Ausztria február 5-től enyhít, 12-től megszűnik a 2G szabály az üzletekben

Ausztria enyhít, lazítás jön

Az osztrák kormány friss bejelentése szerint februártól kezdik el feloldani a járványügyi szigorításokat, annak ellenére, hogy magasak az új fertőzöttségi számok. Az oltási kötelezettség februrár 1-től kerül bevezetésre.
Az enyhítéseket még az iskolaszünet előtt akarják bevezetni. Erről szombat délelőtt adott sajtótájékoztatót a covid-válságbizottság Ausztriában.

Az omikron hullám megváltoztatta a világjárvány szabályait“, hangzott el. Az egészségügyi rendszer leterhelése jelenleg, a magas fertőzöttségi számok ellenére, nem valószínű.

A konkrét tervek:

Február 5-től:

  • A záróra meghosszabbítása, 22:00 óra helyett 24:00 óráig lehet nyitvatartás a vendéglátóhelyeken.
  • A rendezvények kapacitásának növelése 25 fő helyett 50 főig, ahol nincs ülőhely

Február 12-től:

  • Az üzletekben feloldják a 2G szabályt, de az FFP2 maszk hordása továbbra is követelmény marad.

Február 19-től:

  • A gasztronómiában és a turizmusban ismét 3G lesz. Az oltás vagy gógyultsági igazolás helyett elég egy PCR-teszt felmuatása, ami nem lehet régebbi, mint 48 óra, vagy egy max. 24 órás antigén gyorsteszt.
A sajtótájékoztatót Katharina Reich közegészségügyi főigazgató nyitotta meg. Elmondta, hogy az Omikron hullám tetőzése február első hetében várható. A jelenlegi előrejelzések szerint az egészségügyi rendszer túlterhelése nagyon valószínűtlen.

Jó úton haladunk, ami a járványt illeti“, mondta Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter. Az omikron hullám azt mutatja, hogy a vírus gyengébb lett az oltások miatt is. A hullám nem fenyegeti az intenzív osztályok túlterheltségét, ami egy jó hír.

Iskolai szabályok téma a jövő héten

Martin Polaschek oktatási miniszter a következő héten beszél az iskolák helyzetéről, mondta Karl Nehammer kancellár. A kancellár bejelentette, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy az iskolákban enyhítés lesz az FFP2 maszkokat illetően.

Az oltási bizonyítvány lejárati ideje 6 hónap lesz

A kormány sajtótájékoztatóján azt is bejelentették, hogy nem hosszabbítják meg az oltási igazolások lejárati idejét. Február 1-jén a koronaoltás érvényessége a második oltást követő 9 hónapról 6 hónapra csökken.

Ez körülbelül 320 000 embert érint, akik még nem kaptak harmadik oltást, ezért jövő keddtől már nem lesz érvényes 2G igazolásuk.
Elisabeth Köstinger (ÖVP) turisztikai miniszter megkönnyebbülten nyilatkozott. Véleménye szerint belátható időn belül az éjszakai szórakozóhelyek megnyitása és a nagyobb rendezvények is lehetségesek lesznek.

A nyitás a kultúrális rendezvényeket is megkönnyítik, rájuk is vonatkozik a meghosszabbított nyitvatartás.

Színházakban, operaházakban és koncerttermekben már nem lesz szükség egy aktuális PCR-tesztre, helyette a 2G és az FFP2 maszk lesz követelmény.

Február 19-től minden rendezvényre a 3G vonatkozik. Mayer Andrea Művészet és Zöldek Kultúráért felelős államtitkára szerint ez fontos lépés a kultúrális élet normalizálása felé.

Oltási kötelezettség februártól

A kötelező oltást Ausztriában februrár 1-től vezetik be, melyet március közepétől ellenőriznek alakalom adtán.

Dánia és Nagy-Britannia teljesen felold minden lezárást, Svájc is megteszi a héten az első lépéseket.

Videó a mai sajtótájékoztatóról

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.