két ICE vagon borult fel Stuttgart fele haladva Schwäbisch Gmünd-ben földcsuszamlás miatt, senki nem sérült meg, a helyreállítások máig tartanak.

 

Árvíz Baden-Württemberg tartományban, az érintett területek
Bajorországi árvíz, az érintett területek

Tizenegy évvel az árvízkatasztrófa után a dunai gát átszakadással fenyeget

Szinte napra pontosan tizenegy évvel ezelőtt a bajorországi Niederalteich lakói katasztrofális árvizet éltek át. Az ezt követő években a dunai gátakat helyreállították, de az egyik szakaszon nem fejeződtek be a munkálatok. A gát most éppen itt fenyeget összeomlással.

Forrás: Heinrich Oberle – Söder és Scholz Bajorországban
Olaf Scholz német kancellár segítséget ígér a bajor árvíz sújtotta területen tett látogatása során hétfőn. „A természet erői hatalmasak” – mondta az SPD politikusa az Ingolstadttól délre fekvő Reichertshofenben.Szolidaritásra van most szükség. További segítséget kell nyújtani szövetségi forrásokból is.” Számos mentőszolgálat már a helyszínen van, köztük a német fegyveres erők is. Scholz köszönetet mondott minden segítőnek, és megemlékezett egy tűzoltóról, aki életét vesztette. Az ilyen árvizek az éghajlatváltozás miatt egyre gyakrabban fordulnak elő, mondta.

Bernd Hornikel, Schorndorf polgármestere drámai jelenetekről számolt be a körzetében történt éjszakai árvízről. A Rems-Murr (Baden-Württemberg) körzetben található Rudersbergben arról számolt be, hogy a víz olyan gyorsan elöntötte a környéket, hogy a tűzoltóknak végül magukat kellett menekíteniük. A tűzoltóság mind a hét osztálya elindult Rudersberg településre, de csak egy jármű érkezett meg, a többi útközben elakadt az árvízben. A helyi tűzoltóság három járművet vesztett el. „Szó szerint elsüllyedtek” – mondta. A tűzoltóknak a jármű tetejére kellett menekülniük, hogy onnan menthessék ki őket.
Két ember halt meg a baden-württembergi árvízben. Az aaleni rendőrkapitányság szóvivője szerint egy férfi és egy nő holttestét találták meg a Rems-Murr (Baden-Württemberg) körzetben lévő Schorndorfban egy házban. Ezzel legalább négyre emelkedett a mostani dél-németországi áradásokban elhunytak száma, miután Bajorországban már két halottja van. Egy tűzoltó, aki gumicsónakkal ment a vízbe menteni, de már nem tért vissza Pfaffenhofen an der IlmOberbayern-ben, és egy 43 éves nő, akit vasárnap óta kerestek, őt hétfőn találták meg Schrobenhausen-ben egy pincében.

Frissítés:

Schorndorfban megpróbálták kiszivattyúzni a vizet a pincéből, ez lett a végzetük

A rendőrség szerint az árvízben meghalt két ember a Rems-Murr megyei Schorndorfban (Baden-Württemberg) a pincéjükből próbálták kiszivattyúzni a vizet. A halottak egy 58 éves lakos és 84 éves édesanyja voltak – közölte az aaleni rendőrség. Szemtanúk szerint mindketten azzal voltak elfoglalva, hogy kiszivattyúzzák a pincéből a házba befolyt vizet. Azt egyelőre nem tudni, hogyan történt végül a baleset. A halál oka egyelőre tisztázatlan. A ház pincéjét teljesen elöntötte a víz. A tűzoltók később találták meg a két holttestet a kiszivattyúzott pincében. A Rems-Murr körzetet különösen a délnyugati részen sújtotta az árvíz. Az árvízhelyzet ott váratlanul súlyosbodott az éjszaka folyamán.

Hétfői hírek

A rosenheimi járás a szakadatlan esőzések miatt rendkívüli állapotot hirdetett. „Ez az intézkedés lehetővé teszi számunkra, hogy a várható helyzet kezelése érdekében gyorsabban és hatékonyabban hívjunk be helyi erőket és koordináljuk a mentőszolgálatokat” – mondta Otto Lederer kerületi vezető politikus. A kerületben lévő patakok és folyók vízszintje a délután folyamán tovább emelkedett. A tűzoltóság és a THW mentőszolgálat nagy erőkkel vonult ki.

 

Az észak-felső-bajorországi Amper folyó közelében több épületet is evakuálni kellett gátszakadás miatt. A Freising megyei Moosburg an der Isar közelében két kisebb terület is érintett – közölte a járási hivatal. A járási hivatal szerint az Amper vízszintje meghaladta a történelmi csúcsokat. Reggel Inkofennél 3,98 méter volt a vízszint – a korábbi, 1994-es csúcs 3,66 méter volt.

A Donau-Ries (Bajorország) körzetben Heißesheim és Auchsesheim lakosságát ismét arra kérik, hogy azonnal hagyják el a területet, mivel a gátak átszakadhatnak. A teljes területet árvíz fenyegeti gátszakadás miatt” – közölte a donauwörthi járási hivatal a vasárnap este kiadott figyelmeztetés nyomán. Vészhelyzeti óvóhelyeket állítottak fel.
Itt kell az ivóvizet felforralni

A donau-riesi járási hivatal egészségügyi hatósága a folyamatos árvízhelyzet miatt kiterjesztette az ivóvíz forralására vonatkozó ajánlást. Az ajánlás eredetileg csak Mertingen és Oberndorf településekre vonatkozott, de mostantól a következő települések és kerületek lakosainak is ajánlják, hogy felhasználás előtt forralják fel az ivóvizet: Eggelstetten, Genderkingen, Bäumenheim, Heißesheim, Überfeldsiedlung, Asbach-Bäumenheim, Hamlar és Kaisheim Sulzdorf és Gunzenheim városrészek.

Vihar figyelmeztetés az Alpok középső és keleti peremén

A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) heves zivatarokra figyelmeztet az Alpok középső és keleti peremén. A DWD szerint hat óra alatt négyzetméterenként 40 és 60 liter közötti csapadékmennyiség, valamint óránként akár 60 kilométeres sebességű széllökések és apró szemű jégeső várható.

Felső-Bajorországban a következő járások érintettek: Bad Tölz-Wolfratshausen Berchtesgadener Land, Garmisch-Partenkirchen, Miesbach, Rosenheim, Traunstein, Weilheim-Schongau és Rosenheim.

A víz elsodorta az autókat Rudersbergben

A víz autókat sodort el a baden-württembergi Rudersberg elárasztott városában. A házakból kimosott háztartási eszközök a sáros utcákon hevernek. Egy hídon szeméthegyek halmozódnak fel. A Rems-Murr körzetben fekvő várost különösen súlyosan érintette a heves esőzések okozta árvíz.

Ismét zavartalan a forgalom az A9-es autópályán München felé

Újra megnyitották a forgalom előtt az A9-es autópályát, amelyet egy felső-bajorországi gátszakadás után részben lezártak. München irányában azonban egyfajta „Blockabfertigung” van érvényben – közölte a rendőrség szóvivője. Jelenleg egyszerre csak 300 jármű haladhat dél felé az Ingolstadt-Süd és Langenbruck közötti szakaszon, utána egy bizonyos időre ismét lezárják az autópályát. A szóvivő nem tudta megmondani, hogy miért tették ezt a lépést. Az A9-es autópálya Nürnberg irányába viszont már késő délelőtt óta újra járható. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a helyzet bármikor változhat – figyelmeztetett a rendőrség az X-en.

Az árvíz csapdába ejtett egy sétahajót a Dunán

Deggendorfnál kora délután megkezdődött egy dunai sétahajó evakuálása. A 150 amerikai és angol utast szállító hajó a Duna magas vízállása miatt nem tudta folytatni útját. Mint Thomas Kindel, a deggendorfi járási hivatal polgári védelmi vezetője a BR megkeresésére elmondta, jelenleg egy munkahajó indul a kikötőből, amely egyszerre 25-30 embert visz partra.
Eltűnt nő holttestét találták meg az elárasztott pincében

A mentők egy holttestet találtak egy ház pincéjében a felső-bajorországi Schrobenhausenben, amelyet súlyosan érintett az árvíz. Egy eltűnt 43 éves nőről van szó, akit vasárnap óta kerestek – közölte egy rendőrségi szóvivő ma délben.

Baden-Württemberg

A Stuttgarttól délkeletre fekvő Ebersbach an der Fils településen, amelyet súlyosan érintett az árvíz, több utca lakóit biztonságba helyezték. A város szóvivője kezdetben nem tudta megmondani, hány embert érintett. Az embereket már előre figyelmeztették és arra kérték az embereket, hogy hozzák el az irataikat és a legszükségesebb dolgaikat. Az árvízhelyzetre való tekintettel ma az összes iskola és a városi óvodák is zárva maradnak – közölte a város a Facebook-oldalán.

Az esőzés enyhülése ellenére a ludwigsburgi járás illetékesei akut veszélyhelyzetet és emelkedő vízszintet feltételeznek. „Még ha jelenleg nincs is heves esőzés, a Rems és a Murr vízszintjének emelkedésére számítunk” – mondta Dietmar Allgaier.  A Rems tetőzését még nem érte el Remseckben. A parancsnoki központ figyelemmel kíséri a helyzetet és koordinálja a mentőszolgálatokat. A tűzoltóságoktól összesen mintegy 250 férfi és nő volt bevetésen. A kerület tájékoztatása szerint Steinheim an der Murrban egy idősek otthonát reggel evakuálták. A lakókat más otthonokban osztották szét.
Ma reggel Regensburg is rendkívüli állapotot hirdetett. A bajor árvízi információs szolgálat szerint a vízszint az Eiserne Brücke mérőpontnál elérte az 5,90 métert. Múlt kedden még 2,70 méter körül volt az átlagos szint. A szakemberek adatai szerint a legutóbbi, 2013. június 4-i nagy árvíz idején pontosan 6,82 métert mértek.

Esslingen ideiglenes gátat épített

Esslingen am Neckar városa ideiglenes gátat épít, hogy megakadályozza a városközpont egyes részeinek előre jelzett elöntését. A tetőzés kora reggelre várható, ami a város szerint a belvárosban lévő csatornák elárasztását eredményezheti. A tájékoztatás szerint az éjszaka és hétfő reggel folyamán közel 1500 tonna követ és homokot halmoztak fel az úgynevezett vízház előtt egy csatornán. Az építkezés környékén forgalomkorlátozásokra kell számítani az önkormányzat szerint. A stuttgarti régió városa a feszült árvízhelyzet miatt már korábban óva intett attól, hogy a belvárosban és Oberesslingenben pincékbe és mélygarázsokba menjenek be.

Hessen: A Rajna és a Neckar vízszintje szerdáig tovább emelkedik

Továbbra is feszült az árvízhelyzet Hessenben, különösen a Rajnán és a Neckaron. A hesseni természetvédelmi, környezetvédelmi és geológiai állami hivatal (HLNUG) a  Rajna hesseni szakaszának vízszintje várhatóan szerdáig tovább emelkedik.  A tartományi hivatal keddre várja a legmagasabb vízállásokat. A Main vízszintjei a hétfői nap folyamán szintén tovább emelkedtek, a HLNUG szerint azonban nem valószínű, hogy a következő napokban meghaladja a kritikus szinteket.

Forrás 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.