Friss bejelentés: Ausztria elhalasztja az oltáskötelezettség bevezetését

Ausztria elhalasztja az oltáskötelezettség bevezetését

Egyelőre eltörli az osztrák kormány az általános kötelező védőoltást egy bizottsági jelentésre alapozva. Még februárban jelentették be, hogy újra tárgyalják az oltáskötelezettséget egy szakemberekből álló kötelező oltási bizottság ajánlásai alapján.
Ausztria a világon az elsőként akarta bevezetni az általános oltási kötelezettséget, de ebből most nem lesz semmi. Felfüggesztik az oltási kötelezettséget, jelentette be Karoline Edtstadler (ÖVP) alkotmányminiszter szerdán, március 9-én.

Az elmúlt időszakban rengeteg tiltakozás volt a bevezetése ellen, és több tartományi vezető is szkeptikusan állt a dologhoz.

Az alapjogokba való beavatkozás jelenleg nem szükséges“, mondta Edtstadler a kötelező oltási bizottság szerdán közzétett jelentésére hivatkozva.

A bizottság azonban továbbra is lehetőséget lát a kötelező védőoltás bevezetésére, a kérdés, hogy mikor.

Johannes Rauch egészségügyi miniszter (zöldek) új rendeletet ad ki, amely teljesen felfüggeszti az oltási kötelezettséget, és májusban vagy júniusban újratárgyalják.

Edtstadler világossá tette: nemcsak a március közepétől tervezett büntetéseket függesztik fel, hanem az oltási kötelezettség egészét. Edtstadler azonban hangsúlyozta, hogy ez bármikor változhat, ha a helyzet rosszabbodik.
Az egészségügyi minisztérium közleményében az áll, hogy a törvény mint olyan érvényben marad, az oltási kötelezettség szüneteltetésére pedig külön rendeletre van szükség, amit jóvá kell hagynia az országos tanács főbizottságának. A rendelet részleteiről és hatályáról csak annak elkészülte után adható tájékoztatás.

A bizottság nem zárja ki a későbbi bevezetést

A bizottsági jelentést a sajtótájékoztató idején tették közzé, ami kimondja, hogy “Az általános oltáskötelezettségnek, mint a magas átoltottsági arányt biztosító bevált eszköznek, elvileg még mindig van értelme az egészségügyi rendszer túlterhelésének elkerülése érdekében.”

Ugyanakkor azt is elmonták, hogy az oltásban rejlő lehetőségek maximális kihasználása érdekében a lehető legjobb időzítésre van szükség, ezért szeptember elejétől október közepéig érdemes a harmadik oltásokat beadatni.

Alapjogi szempontból tehát a jelenlegi időpont az, ami nem megfelelő, a gyógyultak és a beoltottak esetében.

A jelentés szerint az oltatlanoknak és akik nem estek át a betegségen, korábban is be lehet vezetni a kötelező oltást, így a harmadikat is biztosítani tudják számukra még időben.
Orvosi és jogi érvek is szóltak a halasztás mellett. A jelentés egyebek mellett leszögezi, hogy „pontosan ezek az emberek fogják különösen súlyos beavatkozásként érzékelni az oltási kötelezettséget”, ezért a bizottság álláspontja szerint az államnak érdemes számukra az oltáskötelezettséget elhalasztani.

A jelentésben szó van arról is, hogy őszre nagy valószínűséggel egy újabb koronavírus hullám várható.

Az oltáskötelezettség elmarad az egészségügyben is, melyet decemberre hírdettek meg, de végül visszavonták, habár a törvénytervezet már készen állt.

Egyébként egy tartomány sem rendelheti el önkéntesen a kötelező oltást.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.