Ausztria december 20-tól szigorít a beutazási szabályokon

Ausztria szigorít a beutazási szabályain december 20-tól

Ausztria hétfőtől, december 20-tól szigorít a beutazási szabályain. Aki nem kapta meg a 3. oltást ill. a két oltása mellé nem rendelkezik egy PCR-teszttel, annak beutazás után azonnal karanténba kell vonulnia. Az átutazók kivételek.




A koronavírus Omikron-változatának megfékezése érdekében Ausztria szigorította a beutazási szabályokat.

A 2G plus szabály beutazásnál december 20-án lépett érvénybe. Gond nélkül csak az léphet be az országba, aki megkapta a 3. oltását is.

A kétszer oltott személyek és gyógyultak esetében egy PCR-teszt is kötelező. Akinek nincs negatív teszteredménye a belépéskor, regisztrálnia kell, és azonnal karanténba kell vonulnia. A karantén negatív PCR-teszttel befejezhető.

A szabályozás alól mentesülnek a várandós nők és az egészségügyi okokból nem oltható személyek. Külön szabályok vonatkoznak a gyerekekre és a fiatalokra is. Az ingázók számára megmarad a szokásos 3G-szabály.

A tranzitforgalmat a szabályozás nem érinti.




Tájékoztató Ausztria hivatalos oldaláról

Ausztriába való beutazáshoz jelenleg 2G igazolás szükséges, vagyis védettségi igazolvánnyal kell rendelkezni.

Ezenkívül rendelkezésre kell állnia egy aktuális (72 óránál nem régebbi) PCR-tesztnek vagy egy 3. oltásnak, amely már a beadás napjától érvényes.

A PCR-teszt nem kell azoknak, akik megkapták a 3. oltást vagy két oltást a Johnson & Johnsontól. A kétszer oltott gyógyultaknak sem kell PCR teszt.

Ez az új szabályozás minden országból érkezőre vonatkozik (beleértve az egynapos kirándulásokat is), kivéve a vírusvariáns területeket.

Az oltatlanoknak az országba való beutazása nem lehetséges, csak kivételes esetben és karantén kötelezettséggel.

Munkaügyi célú beutazáshoz is szükséges a védettségi igazolás.

Átutazáskor rövid megállókkal pl. tankolás, mosdó intézése esetén, nincs szükség semmilyen igazolásra.

Ez vonatkozik a gyerekekre

Kivételek a 12 év alatti gyermekek, rájuk nem vonatkozik a 2G szabály és PCR-tesztre sincs szükségük. Kivételek még az iskolás korú gyermekek is, ők negatív PCR-teszttel léphetnek be az országba.

A „Ninja Pass” vagy „Holiday Ninja Pass” néven ismert igazolás is érvényes. A szabállyal a 2006. augusztus 31. után született iskoláskorú gyermekek és fiatalok élhetnek.




Egyéb kivételek

A 2G szabály alól további kivételek a terhes nők és akiket egészségügyi okokból nem lehet beoltani. Ehhez megfelelő orvosi igazolásra és negatív PCR-tesztre van szüksége.

Az ingázók továbbra is a 3G szabállyal léphetnek be az országba (72 óránál nem régebbi PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén teszt is elegendő).

Belépés PCR-teszt vagy 3. oltás nélkül

Belépés védettségi igazolvánnyal de PCR-teszt vagy 3. oltás nélkül is lehetséges. Ekkor azonban online regisztráció szükséges az utazás előtt a Pre-Travel-Clearance-en keresztül, és a belépés után azonnal karanténba kell vonulni. Ezt csak egy negatív PCR-teszttel lehet feloldani.

Belépés oltás vagy gyógyulási igazolás nélkül

Oltatlanoknak és a betegségen nem átesőknek a beutazás nem lehetséges. A szakmai célú belépéshez is kell a védettségi igazolás.

Kivételek az osztrák állampolgárok, uniós állampolgárok és az Ausztriában lakóhellyel rendelkező személyek. Ők védettségi igazolás nélkül léphetnek be az országba, de kötelező karanténba kell vonulniuk, ami legkorábban az 5. napon egy negatív PCR-teszttel fejezhető be. Az utazás előtti online regisztráció szükséges.




Ezek a tanúsítványok érvényesek

A 2G státusz igazolásának legjobb módja az EU digitális Covid-tanúsítványa (Green Pass). Az oltást vagy gyógyulást más elismert analóg vagy digitális dokumentumokkal (oltási igazolás, oltási igazolvány stb.) is lehet igazolni. A külföldi beutazókat, akiknek nem áll rendelkezésükre a német vagy angol nyelvű igazolás, arra kérik, hogy használják az orvosi igazolás hivatalos nyomtatványait.

Teljes oltásnak számít

Kettős oltás: 270 napig érvényes a második oltástól, vagy bármely további oltástól számítva. A második és harmadik oltás között legalább 120 napnak, az első és második oltás között pedig legalább 14 napnak kell eltelnie.
A Johnson & Johnsonnál az oltást követő 22. naptól számítva 270 napig érvényes.

Figyelem! 2022.01.03-tól már nem elegendő egyetlen Johnson & Johnson oltás, emlékeztető oltásra van szükség.

Ha a gyógyultakat beoltják, az első adag már az oltástól számított 270 napig érvényes.

Belépéskor csak a következő vakcinák érvényesek: BioNtech / Pfizer, AstraZeneca / Covishield, Johnson & Johnson, Moderna, valamint Sinopharm és Sinovac.

Az úgynevezett keresztvédőoltások is megengedettek.

Figyelem! Az említett vakcinák a belépéshez érvényesek. A 2G szabályra eltérő szabályok vonatkoznak az ausztriai tartózkodása alatt.

Gyógyultsági igazolás

A Sars-Cov-2 gyógyulási igazolás feljogosítja birtokosát arra, hogy a gyógyulástól számított 180 napig belépjen az országba. Bizonyítéknak minősül a gyógyulási igazolás, a fertőzés leküzdésére vonatkozó orvosi igazolás (PCR teszttel kell igazolni) vagy a karantén befejeztéről szóló igazolás (Absonderungsbescheid).




Tesztként (a védettségi igazolás mellett) érvényes

72 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges. A vizsgálatot egy erre felhatalmazott szervnek (pl. gyógyszertár, tesztelési hely) meg kell erősítenie. A 3. oltással rendelkezőkenk nincs szükségük PCR-tesztre.

Mikor van szüksége utazás előtti online regisztrációra?

A belépés előtti regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik az oltott és gyógyult személyekre, valamint az őket kísérő gyermekekre (kivétel: vírusvariáns területekről történő beutazás).

Regisztráció akkor szükséges, ha valaki védettségi igazolvánnyal, de PCR teszt vagy 3. oltás nélkül lép be az országba.

Leszállási tilalom és beutazási korlátozások a vírusvariáns területekről

Jelenleg leszállási és beutazási tilalom van érvényben a következő vírusvariáns területekről: Dél-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, Namíbia, Eswatini, Angola, Malawi és Zambia. Vannak kivételek, pl osztrák állampolgárok számára. További információ az Egészségügyi Minisztérium oldalán.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.