Ausztria március 5-től nyit, Svájc február 17-től

Ausztria március 5-től nyit, Svájc február 17-től

Ausztriában március 5-től a járványügyi intézkedések nagy részét feloldják annak ellenére, hogy továbbra is magas az új fertőzöttek száma. Bécs kivétel. Ezt a kormány február 16-én jelentette be, egyidőben Svájccal és Németországgal. Svájc február 17-től felold szinte minden járványügyi korlátozást.




Ausztria

Karl Nehammer (ÖVP) osztrák kancellár bejelentette, hogy március 5-én minden járványügyi intézkedést feloldanak Ausztriában, kivéve a rizikó csoportokban lévőknek, pl. kórházak és idősotthonok.

Ezután megszűnik az oltási igazolvány használata és az éjszakai szórakozóhelyek, rendezvények is korlátozás nélkül látogathatóak. Addig fokozatos nyitás lesz.

Elmondta, hogy a járványnak még nincs vége. A kötelező oltás marad, hogy ezzel is felkészülhessen az ország az őszi újabb hullámra.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 90%-os átoltottságra van szükség ahhoz, hogy biztonsággal léphessünk az őszbe, mert ekkor új vírusvariánsokkal kell számolnunk, és szeptemberben a 4. oltással is.

Február 19-től

Az első nyitási lépéseket már szombaton megteszik és a 2G mindenhol 3G lesz. Ez azt jelenti, hogy az oltatlanok is beléphetnek ismét számos helyre negatív teszttel, akkor is, ha a kötelező oltás már érvényben van. Az oltáskötelezettség megszegése március 15-től számít büntetendőnek.




Bécs külön utakon

Bécsben egyelőre megmarad a 2G szabály. Az éjszakai élet valószínűleg március 5-től nyithat meg, de 2G vagy 2G plus szabállyal. Az FFP2 maszk-kötelezettség is megmarad az üzletekben és a tömegközlekedésben.

A szigorú szabályok maradnak a kórházakban, idősotthonokban

A kórházakban és idősotthonokban marad továbbra is a 2G Plus a látogatóknak, a dolgozóknak beoltottnak kell lenniük, vagy PCR-teszttel rendelkezniük. A 3G szabály a többi munkahelyekre továbbra is vonatkozik.

A záróra a vendéglátásban továbbra is megmarad éjfélig. Az éjszakai élet március 5-e után nyithat meg.

Az általános beutazási szabály február 22-től 3G szabállyal lesz lehetséges, vagyis oltatlanoknak negatív teszttel. Kivételt képeznek a vírusvariáns kategóriába sorolt területekről érkezők, jelenleg ilyen nincs.

Az FFP2 maszk-kötelezettség megmarad az üzletekben és a tömegközlekedésben, bankokban, postákban, kórházakban. A többi helyeken ajánlás van a viselésére.

Oltáskötelezettség

Mielőtt március 16-án megkezdődne az oltatlanok büntetése, a kormány dönt a kötelező védőoltásról szóló törvény végrehajtásáról, illetve annak esetleges felfüggesztéséről.

A napokban alakul meg az erre a célra létrehozott, jogászokból és egészségügyi szakértőkből álló tanácsadó bizottság, amely még március közepe előtt javaslatot tesz a kormánynak a kötelező védőoltásról szóló törvény végrehajtására – közölte Karl Nehammer (ÖVP).




Egyelőre még nyitott, hogy az oltási törvényt a jelenlegi tervek szerint hajtják-e végre.

Ez olyan rugalmas, mint maga a vírus. A parlamenti jóváhagyás 80%-a azt mutatja, hogy ez jó törvény. Szándékosan úgy alakítottuk ki az oltási törvényt, hogy az rugalmas legyen, hogy mi is ugyanolyan rugalmasak legyünk, akárcsak a vírus.

– mondta Nehammer.

A bizottság megvizsgálja az arányosság elvét és az orvosi szükségességét, és javaslatot tesz a kormánynak.

Hans Peter Doskozil (SPÖ) burgenlandi kormányzó korábban kilátásba helyezte, hogy március 15-e előtt ideiglenesen felfüggeszthetik az oltáskötelezettséget egy bizottsági döntés alapján. Legutóbb több tartomány kormányzója is felszólalt a kötelező védőoltás vagy a büntetések felfüggesztése mellett.

Tesztelés helyett szennyvíz monitorozás?

Az osztrák egészségügyi miniszter elmondta, hogy csak a célzott tesztelésnek látja értelmét, az oltottaknál ezt nem tartja tovább szükségesnek, konkrétumot nem említett. Bécs itt is külön utakon jár, és az ingyenes tesztelést megtartja.

A tömeges tesztelés legalább március 31-ig ingyenes lesz országszerte. Mückstein egészségügyi miniszter szerint a GECKO-val együttműködve új hangsúlyt kap a szennyvíz megfigyelése. Az iskolai tesztelésekről nem beszélt.

Videó az osztrák szerdai sajtótájékoztatóról

A kormány március 5-től nagy nyitást tervez

Március 5-től a kormány döntése alapján a maszk-kötelezettség megmarad a tömegközlekedésben, élelmiszerüzletekben, postán, bankokban és kórházakban, a többi helyeken csak ajánlott lesz az FFP2 maszk hordása.

Ezután megszűnik a 2G és a 3G, nem lesz szükség a zöld-kártyára, az éjszakai élet pedig ismét megnyithat.




Svájc

Svájc február 17-től visszavonja a járvány megfékezésére hozott intézkedések többségét. Ezt Ignazio Cassis szövetségi elnök jelentette be szerdán, február 16-án.

Ma döntő lépést teszünk” – mondta Ignazio Cassis szerdán Bernben.A járvány fejlődése továbbra is kedvező, látjuk a fényt az alagút végén.

A szövetségi tanács ezért február 17-től, csütörtöktől feloldja a legtöbb koronavírus-ellenes intézkedést. Az üzletek, éttermek, kulturális intézmények, nyilvános létesítmények, rendezvények ismét maszk és oltási igazolás nélkül látogathatók.

Március végéig továbbra is megmarad a maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben és az egészségügyi területeken, akárcsak a pozitív teszttel rendelkező emberek izolációja is.

Beutazáskor nincs már szükség semmilyen igazolásra, regisztrálni sem kell.

Az oltási igazolás azonban megmarad, és az EU által elfogadott igazolást állítják továbbra is ki.

Videó a szerdai sajtótájékoztatóról

Mai bejelentés, hogy Zürich kantonban hétfőtől már nem kell maszkot viselniük a gyerekeknek és a tanároknak az iskolákban. Az ún. pool-tesztelést is megszüntetik.

Március 31-ig az egészségügyben és a idősotthonokban megmarad az oltási bizonyítvány használata, aki oltatlan, annak tesztre van szüksége.

Németország február 16-án döntött arról, hogy március 20-án nyit, de több járványügyi intézkedést is megtart. Lauterbach egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy szó sincs Freedom Day-ről Németországban.

 Forrás Ausztria1   Forrás1 Svájc Forrás2 Svájc Forrás Ausztria2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.