Ausztria november 8-tól szigorít az oltatlanoknak – életbe lép a 2G szabály

Ausztria szigorít

November 8-tól, hétfőtől szigorúbb koronaszabályok lépnek életbe Ausztriában: gyakorlatilag minden nyilvános szórakozásból kizárják azokat, akik nem kaptak koronavírus elleni oltást és nem is estek át a betegségen.
A szigorítást Alexander Schallenberg (ÖVP) kancellár és Wolfgang Mückstein (zöldek) egészségügyi miniszter jelentette be péntek este (nov. 5), az állam kormányzóival együtt reagáltak a rohamosan növekvő fertőzésekre.

Ennek megfelelően hétfőtől a 2G mindenhol érvényes lesz, ahol korábban 3G volt, például éttermekben, színházakban, koncerteken, sporteseményekben vagy a fodrászoknál, kozmetikusoknál, rendezvényeken 25 főtől.

A szabály minden 12 éven felülire vonatkozik, akik egészségügyileg beoltathatják magukat. Az antitest igazolásokat a 2G-ben nem fogadják el.

A kereskedelem továbbra is nyitva áll a mindenki számára.

Az iskolákban nem lesz változás, mindent megtesznek, hogy a jelenléti oktatás megmaradhasson.

Az új korona szabályok Ausztriában
Az új korona szabályok Ausztriában november 8-tól

A téli turizmus

A téli turizmus nagyon fontos Ausztria számára, ezt a sajtótájékoztatón is elmondták. A 2G kötelezővé válik például a vendéglátóiparban és a szállodaiparban. A téli turizmusnak teljes mértékben ezeknek a szabályoknak megfelelően kell működnie.

Azokat az embereket tekintik beoltottnak, akik nem több mint 9 hónapja kapták meg a második oltást.
A védettségi igazolvány tehát 9 hónapig érvényes, ezután szükséges a 3. oltás.

Aki most oltatta be magát még csak az első oltással, az 4 hétig egy PCR-teszttel juthat be a 2G területekre. Ezután szükséges felvennie a 2. oltást.

Egy másik speciális szabály azokra vonatkozik, akiket az egyszer használatos oltóanyagnak tervezett Johnson & Johnson vakcinával oltottak be. Őket január 2-ig kell újra oltani, különben onnantól már nem mehet be a 2G szabály alá eső helyekre.

Munkába az oltatlanoknak csak negatív teszttel lehet menni. A kevésbé hatékony antigénteszteket is elismerik, de a hónap közepétől, amikor vidéken is jól elérhetőek lesznek a PCR-tesztek, ezt megváltoztatják PCR-tesztre.

Ott, ahol maszk-kötelezettség van, az üzletekben, könyvtárakban és múzeumokban, az FFP2 maszk lesz a kötelező, ahogyan Bécsben is így van már hetek óta. A Felső-Ausztriában lévő sokat vitatott kiutazási ellenőrzés megszűnik.
Hétvégén megrohamozták az oltási központokat

A fertőzések rohamosan növekvő száma, valamint a beoltatlan emberek éttermekből és szabadidős létesítményekből való kizárása az első oltások számának ismételt növekedését okozza.

Csak szombaton csaknem 32.000 oltást végeztek, ezek közül minden harmadik első oltás volt. Az emlékeztető oltásokat is beleszámítva a héten már 213.000 oltás történt – annyi, mint legutóbb augusztus elején. Ausztriában 65%-os átoltottság van.

Video: Sajtótájékoztató a pénteki bejelentésről. Az osztrák kancellár elmondta, hogy a váratnál nagyobb mértékben növekednek a fertőzöttek és megbetegedtek száma a kórházakban.

Többször elhangzott, hogy milyen fontos a hamradik oltás is, valamint, hogy a jelenlegi szigorítások azért is születtek, hogy az embereket oltásra ösztönözzék.

Fontosnak tartják elmondani, hogy nem a társadalom megosztásáról van szó. Izrael megmutatta, hogy csak a harmadik oltással lehet a járványt megakadályozni.  Az osztrák lakosoknak leveleket küldtek ki, hogy vegyék fel a harmadik oltást is.

Beszéltek az aggodalmakról, miszerint egyre több olyan hír érkezik, hogy támadás éri az orvosokat. Küzdeni kell azok ellen a téves hiedelmek ellen, melyek szerint az oltással chippet akarnak az emberek szervezetébe juttatni, vagy hogy az oltás meddőséget okozhat. Közösen vagyunk felelősek a járvány megakadályozásában, fontos a szolidaritás is, hangzott el. A kórházakban a covid betegek között a legötbben oltatlanok vannak.

Az osztrák kancellár elmondta, hogy az oltással nem csak magunkat, de családunkat és a barátainkat is védjük. “A 4. hullám ellen csak a 3. oltás által leszünk védve, ezért megkérek mindenkit, regisztráljon, és vegye fel a 3. oltást is“, mondta.

 

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.