Ausztria bekeményít, akár kijárási szigorítás is jöhet az oltatlanoknak

Ausztriában lezárás jön az oltatlanoknak

Az osztrák kormány péntek este határozott a járványügyi intézkedések szigorításáról, amelyek elsősorban a beoltatlan embereket célozzák az intenzív osztályok kihasználtságának meredek növekedése esetén. Amint az értékek elérik az 500 intenzív ágy kórházi elfoglaltságot, életbe lép a 2G szabály.




Ausztria legújabb járványügyi szabályozása szerint ha az intenzív ágyak elfoglaltsága eléri a 600 főt, az oltatlanokra kijárási szigorítások várnak. Ezt közölte az osztrák kormány pénteken.

Szeptember közepe óta vannak érvényben Ausztriában a lépcsőzetes korona-szigorítások, a mostani szabályozással ezek bővültek tovább 2 új lépcsőfok által. A 12 éven aluli oltatlanokra ezek nem vonatkoznak.

4. lépcsőfok – 500 intenzív ágy elfoglaltság – 25%-os kórházi ágy telítettség

A tervezet szerint a 4. lépcsőfokban vezetik be a 2G szabályozást ott, ahol korábban a 2,5-G szabály volt érvényben, (oltott, gyógyult, pcr-tesztelt), éttermekben és a 25 fő feletti eseményekre. A munkahelyeken 2,5-G szabály lenne.

Amennyiben az intenzív ágyak elfoglaltsága eléri az 500 főt, ami 25%-os telítettség, az oltatlanokat tehát kizárják a gasztronómiából és a hotelekből, de rendezvényekről, szabadidős helyekről, sporteseményekről.

A részleteket még nem dolgozták ki.




5. lépcsőfok – 600 elfoglalt ágy – Lezárás az oltatlanoknak 30%-tól

Amennyiben az intenzív ágyak elfoglaltsága eléri a 600 főt, ami kb. 30%-os telítettséget jelent, akkor lép érvénybe az 5. lépcsőfok.

Ez már az oltatlanok kijárási szigoritásával jár, ahogyan az már a korábbi lezárásoknál ismert volt, írja az ORF. Ebben az esetben az oltatlanok a privát lakhelyüket csak kivételes esetben hagyhatják el.

Jelenleg az intenzív osztályokon 220 ágy foglalt, ez 11% telítettséget jelent. A kritikus pont a 33%-nál lép életbe.

Sürgős felhívás a be nem oltott emberekhez

Alexander Schallenberg osztrák kancellár (ÖVP) azt mondta, hogy

A járvány még nem látható a visszapillantó tükrünkben. Az oltatlanok világjárványának küszöbén állunk, amit meg kell akadályozni.

A kancellár kizárta a beoltottakra vonatkozó lezárásokat.

Mückstein hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne közelítsék meg a 33%-os kritikus határt.

Az új lépések elsősorban az oltással nem rendelkezőket érintik.

– hangsúlyozta.

Mindketten az oltatlanokhoz fordultak, és felszólították őket, hogy oltassák be magukat.

Nagy felelősség nehezedik a vállukon.

– mondta Schallenberg a az oltatlanokra célozva.




Az 1-3. lépcsőfok változatlan marad

Az 1-3 lépcsőfok változatlan. Az 1-es lépcsőfok 200 intenzív ágy elfoglaltságnál szeptember 15-e óta van érvényben, ezzel jött a kötelező FFP2 maszkviselés, ami a kereskedelemben csak az oltatlanokra vonatkozik, kivéve Bécsben, ahol az oltottaknak is kötelező a védőmaszk viselése. A rendezvényeken 25 fő felett pedig 3G szabály van érvényben.

Hamarosan életbe lép a 2. lépcsőfok

A 2. lépcsőfok a 300 intenzív ágy elfoglaltság után lép érvénybe, ami 15%-os telítettséget jelent. Mückstein abból indul ki, hogy ezt hamarosan eléri Ausztria.

Ezzel az éjszakai szórakoztatóiparban a 2G szabály lép érvénybe, de olyan rendezvényeken is, ahol több, mint 500 fő feletti résztvevő van és nincs mindenkinek ülőhelye. Ezek után már nem lesz elfogadott az antigén önteszt sem (Wohnzimmertest) a 3G-s területekre.

A 3. lépcsőfokban csak PCR teszttel

Amennyiben az intenzív ágyak túlterheltsége eléri a 20%-ot (400 ágy), akkor egyből érvénybe lép a 3. lépcsőfok. Ekkor a 3G szabályban az antigén gyorsteszt elveszíti az érvényességét, és helyette a PCR-teszt kötelezettség jön az oltatlanoknak az éttermekbe és hasonló helyekre.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.