Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést a magyar határon is

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzés Magyarországgal szemben

Ausztria belügyminisztériuma november 11-én jelentette be, hogy Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzését Magyarországgal, Szlovéniával és Szlovákiával szemben.
Magyarország és Szlovénia esetében legalább május közepéig, Szlovákia esetében december 12-ig maradnak érvényben a határellenőrzések. Gerhard Karner (ÖVP) belügyminiszter ezzel az embercsempészet ellen akar küzdeni.

A belügyminisztérium szerint minden határellenőrzést a szomszédos országok belügyminisztériumaival szoros együttműködésben fognak végezni.

Rámutattak arra, hogy a Cseh Köztársaság a határon történő személyellenőrzést Szlovákiára is kiterjesztette.
Jelenleg többek között Németország, Dánia és Franciaország is végez határellenőrzést.

Csak komoly veszély esetén lehetséges

Elvileg a schengeni térséghez tartozó uniós országok csak a közrendjüket vagy belső biztonságukat fenyegető súlyos veszély esetén vezethetnek be ilyen ellenőrzéseket, legfeljebb 6 hónapra. Ezt követően bizonyítani kell egy új, komoly fenyegetést.

A der Standard beszámolt arról is, hogy Szlovénia kritizálta Ausztria ezen lépését.
Szlovénia kritikája

Szlovénia indokolatlannak minősítette a határellenőrzések kiterjesztését, és azzal vádolta Ausztriát, hogy nem bizonyított új biztonsági fenyegetést.

A ljubljanai külügyminisztérium szerint az illegális határátlépések és a migránsok visszautasításának száma alacsony és a korábbi évek számaihoz hasonló.

Ljubljana azt várja, hogy Bécs megszünteti az ellenőrzéseket. Azt is elvárja az Európai Bizottságtól, hogy következetesebben ellenőrizze az ideiglenes határellenőrzések indokoltságát.

Ugyanakkor mai hír, hogy Szlovénia fenntarthatja az ellenőrzést Horvátországgal közös határán abban az esetben is, ha a szomszédos ország január 1-jével csatlakozik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez – jelentette ki Tanja Fajon szlovén külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői ülése után.
Tanja Fajon szlovén külügyminiszter azzal indokolta országa ragaszkodását a határellenőrzéshez, hogy Horvátország schengeni térséghez való csatlakozása után sem akarják, hogy Szlovénia a bevándorlók és menekültek számának növekedése miatt zsákutcává váljon.

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfői közlése szerint az idei év első tíz hónapjában 275 500 határsértést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 73%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és továbbra is a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető útvonalon a legintenzívebb az illegális migráció.

7
Az utóbbi pár hónapban milyen szintű határellenőrzést tapasztaltál Ausztriába való beutazáskor?

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.