Ausztria október 23-tól szigorít a koronavírus miatt

Ausztriában október 23-tól szigorítanak.

A koronavírus-járvány elleni országos intézkedéseket pénteken szigorítják. Ezt ma reggel jelentette be az osztrák kormány, miután egyeztetett az tartományok vezetőivel.

A zártkörű, privát összejövetelek (pl. éttermekben, tánciskolában, születésnapi partikon, esküvőkön) zárt térben 6 főre (felnőtt) korlátozódnak a jövőben, a szabadban 12 főre.

Ezeket jelenteni kell az egészségügyi hivatal felé. Az éttermekben az asztaloknál egyszerre max. 6 fő ülhet, a gyerekeket nem beleszámítva.

Otthoni összejövetelekre ez nem érvényes, csak ajánlás.

Ez alól kivételek a temetés és a szakmai találkozók.

Sebastian Kurz osztrák kancellár számít a “saját felelősségvállalásra” a szabályok betartásánál, de lesz rendőrségi ellenőrzés is. A szabályokat megszegők pénzbírságra számíthatnak.

Tudjuk, hogy ezek az intézkedések nem népszerűek, de szükség van rájuk ”- mondta Kurz.

Az előre engedélyezett nyilvános rendezvényeken max. 1.000 fő vehet részt péntektől, a szabadban max. 1.500 fő biztonsági intézkedések mellett, pl. folyamatos maszkviselés.

Ez többek között a kulturális eseményekre vonatkozik, a színházakra, koncertekre és sporteseményekre. A helyeket előre le kell foglalni és nem szabad a rendezvény közben ételt és italt fogyasztani.

Kurz a legfontosabb szempontnak a kontakt-követést jelölte meg, valamint a kórházak, az intenzív osztályok terheltségét. Ettől teszi függővé a további szigorításokat, pl. az általános lezárást, amilyen tavasszal is volt, vagy az iskolák bezárását, melyet mindenképpen el szeretnének elkerülni.

A tartományok külön hozhatnak intézkedéseket szükség esetén, pl. záróra, alkoholtilalom.

Kurz kancellár összetartásra szólít fel, amíg az oltás nem elérhető és arra kér, hogy korlátozzuk le a személyes találkozóinkat.

Live-Blog zu Coronavirus

Rövid részlet Sebastian Kurz mai sajtótájékoztatójából, az új szabályok bejelentéséről

A teljes sajtótájékoztató

 

FORRÁS: www.orf.at www.bundeskanzleramt.gv.at


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.