Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget

Ausztriában végleg eltrörlik a kötelező oltásról szóló törvényt

Ausztria konzervatív-zöld kormánya bejelentette, hogy végleg eltemeti a kötelező koronavírus elleni védőoltás bevezetéséről szóló kezdeményezést. Előszőr februárban léptették hatályba, majd felfüggesztették és elhalasztották őszre. A háttérben a lakosság rohamosan csökkenő védőoltási hajlandósága áll. Rauch egészségügyi miniszter inkább a meggyőzésre alapoz.
Ausztriában eltörlik a koronavírus elleni kötelező védőoltást. Ezt Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter jelentette be Bécsben június 22-én. A törvény eddig fel volt függesztve és elhalasztva.

Az oltási kötelezettség nem segíti, hogy az emberek beoltassák magukat a frissítő oltással, sőt, hátráltatja az oltási hajlandóságot azoknál, akik egyébként nyitottak lennének rá, mert azt mondják, hogy erre engem senki nem kötelezhet.

– fogalmazott a zöld politikus.

Az oltási kötelezettség bevezetését az osztrák lakosságra nézve 2021 végén jelentették be, és februártól lépett hatályba. A jobboldali FPÖ kivételével minden parlamenti párt támogatta. Ausztria ebben úttörő volt az EU országai között. Más országokban csak életkor-specifikus szabályozások voltak.

Az eredeti terv Ausztriában az volt, hogy március 15-től minden 18 év felettinek kötelező beoltatnia magát, és 3 600 Euróig terjedő pénzbírsággal fenyegetik azt, aki ezt megtagadja.

Ám már március elején utalások voltak arra, hogy az oltáskötelezettség nem fenntartható állapot. Akkor a konzervatív ÖVP és a Zöldek kormánya úgy nyilatkozott, hogy a kötelezettség nem állja meg a helyét az új Omikron vírusvariánssal szemben.
A kötelező védőoltásról szóló vita mély szakadékokat hozott létre a családokban, munkahelyeken, egyesületekben. A társadalomnak szolidaritásra és összetartásra van szüksége, különösen egy olyan időszakban, amelyet sok aggodalom, hatalmas infláció, az ukrajnai háború, és az energia kérdés jellemez. Az új koronahullámokra való tekintettel a lakosságot meg kell győzni a frissítő oltás hasznosságáról. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha a hajlandóság az önkéntes részvételen alapul. Ősszel is erre építünk.

– mondta Rauch.

A kötelező védőoltás fenyegetettség ellenére az év eleje óta jelentősen csökkent az érdeklődés az oltások iránt. Március óta különösen nagy üresség van az oltási központokban. Szerdán (június 22.) mindössze 140 ember kapta meg az első oltását. 3 500-an kapták meg a második adagot vagy egy frissítő adagot. Az osztrákok 62,4 %-a rendelkezik érvényes védőoltással.

A kötelező maszkviselés visszatér

Ausztriában június 1-től nagyrészt felfüggesztették a kötelező maszkviselést. FFP2 Védőmaszkot csak a kórházakban és az idősek otthonában kell viselni. (Kivéve Bécsben, ahol a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező.) Ez azonban még nem azt jelenti, hogy a járványnak vége.
A maszkkötelezettség visszatér“, mondta Rauch. Minden jel arra mutat, hogy egyik vagy másik vírusvariáns ősszel új hullámot indít el.Természetesen ezután ismét védelmi intézkedésekre lesz szükségünk.”

A Coviddal való együttélés azt jelenti, hogy egy olyan védelmi csomagot kell kidolgozni, ami elsősorban a veszélyeztetettek csoportját védi. Ez tartalmazza a kötelező védoltás beszüntetését is. A tesztelés azonban visszatér.

A lakosság együttes és közös felelősségvállalására, összetartására és egymás iránti szolidaritására épít az osztrák egészségügyi miniszter a következő hónapokban, években, melyet a legfontosabbnak tart.

A miniszter elmodta, hogy az elmúlt 2 év járványügyi katasztrófa állapot sok pszichés megbetegedést okozott, főleg gyerekeknél, fiataloknál és idős embereknél. Ezért is döntött úgy az osztrák kormány, hogy végleg elveti a kötelező korona védőoltás bevezetését.

Az osztrák egészségügyi miniszter bejelentése a kötelező oltás megszüntetéséről

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.