Ausztria december 26-tól megkezdi a 3. lezárását

Ausztriai lezarasok

Ausztriában december 26-tól jön a kemény 3. lezárás (Lockdown) és január 17-ig tart.

Üzletek zárnak be és általános kijárási tilalmat vezetnek be. Aki pedig a tömegtesztelésben nem vesz részt, annak egy héttel tovább fog tartani a lezárás, vagyis január 24-ig, mondta Sebastian Kurz, osztrák kancellár. Aki nem tesztelteti magát, annak a munkába és az üzletekbe FFP2 maszkot kell hordania, a sima maszk nem lesz megfelelő.

Az osztrák kancellár kérése: Ne találkozzanak december 26-tól senkivel




Egész napos kijárási szigorítás

December 26 – január 24-ig tart az egész napos kijárási szigorítás Ausztriában.

Kivételek a munkába járás, alapvető szükségletek kielégítése, sport, mások segítése.

  • Kozmetikus és egyéb hasonló szolgáltatók bezárnak
  • Iskolák január 7 – 17-ig távoktatásban lesznek, utána rendes tanítás
  • Éttermek és hotelek bezárnak
  • Óvodák nyitva maradnak
  • Sí-liftek és sípályák december 24-től megnyithatnak, az FFP2 maszk viselése a liftekben kötelező lesz. A nyitásokról végül a tartományok maguk döntenek majd
  • Benti sportolási lehetőségek is majd negatív teszttel lesznek lehetségesek




A tesztelés

Aki január 15, 16, 17-én részt vesz a tömeges tesztelésben, több szabadságot kap. Pl. napközben találkozhat más háztartásból lévőkkel, korlátlanul mehet vásárolni, étterembe, iskolába.

Aki nem tesztelteti magát, arra további 1 hétig vonatkoznak a szigorítások, vagyis január 24-ig, mint pl. az egész napos kijárási korlátozás, valamint mindenhol FFP-2 maszkot kell viselnie.

Nyitás január 18 – 24-én

Január 18-án megnyitnak az iskolák, üzletek, éttermek, kulturális intézmények, turizmus, szolgáltatások, de csak azoknak, akik rendelkeznek egy negatív koronavírus antigén gyors-teszttel. A többieknek január 24-én.

Éjszakai kijárási tilalom marad január 18-a után is, 20:00 – 06:00 óráig.

A kulturális rendezvények beltéren max. 500 nézővel, kültéren max. 750 nézővel lesznek lehetségesek, max. 50%-os telítettséggel.

Iskolások és tanárok negatív teszt nélkül FFP2 maszkban kell, hogy legyenek.

Az ellenőrzéseket a bejáratnál végezhetik, akik belépnek, azoktól elkérhetik a teszt-eredmény felmutatását. Rendőrök szúrópróba szerűen ellenőriznek.




Kötelező tesztelés

Egyes munkakörökben, ahol emberekkel dolgoznak, kötelező lesz a heti egyszeri tesztelés.

Amennyiben ezt nem teszik meg, FFP2-es maszkot kell hordaniuk. (pl. tanárok, fodrászok, éttermi dolgozók, üzletekben dolgozók, tömegközlekedésben dolgozók, egészségügyben és gondozásban dolgozók, építőiparban dolgozók).

Azokban a körzetekben, ahol magasabbak a fertőzési arányok, ott szigorúbb intézkedések lehetnek és tömeges tesztelések.

Sebastian Kurz osztrák kancellár elmondta, hogy szerinte 2021 nyarára térhet vissza a normalitás. Az oltás december 27-én kezdődik.

“Intenzív tesztelésre lesz szükség, ha nyaralni akarunk menni és valamennyire normális életet szeretnénk. Remélhetőleg a tesztek idővel egyre könnyebben, akár otthon is elvégezhetőek lesznek. Végül az oltásnak köszönhetően térhetünk majd vissza a normális élethez” – mondta Kurz.

Ausztriában az új beutazási szabályozások december 19-én lépnek hatályba. Erről részletesebben itt lehet olvasni.

Ausztriában december 26-tól szigorú lezárás lesz

Videó a mai sajtótájékoztatóról

www.heute.at  www.orf.at


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.