Ausztria tömeg-tesztelésbe kezd december 5-én

Megvan az első osztrák tömegtesztelés ütemterve és célcsoportja. December 5-én kezdik a pedagógusokkal.

Néhány nappal ezelőtt Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a Lockdown után kiterjedt – a szlovák modell alapján – tömeges tesztelést hajtanak végre Ausztriában.

Intenzív belső előkészületek folytak a tudomány, a tartományok, az önkormányzatok, a szociális partnerek és az orvosi szövetség képviselőivel, miután Ausztria kormánya meghatározta az első konkrétumokat.

Emellett a szűrőprogramok (Screening-Programme) kiépítése hetek óta folyik az idősotthonok és gondozóintézetek védelmére összpontosítva. 315 000 tesztet már kiszállítottak, és további hárommillió tesztet biztosítottak az idősek-és gondozóotthonokba.




A oktatókkal kezdik, majd a rendőrökkel folytatják

A Roche és a Siemens AntiGen-gyorstesztjeit fogják használni. Az első körben a pedagógusokat tesztelik december 5-6-tól.

Ez minden állami iskolai tanárra, oktató személyzetre és óvónőre vonatkozik. A tesztek elvégzése és feldolgozása mintegy 100 tesztállomáson keresztül történik.

A pontos információkat az illetékes hivatalok adják majd meg. Ebben a teszt-sorozatban mintegy 200 000 ember vesz részt Ausztriában.

A második körben, december 7,8,9-én mintegy 40.000 rendőrt tesztelnek. A tesztek megszervezését az állami rendőrkapitányság végzi.

A harmadik körben a magasan fertőzött területek

A harmadik fordulóban olyan helyeken tesztelnek, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma, ez december első hetében lesz. A tesztelést az adott közösség teszt-állomásain végzik. A jövő héten határozzák meg a pontos napokat.

A klinikákon, valamint az idős-és gondozóotthonokban már most is hetente tesztelik az ápoló személyzetet.

 




A katonaság támogatja

December eleje után a karácsony előtti héten Ausztria összes településén tömeg-tesztelés veszi kezdetét. Ezenkívül 2021 elején még egy országos tömegtesztelést végeznek.

A következő napokban egyeztetnek az egészségügyi hivatalok a tömeg-tesztelés konkrét menetéről és részleteiről. A tesztelést az osztrák katonaság is támogatja. A logisztika és a szervezés mellett a mentősöket is felkérik a vizsgálatok elvégzésére.




Teszt-eredmény 15 perc alatt

Mintákat csak képzett egészségügyi szakemberek vehetnek. Ebből a célból az egészségügyi hatóságok a fegyveres erőkkel és a mentőszervezetekkel együtt gondoskodnak a megfelelő alkalmazottakról és további személyzetet képeznek ki. Az antigén-tesztek eredményei körülbelül 15 perc alatt megvannak.

A tömeges tesztekkel új fejezetet nyitunk a járvány elleni küzdelemben, és ezáltal szeretnénk lehetővé tenni az emberek számára, hogy szoros családi körben ünnepelhessék a karácsonyt. Ez a projekt sok logisztikai erőfeszítést igényel, de óriási előnyökkel jár, hiszen megtaláljuk a fertőzött embereket. A részvétel önkéntes. Néhány perc tesztelés megakadályozhatja az egész ország lezárását egy hétre. Ezért arra kérjük az egész lakosságot, hogy támogassa ezt az országos projektet és vegyen részt benne. Ezek a tömeges tesztek és az oltás is nagyszerű lehetőség Ausztriának a normális élethez való visszatéréséhez “- mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár.

FORRÁS: www.heute.at

Bild von Gerd Altmann auf Pixabay


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.