Ausztria július 1-től nyit – 3G szabályozással – oltottaknak, tesztelteknek, gyógyultaknak

Ausztria július 1-től nyit

Sebastian Kurz június 17-én jelentette be, hogy milyen nyitások jönnek Ausztriában július 1-től, majd a továbbiak a hó végén. Az osztrák kancellár dicsérte az ország teszt stratégiáját, de az oltásban is jól állnak. A 3G szabályozással nyit Ausztria, ami azt jelenti, hogy azoknak lesz nyitás, akik be vannak oltva, gyógyultak, vagy negatív teszttel rendelkeznek.




Sebastian Kurz osztrák kancellár június 17-én sajtótájékoztatón jelentette be a július 1-i osztrák nyitást. A következő nyitás július 22-én várható. Július 1-től új beutazási szabályok is érvénybe lépnek.

Ugyanakkor tovább biztatta az embereket az oltásra. Ez azért is szükséges, mert előreláthatólag ősszel a fertőzöttségi számok ismét nőnek, vírusvariánsok megjelenése várható, és aki nem lesz beoltva, az lesz nagyobb veszélyben Kurz elmondása szerint. Jó hír azonban, hogy a fertőzöttségi szint jelenleg nagyon alacsonyan van.

A sajtótájékoztatón külön felhívták a fiatalok figyelmét, hogy milyen fontos, hogy ők is beoltassák magukat.

A nyitás a 3G-szabállyal együtt történik, vagyis sok helyen csak védettségi igazolvánnyal vagy negatív teszttel lehet belépni. A rövidítés a német nyelvben a GETESTET-GEIMPFT-GENESEN, vagyis tesztelt-beoltott-gyógyult szavakból származik.

Ezt a sajtótájékoztatón külön dicsérték, miszerint ez egy siker-modell és Európában kiemelkedő, valamint, hogy remélhetőleg ezzel sikerül a delta vírus variánst kivédeni.

Ami az oktatási szektort és a vakáció kezdetét illeti Kurz bejelentette, hogy az iskolákban a nyár folyamán már nem kerül sor tesztelésekre. Július 1-től csak a 12 évesnél idősebb gyermekek tesztelésére lesz szükség, a 12 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem lesz tesztelési kötelezettség.

Az FFP2 maszkok helyett a tömegközlekedésben, a múzeumokban és más helyeken július 1-től elég lesz a sima maszk.




Július 1-től tehát beindulhat ismét az éjszakai élet, kezdetben viszont csökkent kapacitással. Július 22-től oldják fel ezt a korlátozást.

Rendezvényeknél július 1-től az új szabály, hogy 100 vagy annál több főnél bejelentési kötelezettség lesz, 500 vagy annál több személy esetében pedig engedélyköteles.

Az FFP2 maszkokra ezután csak a kórházakban és a gondozási intézményekben lesz szükség.

Turizmus

Július 1-től fellélegezhet a turizmus Ausztriában, mondta a turisztikai miniszternő.

A hotelekben is, akárcsak a klubokban, megszűnik a kötelező távolságtartás és a maszkkötelezettség beltéren és kültéren is.

A fiatalok ismét eljárhatnak szórakozni, rendezvényeken már állva is részt lehet venni, az esküvőket ismét korlátozás nélkül lehet megrendezni, a vásárokon és kongresszusokon pedig már nem lesz érvényben a négyzetméter szabály. A 3G-szabály viszont itt is továbbra megmarad.

Július 1-től megnyithat Ausztriában a kultúra, a sport és a művészet.




Enyhítések röviden július 1-től Ausztriában

  • Minden kijárási tilalom megszűnik
  • Megszűnik a kötelező 1 m távolságtartás kötelezettség
  • Megszűnik az üzletekben és a szolgáltatóknál a négyzetméter / fő korlátozás

Maszkviselés

Általánosságban mindenhol elég a sima maszk viselete az FFP2 helyett (pl. tömegközlekedés, kereskedelem, múzeum)

A gasztronómiában és a hotelekben

  • Nem lesz a beltéri maszktelezettség
  • A 3G-szabályozás marad
  • A dolgozóknak, akik vendégekkel állnak kapcsolatban, elég lesz a sima maszk hordása, kivéve ha megfelelnek a 3G szabályoknak
  • A regisztrációs kötelességet előreláthatólag július 22-én szüntetik be

Éjszakai élet

  • 75%-os kapacitással nyithatnak meg a klubok, 3G szabályozással
  • Előreláthatólag július 22-től megszűnik a kapacitásra vonatkozó szabály

Rendezvények

  • 100 főtől jelenteni kell
  • 500 főtől engedély köteles
  • Minden rendezvény, amely 100 fő fölötti csak 3G szabályozással működhet és regisztrációs kötelezettséggel, kivéve a magánjellegű események

A rendezvényekre vonatkozó szabályok előreláthatólag július 28-ig még érvényben maradnak.

Videó a sajtótájékoztatóról

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.