A bécsi merénylő havi 917 Euro segélyből élt

Hétfőn este, október 2-án terrortámadás érte Bécs belvárosát, a híres Bermuda-Dreieck-ben.

A 20 éves merénylő vadul lövöldözött maga körül egy puskával. Négy embert megölt, 23 embert megsebesített, néhányat közülük súlyosan. Körülbelül 9 perc elteltével tudták a bécsi rendőrök ártalmatlanná tenni az elkövetőt.

Javában zajlik a bécsi terror-éjszaka nyomozása, és egyre több részlet válik ismertté a bécsi támadóval kapcsolatban.

Mint a hatóságok vizsgálatának eredményei mutatják, a férfi már 2018 augusztusában Afganisztánba utazott volna, csak a hiányzó vízum akadályozta meg őt ebben. Körülbelül két hét elteltével, szeptemberben megpróbált Szíriába eljutni, de a török ​​hatóságok őrizetbe vették.

Miután 2019. január 9-én szabadon engedték, január 10-én visszatért Ausztriába. Időközben már tudni lehet, hogy a 20 éves férfi osztrák-észak-macedón állampolgár volt, és, hogy a bécsi Schwedenplatz-on történt brutális támadása iszlám hátterű volt.

A tettes korábban szalafisták között radikalizálódott, és korábban egy terrorszervezetben való tagsága miatt büntetett előélettel rendelkezett. Jó magaviselet miatt azonban 2019 december elején elhagyhatta az őrizetet. Nyilvánvalóan nagyon jól be tudta csapni a deradikalizációs programokat.
A merénylő az osztrák államból élt

Amint azt a “Heute” osztrák magazin megtudta, 2020. februárban a munkaügyi hivatal (AMS) beiratta őt egy szakmai orientációs tanfolyamra (AMS-Kurs).

Ezt április közepéig még látogatta, viselkedése nem volt feltűnő. A radikalizálódásáról ott semmit sem lehetett észrevenni.

A “Heute” szerint sem a munkaügyi hivatal, sem az iskola (BFI) alkalmazottai nem rendelkeztek információkkal a férfi bűnügyi nyilvántartásáról.

Amikor a munkaügyi hivatal tanfolyama áprilisban befejeződött, a férfi májustól szociális támogatást kapott (Mindestsicherung).

Július óta a havi 917,35 Euro maximális segély összeget utalták neki.

A 20 éves fiatal sokat köszönhetett az általa kiirtani kívánt társadalomnak: A szociális juttatások mellett egy olcsó önkormányzati lakásban élt (Gemeindewohnung) Kagran-ban, Bécs külső negyedében.
A rendőrség továbbra is nagy erőkkel nyomoz

A terrortámadással kapcsolatos nyomozás során a rendőrség 18 házkutatást hajtott végre és 14 embert tartóztatott le. A gyanúsítottak 18 és 28 év közöttiek, mind migrációs háttérrel rendelkeznek, vagy nem osztrák állampolgárok. A hatóságok terrorszervezetben való részvétel gyanúja miatt folytatnak nyomozást – jelentette be Karl Nehammer belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

További információk a következő napokban várhatóak.

FORRÁS: www.heute.at

Bild von Hedy Erni auf Pixabay


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.