Ausztriába május 16-tól szabadon lehet utazni – megszűnik a 3G szabály

Ausztriában megszüntetik május 16-tól a beutazási korlátozásokat

Hétfőtől Ausztriában minden járványügyi beutazási korlátozást feloldanak az új beutazási rendelet alapján. Németországban május végéig tart a jelenlegi rendelet, Magyarország már márciusban feloldotta. Svájc is szabadon utazható.




A koronajárvány miatt bevezetett beutazási szabályokat, mely legutoljára a 3G volt, vagyis oltott, gyógyult, vagy tesztelt, Ausztria hétfőtől, május 16-tól feloldja.

Így most a világ összes országából lehet ismét minden járványügyi feltétel nélkül beutazni. Az új rendeletet pénteken tette közzé az orsztrák egészségügyi minisztérium.

Ez a jelenlegi járványhelyzetnek köszönhető, írja a kurier.at.

Nincs vírusvariánssal veszélyeztetett ország a listán

A vírusvariáns területekre vonatkozó korábbi szabályok hivatalosan továbbra is érvényben maradnak, de jelenleg nincs ország az úgynevezett vírusvariáns területek listáján. Ha új vírusváltozat jelenik meg, bizonyos országokban hamar újra előírhatják a tesztelési, regisztrációs és karantén-kötelezettséget.




Németországban május 31-ig érvényes beutazáskor a 3G

Németországban hivatalosan 2022. március 3-tól van érvényben, hogy beutazáskor minden 12 éven felülinek rendelkeznie kell egy max. 48 órás antigén vagy PCR-teszttel. Aki rendelkezik az EU által elfogadott oltásokkal ill. gyógyultsági igazolással, annak azt kell bemutatnia, ha kérik. Ez áll a külügyminisztérium oldalán.

A beutazási rendeletet április végén hosszabbították meg május 31-ig.

Ellenőrzés szúrópróbaszerűen lehetséges, főleg reptereken szigorúbbak. Mostanában azonban tapasztalatok szerint nagyobb hangsúlyt fektetnek a személyi ellenőrzésre, pl. vonatokon.

Jelenleg nincs semelyik ország sem a vírusvariánssal fertőzött területek között az RKI oldalán.

Svájc

Svájcba minden járványügyi korlátozás nélkül be lehet utazni.




Magyarország

Magyarországon a kormány március 7-től hatályon kívül helyezte a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendeletet, amely 2020. szeptember elejétől bevezette a határzárat és ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést.

A beutazási korlátozások feloldása a gyakorlatban azt jelenti, hogy március 7-től újra szabadon, oltási, vagy gyógyultsági igazolás, illetve PCR-teszt nélkül lehet Magyarország területére belépni, írta meg a turizmus.com.

Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia és Szlovákia felől a szárazföldön és vizen érkezőknek már tavaly június óta nem kellett igazolás, ezt később Ukrajnára is kiterjesztették, de a légi úton érkezőknek március 7-ig igazolniuk kellett a védettségüket.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.