Ausztria beszünteti a korona-karantént a fertőzötteknek, helyette néhány korlátozást vezet be

Ausztria beszünteti a korona-karantént

Ausztriában beszüntetik a korona-karantént a fertőzötteknek augusztus 1-jétől. Míg Németországban egyelőre vita tárgya, addig Ausztriában ezt rendeletbe hozzák és várhatóan csütörtök délután jelentik be. Vagyis a tünetmentes pozitív teszttel rendelkezőknek nem kell karanténban maradniuk.
Akik fertőzöttek, de nem érzik magukat betegnek, azok FFP2 maszkban szabadon mozoghatnak Ausztriában augusztus 1-jétől egy új rendelet szerint. A maszkot akkor nem kell hordaniuk, ha a szabadban vannak, és 2 m távolságot tudnak tartani másoktól.

A “korlátozások” egy antigén pozitív teszttel érvényesek max. 10 napig, de már 5 nap elteltével  “szabadra” lehet tesztelni magunkat. Ha azonban egy negatív PCR-teszt rendelkezésre áll, akkor a korlátozások nem lépnek érvénybe.

A szabályok betartását a polgárok személyi felelősségvállalására alapozzák.

A rizikó-csoportba tartozóknak az új rendelet szerint nem kötelező megjelenni a munkahelyükön, ha nincs számukra lehetőség egy elkülönített helyen dolgozni.

Milyen korlátozás vonatkozik a pozitív teszttel rendelkezőre?

Ausztria habár megszünteti a korona-karantént, helyette korlátozásokat vezet be a pozitívra tesztelteknek. Az FFP2 maszk hordása mindenütt kötelező lesz számukra, kivéve a szabadban, ahol a 2 m távolságot tartani tudják. Uszodába és étterembe is lehet menniük, de csak maszkban. Étteremben beszélgetni lehet, de a fogyasztás nem megengedett, akárcsak az úszás a medencében.

A maszk viselése személygépkocsiban is kötelező ha mások is ülnek benne, akkor is, ha azok családtagok.

Látogatóként nem mehetnek be bizonyos helyekre, mint pl. kórházak, idősotthonok, óvodák, napköziotthonok, Volksschule. Azonban az itt dolgozók maszkban pozitív teszttel is dolgozhatnak.

Pozitív teszttel is lehet majd dolgozni, de csak olyan munkahelyeken, ahol a maszk hordása megoldható, a kivételek azok a helyek, ahol nem. Ha valaki egyedül van, vagy más fertőzöttekkel, a maszk hordása nem kötelező.
A járvány új szakaszába lépünk

Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter elmondta, hogy csak az maradjon otthon, aki beteg is. A járvány egy új szakaszáról beszélt, amely az oltással és gyógyszerekkel leküzdhető, és az un. krízis-módusz-ból ki kell lépnünk.

A miniszter hivatkozott más nyugati országok hasonló eljárásaira is, mint pl. Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, ahol a korona-karantént már hónapok óta beszüntették.

A korona-fertőzött személyek az alábbi feltételekkel augusztus 1-jétől elhagyhatják otthonaikat

Németország irigykedve figyel

A Focus írása beszámol arról, hogy így már nem csak Ausztria, de Spanyolország, Görögország és Svájc is beszüntették a korona-karantént.

Svájc áprilisban, Svédország eleve csak a tünetekkel rendelkezőknek ajánlotta a karantént, Spanyolországban a pozitív teszttel rendelkezők dolgozhatnak maszkban és csak akiknek súlyos tünetei vannak, kell otthon maradniuk.

Még Olaszország is azt tervezi, hogy elhagyja a szigorú szabályait, és a pozitív teszttel rendelkezők 2 nap elteltével szabadra tesztelhetik magukat.

Franciaország parlamentje augusztus 1-jétől válik meg számtalan korona-szabálytól.
Németország ragaszkodik a karanténhoz

Lauterbach német egészségügyi miniszter a felvetésekre így reagál: Aki fertőzött, annak otthon kell maradnia!

Németországban egy karantén-enyhítés jelenleg elképzelhetetlen, de a vita folyik róla. A kórházi szövetség elnöke Andreas Gassen néhány nappal ezelőtt követelte, hogy oldják fel a karanténkötelezettséget a kórházakban dolgozóknak. Ezt Lauterbach határozottan elutasítja azzal, hogy a munkahelyeket egy ilyen új szabályozással veszélyes hellyé tennénk.

Baden-Württemberg tartományban úgy döntöttek, hogy a pozitívra tesztelt kórházi dolgozók 6 nap elteltével ismét munkába állhatnak, ha tünetmentesek és személyzethiány van.

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.